Ticker

6/recent/ticker-posts

Τι κατέθεσε ο αστυνομικός για τον τραυματισμό του 16χρονου;


"Δεν μπορώ να σκεφτώ πώς κατέληξε στον οδηγό η βολή μου"

Φωτογραφίες ντοκουμέντο λίγο μετά την ολοκλήρωση της καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 16χρονου Ρομά, αλλά και όσα ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του στους συναδέλφους του ο αστυνομικός που πυροβόλησε φέρνει στο φως το DEBATER.

Στις φωτογραφίες διακρίνεται η στιγμή που οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει τον 16χρονο, τραυματία, η σφαίρα που διαπέρασε το αγροτικό και τραυμάτισε τον νεαρό στο πίσω μέρος του κεφαλιού, αλλά και το αγροτικό το οποίο έχει μετατραπεί σε μία άμορφη μάζα σιδερικών μετά από την πρόσκρουση.
Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά την κατάθεση του αστυνομικού που φέρνει στο φως το DEBATER, κάνει λόγο πως στόχευε χαμηλά και δεν μπορεί να εξηγήσει πως τραυμάτισε στο κεφάλι τον 16χρονο.

Τι ανέφερε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός για την καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη

Ο αστυνομικός στην κατάθεσή του αρχικά αναφέρει πως έχει τον βαθμό αρχιφύλακα και πως υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία από το 2011 και ότι είναι έγγαμος με δύο ανήλικα παιδιά.

Επιπλέον προσθέτει πως υπηρετεί στην ομάδα ΔΙΑΣ εδώ και εννιά χρόνια και υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών δεν έχει κατηγορηθεί ούτε πειθαρχικά ούτε ποινικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνθήκες που έγινε η καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη. Ο αστυνομικός στην κατάθεσή του επιβεβαιώνει όσα έχει δείξει βίντεο από το κλειστό κύκλωμα καμερών του βενζινάδικου από το οποίο ξεκίνησε η καταδίωξη, αλλά και ότι γνώριζαν το ποσό της βενζίνης που έβαλε ο 16χρονος.

Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ έφτασαν περίπου στις 00:50 στο βενζινάδικο στη Θεσσαλονίκη και πέντε λεπτά αργότερα ο υπάλληλος μπήκε μέσα και τους είπε ότι είχε βάλει καύσιμα αξίας 20 ευρώ και έφυγε χωρίς να πληρώσει, αλλά δεν τους έδωσε περιγραφή του ατόμου που επέβαινε στο αγροτικό.

Ακόμα ο αστυνομικός θεωρεί ότι ο 16χρονος πιθανότατα δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία τους στο βενζινάδικο καθώς οι τέσσερις αστυνομικοί ήταν εντός του κτιρίου, ενώ οι μηχανές ήταν σταθμευμένες στο πλάι.
Τι συνέβη στην καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη

Στη συνέχεια αναφέρεται πως ξεκίνησε η καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη. “Ποιος και πώς ήταν ο οδηγός δεν είδα, ούτε ο υπάλληλος του πρατηρίου μας ανέφερε τίποτα για τον οδηγό. Μόλις μας το ανέφερε ο υπάλληλος, κατευθείαν ανεβήκαμε στις μηχανές και φύγαμε από το πρατήριο για να εντοπίσουμε το αγροτικό. Επίσης ενεργοποιήσαμε τις σειρήνες των μοτοσικλετών“, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θεσσαλονίκη

“Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, κινούμενοι στη Μοναστηρίου προς το κέντρο της πόλης, είδαμε το αγροτικό να κινείται στο αντίθετο ρεύμα, προς την έξοδο της πόλης. Επί τόπου πραγματοποιήσαμε αναστροφή και αρχίσαμε να ακολουθούμε το αγροτικό. Περίπου στο ύψος της εταιρείας των Ελληνικών Πετρελαίων, το αγροτικό είδαμε ότι σταμάτησε στον ερυθρό σηματοδότη. Η 1η μοτοσικλέτα τότε, ενώ εμείς ήμασταν παραπίσω, προσέγγισε το αγροτικό από την πλευρά του συνοδηγού και πήγε δίπλα του. Όμως, όπως βλέπαμε ενώ προσεγγίζαμε, το αγροτικό αντί να υπακούσει, έκανε απότομο ελιγμό δεξιά με σκοπό προφανώς να εμβολίσει τη μοτοσικλέτα. Οι συνάδελφοί μου το αντιλήφθηκαν αμέσως και αστραπιαία κάνανε και αυτοί ελιγμό δεξιά και απέφυγαν τη σύγκρουση. Τότε το αγροτικό παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη, ανέπτυξε ταχύτητα και συνέχισε ευθεία την πορεία του. Εμείς τον ακολουθήσαμε. Τον επόμενο σηματοδότη, παρότι ήταν ερυθρός, τον παραβίασε ξανά ο οδηγός του αγροτικού και έστριψε με κατεύθυνση προς τις φυλακές Διαβατών”, συμπληρώνει στην κατάθεσή του.
Θεσσαλονίκη

“Στις τελευταίες σιδηροδρομικές γραμμές πριν τις φυλακές, χωρίς εμφανή λόγο και ενώ μπορούσε να συνεχίσει ευθεία για να διαφύγει, ξαφνικά και εντελώς απότομα έκανε αναστροφή. Αναστροφή έκανε πιθανότατα, όπως είδαμε να γυρίζει το όχημα, τραβώντας χειρόφρενο. Αυτό το καταλάβαμε από τον τρόπο που γύρισε επί τόπου το αυτοκίνητο γύρω από τον άξονά του, κάνοντας στροφή πάνω από 180 μοίρες, με αποτέλεσμα να έρθει ξαφνικά κατά μέτωπο και ελαφρώς διαγώνια, με την μοτοσικλέτα των συναδέλφων μου. Μόλις έγινε αυτό, αφού η μηχανή των συναδέλφων μου τον είδε να πλησιάζει σε απόσταση περίπου πέντε μέτρων, για λίγα δευτερόλεπτα σταμάτησε και το αγροτικό και η 1η μοτοσικλέτα”, προσέθεσε.

“Ο αστυφύλακας Α. τότε ξεκίνησε να δίνει εντολές στον οδηγό του αγροτικού. Όμως πάλι δεν υπάκουσε και αφού πάτησε το γκάζι, πήγε με ταχύτητα να πέσει πάνω τους. Την τελευταία στιγμή όμως η μοτοσικλέτα απέφυγε τη σύγκρουση για δεύτερη φορά“, συμπληρώνει.
Θεσσαλονίκη

“Εμείς ήμασταν 10-15 λεπτά πίσω και συνεχίζαμε με χαμηλή ταχύτητα. Με το πού έγινε αυτό το αγροτικό δεν συνέχισε ευθεία, αλλά έκανε κανονική αναστροφή πάνω στον δρόμο. Και μόλις έκανε αναστροφή δεν σταμάτησε, αλλά άμεσα ξαναπάτησε γκάζι και ξανακινήθηκε για 3η φορά κατά των συναδέλφων μου που ήταν μπροστά του σε πολύ μικρή απόσταση, από όσο μπόρεσα να καταλάβω στα 3-4 μέτρα. Η μοτοσικλέτα των συναδέλφων μου τότε για να αποφύγει και πάλι τον εμβολισμό της, πάτησε γκάζι και κινήθηκε διαγώνια από το δεξί προς το αριστερό ρεύμα κυκλοφορίας. Τη στιγμή εκείνη, μόλις είδα ότι το αγροτικό πάει για 3η φορά να χτυπήσει με φόρα και να πατήσει τους συναδέλφους μου, έβγαλα το όπλο και πυροβόλησα δύο φορές πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση. Μία φορά στον αέρα και μία φορά προς το αγροτικό όχημα χαμηλά. Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα χέρι. Όταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών. Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μια μικρή κατηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλος, διότι από εκεί περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Μόλις πυροβόλησα είδα το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και κατέληξε πάνω σε τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου, λίγα μέτρα μετά”.
Θεσσαλονίκη
Τι συνέβη μετά το τέλος της καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη

Στη συνέχεια ο αστυνομικός αναφέρει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατέβηκαν από τις μηχανές, πήραν θέσεις κάλυψης και κάλεσαν ενισχύσεις.

“Στον χώρο αυτό επειδή δεν υπήρχαν σημεία να καλυφθούμε και δεν ξέραμε αν οι επιβαίνοντες στο αγροτικό ήταν επικίνδυνοι, δεν επιλέξαμε να ελέγξουμε μόνοι μας το όχημα, αλλά αναμέναμε ενισχύσεις”.
Θεσσαλονίκη

Ο αστυνομικός αναφέρει τι εντόπισε όταν έφθασαν οι ενισχύσεις μετά από 3-4 λεπτά και έλεγξαν το όχημα. “Μόλις πλησιάσαμε διαπιστώσαμε ότι ο οδηγός είχε τραυματιστεί στο κεφάλι. Μόλις είδα τον οδηγό, είδα ότι είχε τραύμα πίσω στο κεφάλι και στο πίσω τζάμι του αγροτικού, πίσω από το προσκέφαλο υπήρχε τρύπα. Τότε κατάλαβα ότι λογικά η 2η βολή πέτυχε στο κεφάλι τον οδηγό του αγροτικού. Αλλά σοκαρίστηκα γιατί ειλικρινά εγώ δεν σημάδεψα ούτε οδηγό, ούτε την καμπίνα του αγροτικού. Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού“, είπε ακόμα.
Θεσσαλονίκη

“Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ πώς κατέληξε στον οδηγό η βολή μου. Αφού λοιπόν διαπιστώσαμε ότι ο άνδρας ήταν τραυματισμένος, έβγαλα τον επίδεσμο και μαζί με τους συναδέλφου της ΟΠΚΕ και του δέσαμε το κεφάλι. Καλέσαμε και εγώ και οι συνάδελφοι του ΕΚΑΒ που έφθασε στο σημείο μετά από 15 λεπτά περίπου. Μόλις ήρθε, παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Για αυτό που έγινε πραγματικά λυπάμαι γιατί σε καμία περίπτωση δεν στόχευσα και δεν ήθελα να τραυματίσω κανέναν“, ανέφερε.
Θεσσαλονίκη

Τέλος ο αστυνομικός καταλήγει υποστηρίζοντας πως πυροβόλησε γιατί φοβήθηκε για τους συναδέλφους του όταν το αγροτικό πήγε να εμβολίσει για τρίτη φορά τους συναδέλφους του και σημειώνει πως όλα αυτά τα χρόνια που είναι στο σώμα, έκανε για πρώτη φορά τη χρήση του όπλου.



Πηγή: debater.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια