Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κατολίσθηση στην Κακιά Σκάλα: Προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια ζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών


Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε το περιστατικό των κατολισθήσεων στην Κακιά Σκάλα, που είχε ως συνέπεια το κλείσιμο της εθνικής οδού στο ρεύμα προς Αθήνα και τον εγκλωβισμό οδηγών και συνεπιβατών επί ώρες στα αυτοκίνητα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αντώνης Ελευθεριάνος έδωσε παραγγελία να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της «επικίνδυνης παρέμβασης στην οδική συγκοινωνία». Και συγκεκριμένα θα ελεγχθεί, μεταξύ άλλων, γιατί το ανάχωμα που είχε κατασκευαστεί αποδείχθηκε ανεπαρκές, αν είχε κατασκευαστεί με ατέλειες από την αρχή καθώς κι αν υπήρχε υποχρέωση να συντηρείται αυτό.

Εν τω μεταξύ, Επιτροπή διερεύνησης των αιτιών που προκάλεσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στην Κακιά Σκάλα, τα ξημερώματα της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου, συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Η Επιτροπή συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 65 του Νόμου 4663/2020 και θα υποβάλει το πόρισμα της, το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση εντός είκοσι ημερών.


Ειδικότερα: Έργο της Επιτροπής Διερεύνησης είναι η διερεύνηση και εξακρίβωση των αιτίων της διακοπής της κυκλοφορίας επί της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας στο ρεύμα προς Αθήνα κατά την 1η Δεκεμβρίου 2022 μετά την εκδήλωση των δυσμενών καιρικών φαινομένων από την κακοκαιρία «Άριελ».

Επίσης έργο της είναι και ο επιμερισμός και καταλογισμός τυχόν διαπιστούμενων ευθυνών στους αρμόδιους φορείς λειτουργίας και συντήρησης της οδού. Σύμφωνα με την απόφαση «προς τον σκοπό επιτέλεσης του έργου της, η Επιτροπή Διερεύνησης δύναται να πραγματοποιεί αυτοψίες, να καλεί σε ακρόαση τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς και να ζητεί από αυτούς κάθε αναγκαίο έγγραφο και στοιχείο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς υποχρεούνται να συνδράμουν την Επιτροπή Διερεύνησης θέτοντας αμελλητί στην διάθεσή της κάθε στοιχείο και έγγραφο που είναι αναγκαίο ή που ζητείται από αυτήν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.


Η μη χορήγηση των ζητηθέντων στοιχείων προς την Επιτροπή από τις αρμόδιες υπηρεσίες συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη».

Την Κυριακή ανοίγει η μεσαία λωρίδα στην Αθηνών-Κορίνθου

Την Κυριακή θα δοθεί στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στο ρεύμα προς Αθήνα στην Αθηνών – Κορίνθου, στην Κακιά Σκάλα, μετά την κατολίσθηση μεγάλου βράχου.


Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Ολυμπίας Οδού Παναγιώτης Παπανικόλας, την Κυριακή όσοι πηγαίνουν προς Αθήνα μέσω της Ν.Ε.Ο Αθηνών – Κορίνθου θα χρησιμοποιούν τη δεξιά και τη μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα, ενώ εκτίμησε ότι θα δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία πριν από τις γιορτές.

«Κλειστές είναι οι 2 λωρίδες αυτή τη στιγμή και είναι ανοιχτή η μία. Αποκαθιστούμε τους φράχτες ανάσχεσης και τα στηθαία ασφαλείας και την Κυριακή αν όλα πάνε καλά θα δοθεί η μεσαία λωρίδα, ώστε να είναι σε λειτουργία δυο λωρίδες που επαρκούν, και με στόχο πριν τις γιορτές να δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία και η αριστερή, εξωτερική λωρίδα. Εκτός κι αν έχουμε «εκπλήξεις» όπως οι βροχοπτώσεις και οι σεισμοί που είχαμε» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Παπανικόλας είπε πως ο βράχος έπεσε από ύψος 100 μέτρων, από σημείο δηλαδή που η Ολυμπία Οδός δεν είχε δικαιοδοσία παρέμβασης. Για να κάνει εργασίες εκεί θα πρέπει να πάρει άδεια από το Δημόσιο, όπως υποστήριξε.

«Οι φράχτες στα πρανή είναι από προηγούμενες εργολαβίες από παλιά και το σημείο που έγινε η κατολίσθηση είναι εκτός της παραχώρησης του έργου, ήταν σωστά σχεδιασμένοι οι φράχτες, εμείς παρακολουθούμε τις μετακινήσεις. Υπάρχουν όρια παραχώρησης στα οποία έχουμε βάλει και φράχτες», σημείωσε.

Ο ίδιος είπε ακόμα πως την Πέμπτη υπήρξαν μελέτες για χαλαρά βράχια, τα οποία και ρίχτηκαν ελεγχόμενα και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν, ενώ σήμερα θα έρθουν ειδικοί από την Ελβετία για να ελέγξουν την κατάσταση.

Πηγή: cnn.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια