Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Aλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Νέα αναίρεση από τον Άρειο Πάγο για την αναγνώριση ελαφρυντικού στον Ε. Κορκονέα



Τι ανακοίνωσαν οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.



Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, από τον πυροβολισμό του οποίου έχασε τη ζωή του ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πριν από 14 χρόνια, ανοίγει μετά τη νέα αναίρεση από τον Άρειο Πάγο για την αναγνώριση ελαφρυντικού στον ειδικό φρουρό.




eurokinissi

Για δικαίωση της οικογένειας κάνουν λόγο οι συνήγοροί της Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την πρόσφατη άσκηση αναίρεσης, από την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Μαριάννα Ψαρουδάκη, κατά της απόφασης αναγνώρισης ελαφρυντικού στον δράστη της δολοφονίας.


youtube



Όπως έγραψε το dikastiko.gr ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε αφεθεί τον περασμένο Ιούνιο ελεύθερος για άλλη μία φορά. “Το Σάββατο που πέρασε 25 Ιουνίου ο Αλέξανδρος θα έκλεινε τα 29 του χρόνια. Ο δολοφόνος σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος μετά από αυτήν την απόφαση και νιώθω πραγματικά ότι δεν έχω δικαιωθεί. Η απόφαση που βγήκε είναι προσβλητική απέναντι στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική δικαιοσύνη και απέναντι στον Αλέξανδρο, στη μνήμη του Αλέξανδρου” είχε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη αλλά στο εφετείο του, τον Ιούλιο του 2019, το δικαστήριο με βάσει τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου (όπως περιγράφεται στην νέα μορφή του) με αποτέλεσμα να σπάσει η ισόβια κάθειρξη, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από την υπεράσπιση αλλά και την κοινή γνώμη.

Παρά την αναίρεση που είχε ασκήσει ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας θεωρώντας ότι κακώς του χορηγήθηκε το ελαφρυντικό, οι 4 ένορκοι του Δικαστηρίου ήταν αυτοί που πλειοψήφησαν και επικράτησαν την αντίθετης άποψης των τριών τακτικών δικαστών (πρόεδρος και δυο εφέτες) οι οποίοι τάχτηκαν κατά της χορήγησης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Αντίθετος στη χορήγηση ελαφρυντικού ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας, όμως τελικά το λαϊκό στοιχείο επικράτησε.


dikastiko.gr


Με βάση την απόφαση ο ειδικός φρουρός καταδικάστηκε οριστικά σε κάθειρξη 13 ετών, την οποία όμως ήδη είχε εκτίσει. Ο πρώην ειδικός φρουρός είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, δηλαδή τα «μεροκάματα» που έκανε ως έγκλειστος.
Η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟΥ ΣΤΟΝ Ε.ΚΟΡΚΟΝΕΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Δικαίωση για την οικογένεια του δολοφονηθέντος Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτελεί η πρόσφατη άσκηση αναίρεσης, από την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Μαριάννα Ψαρουδάκη, κατά της απόφασης αναγνώρισης ελαφρυντικού στον δράστη της δολοφονίας, πρώην Ειδικό Φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Την αναίρεση της αποφάσεως είχαμε ζητήσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις εξόφθαλμες, προκλητικές, αξιόποινες, και πειθαρχικώς ελεγκτέες μεθοδεύσεις που έγιναν για να παρακαμφθεί η ομόφωνη Απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που είχε ακυρώσει την αρχική αναγνώριση ελαφρυντικού. Με εμπεριστατωμένο σκεπτικό, η έγκριτη Εισαγγελέας ζητεί να ακυρωθεί και να τεθεί εκποδών η αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου συννόμου βίου στον αμετακλήτως καταδικασθέντα δράστη της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Ε. Κορκονέα, που είχε ως αποτέλεσμα τη νέα αποφυλάκισή του, τον Ιούνιο 2022, πριν στεγνώσει το μελάνι της Απόφασης του Αρείου Πάγου με την οποία είχε οδηγηθεί ξανά στη φυλακή. Μετά από όσα σκανδαλώδη διαδραματίσθηκαν τον Μάιο και Ιούνιο 2022 στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, με την μεθόδευση εξοβελισμού και αποκλεισμού της οικογένειας του Αλέξανδρου από τη διαδικασία, με εντολή μη κλήτευσης και με απόφαση παρεμπόδισης εκπροσώπησης της μητέρας και της αδελφής του θύματος, και μετά την χρησιμοποίηση των ενόρκων που όμως δεν είχαν καμμία γνώση της υπόθεσης και της δικογραφίας, για την αναγνώριση ελαφρυντικού και τη νέα αποφυλάκιση του Ε.Κορκονέα, η Δικαιοσύνη καλείται εκ νέου να αποκασταστήσει το δίκαιο και το κύρος της.


eurokinissi

Από πλευράς των συνηγόρων της οικογένειας του δολοφονημένου 15χρονου παιδιού, επισημαίνουμε ότι η υπόθεση δεν είναι υπόθεση νομικού σφάλματος, αλλά υπόθεση επίμονης ενεργοποίησης μηχανισμών, εντός του κράτους και εντός του δικαστικού συστήματος, για τη συγκάλυψη του εγκλήματος, της απρόκλητης δολοφονικής αστυνομικής βίας, και την υπόθαλψη των υπαιτίων. Για αυτό και έχουμε ζητήσει όχι μόνον την άσκηση Αναίρεσης κατά της Αποφάσεως, αλλά και τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο όσων έλαβαν χώρα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, τόσο το 2019 όσο και το 2022. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την άσκηση αναίρεσης από πλευράς της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και αναμένουμε, επαγρυπνώντας, την εις βάθος διερεύνηση και των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, που έχει ήδη διαταχθεί. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής κανενός ότι η απόφαση αναγνώρισης ελαφρυντικού παρέμενε ακαθαρόγραφη επί μήνες, μολονότι η καθαρογραφή της ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατόπιν αιτήματός μας, τον Ιούνιο 2022. Ούτε να μείνει αναπάντητο για ποιο λόγο η απόφαση τελικώς καθαρογράφηκε μόλις την 25/11/2022, 5 ολόκληρους μήνες μετά την έκδοσή της, με προφανή αντίστοιχη ωφέλεια του κατηγορουμένου. Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να υπογραμμίσουμε ότι, στην τρέχουσα ιστορική συγκυρία, μετά την πρόσφατη, νέα ανθρωποκτονία παιδιού από αστυνομικό, αποδεικνύεται δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι τέτοιες έκθετες νομικά, κοινωνικά και ηθικά, διαδικασίες και αποφάσεις ενθαρρύνουν την επανάληψη της άσκησης δολοφονικής αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, και μάλιστα ανήλικων παιδιών.


Για την οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας


Νίκος Κωνσταντόπουλος

Ζωή Κωνσταντοπούλου



Πηγή:







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια