Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προϋπολογισμός: Νέα μέτρα άνω των 500 εκατ. ευρώ ανακοινώνει ο πρωθυπουργός




Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη κάνει τις σχετικές εκτιμήσεις και έχει παραδώσει έναν φάκελο στον πρωθυπουργό


Στην άμεση ενσωμάτωση στην ελληνική φορολογική νομοθεσία του κοινοτικού κανονισμού που προβλέπει την επιβολή εισφοράς στα κέρδη που αποκόμισαν τα διυλιστήρια κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ τον ακριβή τρόπο κατανομής των χρημάτων είναι πολύ πιθανό ότι θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό.



Το ακριβές ποσό θα προκύψει το καλοκαίρι με την κατάθεση των ισολογισμών. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη κάνει τις σχετικές εκτιμήσεις και έχει παραδώσει έναν φάκελο στον πρωθυπουργό με το εκτιμώμενο ποσό που θα εισπραχθεί μαζί με άλλες πιθανές πηγές "δημοσιονομικού χώρου". Αυτό το ποσό -ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ- αναμένεται να "μοιράσει" ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή του ομιλία. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέο κατάλογο παρεμβάσεων -πρόσθετων αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί- οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσα στο 2023.


Κανονικά, τα χρήματα που θα καταβάλλουν τα διυλιστήρια -το ποσό μπορεί να φτάσει και στα 500-600 εκατ. ευρώ- πρέπει να διατεθούν για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Δηλαδή, το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα θα καταλήξουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ωστόσο, αυτά τα χρήματα μπορούν να "αντικαταστήσουν" πόρους του ειδικού αποθεματικού που υπάρχει στον προϋπολογισμό ύψους 1 δις. ευρώ. Άρα, εμμέσως πλην σαφώς, αυτά τα 500 εκατ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλα μέτρα στήριξης. Το ποια θα είναι αυτά, θα φανεί σε λίγες ώρες.





Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι θα κινούνται στην κατεύθυνση της "βοήθειας" εκεί που απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη. Το νούμερο ένα πρόβλημα είναι οι τιμές των τροφίμων γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα επιταγή ακρίβειας μέσα στο 2023. Για τους αυτοαπασχολούμενους που θα έρθουν αντιμέτωποι με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι πιθανό να δρομολογηθεί η κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας (10 ευρώ τον μήνα) ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να διατηρηθεί χαμηλά η τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου (χωρίς να αποκλείεται βέβαια η μείωση της επιδότησης από τα 25 λεπτά που είναι σήμερα ώστε να εξοικονομηθεί δημοσιονομικός χώρος για άλλες δράσεις). Οι σημερινές ανακοινώσεις είναι πολύ πιθανό να έχουν και το στοιχείο της "έκπληξης" όπως άλλωστε συνέβη και στην ΔΕΘ. Το βέβαιο είναι ότι θα ακούσουμε απολύτως στοχευμένες δράσεις "μετρημένες" δημοσιονομικά και με έμφαση στο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι στο πρώτο 4μηνο του 2023.


Πηγή: www.thetoc.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια