Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

H oμιλία του Κανέλλου Νικολάου στο συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ


Η ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής στο 32ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ:

Αγαπητές και αγαπητοί σύνεδροι, καλησπέρα,

Ως Ένωση Αττικής ευχαριστούμε την Ένωση Θεσσαλίας για την φιλοξενία τους και την Ομοσπονδία μας που διοργανώνει το 32ο Τακτικό Ετήσιο Συνέδριο μας στην όμορφη πόλη του Βόλου. Ένα συνέδριο που φρονώ ότι γίνεται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, στην οποία όλοι μας θα πρέπει να επανακαθορίσουμε την συνδικαλιστική μας στάση και τους συνδικαλιστικούς μας στόχους.

Όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε την αμφίδρομη σχέση μεταξύ των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας μας. Χωρίς τις Ενώσεις δεν υπάρχει Ομοσπονδία και χωρίς την Ομοσπονδία δεν υπάρχουν Ενώσεις. Αυταρχικές και αυτόνομες συμπεριφορές δεν συνάδουν με την πορεία του συνδικαλιστικού μας κινήματος και φυσικά δεν συνάδουν με Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα λάθη του παρελθόντος και οι διχαστικές συμπεριφορές δεν ωφέλησαν κανέναν, αλλά αντιθέτως στάθηκαν τροχοπέδη για την πορεία της Ομοσπονδίας μας. Το παρελθόν, μας διδάσκει και πρέπει να μας παραδειγματίζει. Δεν έχουμε δικαίωμα να τα επαναλάβουμε και δεν θα αφήσουμε να επαναληφθούν.

Στον αγώνα για την δικαίωση των αιτημάτων μας, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, με μία φωνή. Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε και να αφήσουμε στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες, εγωισμούς και καπετανάτα.

Οι συνδικαλιστές Αξιωματικοί δεν πρέπει να κινούνται στον δρόμο των εντυπώσεων, αλλά των αποδείξεων της σωστής διοίκησης και της σωστής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.

Η Ομοσπονδία μας λειτουργεί σύμφωνα με το καταστατικό της και σε αυτό συνέδριο θα κληθούμε για να τροποποιήσουμε ορισμένες διατάξεις για να τις εναρμονίσουμε σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, τις αρχές δικαίου και της ισότητας μεταξύ όλων των Ενώσεων μας.

Ήρθε ο καιρός, αγαπητοί Αντιπρόσωποι, ο Αξιωματικός να κερδίσει αυτά που θεωρούνται αυτονόητα, αλλά δυστυχώς δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Ψηφίστηκε και υλοποιήθηκε ένα βαθμολόγιο για όλους τους άλλους αστυνομικούς, αλλά όχι για τους Αξιωματικούς. Τις συνέπειες αυτού του βαθμολογίου όλοι τις γνωρίζουμε κι όλοι τις βιώνουμε.

Ευελπιστούμε το δίκαιο βαθμολόγιο που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία μας για τους Αξιωματικούς άμεσα να υλοποιηθεί και να εφαρμοστεί στις επικείμενες κρίσεις του 2023.

Αυτό το βαθμολόγιο, καθώς και ανώτερος χρόνος των έξι (6) ετών παραμονής σε κάθε διοικητικό βαθμό, πρέπει να υλοποιηθούν για να έχουν ελπίδα εξέλιξης όλοι οι Αξιωματικοί.

Η επετηρίδα των Αξιωματικών έχει «κολλήσει» και οι Αξιωματικοί μας είναι απογοητευμένοι, γιατί δεν θα έχουν την υπηρεσιακή εξέλιξη που προσδοκούσαν όταν εισήλθαν στην Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Με το προτεινόμενο βαθμολόγιο της Ομοσπονδίας μας επιθυμούμε να γίνει ο διοικητικός βαθμός του Ταξιάρχου ο ελάχιστος βαθμός που πραγματικά να καταλάβει Αξιωματικός προερχόμενος από την Σ.Α.Ε.Α.

Να δοθούν οικονομικά κίνητρα, έτσι ώστε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση να διευθύνεται από Ταξίαρχο και να σταματήσει το φαινόμενο Αστυνομικές Διευθύνσεις να διοικούνται από Αστυνομικούς Διευθυντές ή και Υποδιευθυντές.

Σήμερα έχουμε συσσώρευση υψηλόβαθμων Αξιωματικών σε Υπηρεσίες και έλλειψη Αξιωματικών σε άλλες. Έτσι, παρατηρείται Αξιωματικοί να αναλαμβάνουν καθήκοντα χαμηλότερα του βαθμού τους, που πολλές φορές παγιώνεται ως τακτική και υποβαθμίζει τον ρόλο του Αξιωματικού.

- Δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε ότι όποιος Αξιωματικός ασκεί διοίκηση πρέπει να αμείβεται με το επίδομα Διοίκησης.

Επίδομα Διοίκησης όμως, που να συμβαδίζει με τα ανάλογα επιδόματα διοίκησης του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Είναι αδιανόητο για παράδειγμα ο Αστυνόμος Α’ να αμείβεται με επίδομα διοίκησης που να αντιστοιχεί σε ένα (1) Ευρώ την ημέρα και ο Αστυνομικός Διευθυντής να αμείβεται με επίδομα διοίκησης που να αντιστοιχεί σε δυο (2) Ευρώ την ημέρα.

Είναι παράλογο οι Αξιωματικοί να είναι «παρόντες» όλο το 24ωρο, κάθε ημέρα, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική απολαβή.

Ερωτώ;

Ποια είναι η απάντηση που έχουμε από το κεντρικό σύνθημα στην ένστολη διαμαρτυρία μας στην Θεσσαλονίκη, για την πληρωμή των ωρών από τις καθημερινές υπερωρίες που κάνουμε; ΣΙΩΠΗ!!!



Έγινε αναπροσαρμογή με αύξηση στο μηνιαίο πλαφόν των νυχτερινών ωρών από 48 σε 64 ώρες και κατάργηση του ετησίου ανωτάτου ορίου νυχτερινής απασχόλησης των 488 ωρών. Είναι ένα θετικό βήμα.

Ερωτώ;

Είμαστε ευχαριστημένοι όταν το κόστος ζωής έχει ανέβει και η ωριαία νυχτερινή αποζημίωση παραμένει στάσιμη για πολλά χρόνια;

Ερωτώ;

Είμαστε ευχαριστημένοι να αμειβόμαστε για την νυχτερινή εργασίας μας με το ίδιο ποσό που αμείβεται ο συνεργάτης μας υφιστάμενος αστυφύλακας;

Θα μας απαντήσουν πως δεν επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας μας για να δοθούν μεγαλύτερες απολαβές, αλλά κατανοούν τα αιτήματά μας.

Εμείς, όμως, δεν το κατανοούμε όταν υπάρχει το χρήμα που ρέει για το πλήθος των αποσπάσεων από την επαρχία στην Αττική ή από την Αττική στην επαρχία και το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλει έξοδα αποσπάσεων περίπου 2000 Ευρώ σε κάθε αποσπασμένο αστυνομικό κάθε μήνα.

Δεν πρέπει να αφήσουμε να αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια των Αξιωματικών ως «δαμόκλειος σπάθη» το όριο ηλικίας και η μη συμπλήρωση των απαραίτητων συνταξιοδοτικών χρόνων.

Θα πρέπει να το κουβεντιάσουμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για λύσεις εδώ και χθες.

- Ως Ένωση Αττικής, μέσω της Ομοσπονδίας μας, ζητήσαμε να θεσμοθετηθεί ως βασική προϋπόθεση προαγωγής των Αξιωματικών σε Ανώτατους βαθμούς η 3ης θητεία τους ως Διοικητές Τμημάτων ή η 5ης θητείας τους ως Αναπληρωτές Διοικητές σε Τμήματα.

- Πρέπει να αγωνιστούμε για να επεκταθεί η λεγόμενη «μάχιμη πενταετία» σε «μάχιμη επταετία».

Η Ένωση μας αγωνίζεται πολύπλευρα για να μπορέσει να νομοθετηθεί αυτή η πρόταση κάτι που θα ανακουφίσει τους Αξιωματικούς, γιατί θα μπορέσουν έτσι να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ασφαλιστικά χρόνια για μία αξιοπρεπή σύνταξη, αντάξια της προσφοράς μας στην πατρίδα.

Αγαπητοί αντιπρόσωποι η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να επανεξετάσει τις υπάρχουσες δομές της. Εάν ερωτηθούν οι Υπηρεσίες για την δύναμη τους, όλες θα πουν ότι έχουν έλλειψη δύναμης.

Ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία είναι ο προβλεπόμενος, Αλλά, δεν έχει κατανεμηθεί σωστά. Συνεχώς δημιουργούνται νέες Υπηρεσίες και για να επανδρωθούν, γίνεται αφαίμαξη από τα Τ.Α. και τα Α.Τ.

Είναι απαράδεκτο να λειτουργούν κεντρικά Τμήματα με το 20%-30% της οργανικής τους δύναμης.

Είναι απαράδεκτο οι Αξιωματικοί να μην θέλουν να υπηρετήσουν σε Α.Τ. και Τ.Α.

Είναι απαράδεκτο νεοεξερχόμενοι Αξιωματικοί να μην υπηρετούν τουλάχιστον τα πρώτα δυο (2) χρόνια σε Α.Τ. και Τ.Α.

Είναι απαράδεκτο να μην δίνονται κίνητρα για να υπηρετήσει ένας αστυνομικός σε Α.Τ. και Τ.Α. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να γίνουν μοριοδοτήσεις των Υπηρεσιών για να δοθεί το κίνητρο στους αστυνομικούς να υπηρετήσουν σε αυτές τις Υπηρεσίες, αλλά δυστυχώς δεν έγινε.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εικόνα της Αστυνομίας είναι τα Τμήματα, όπου ο κάθε πολίτης καθημερινά έρχεται σε επαφή για την διευθέτηση των υποθέσεων του. Δυστυχώς, οι Διοικητές είναι συνεχώς απόντες λόγω των καθημερινών μέτρων, όπου διατίθενται.

Όλοι έχουν υποσχεθεί ο Διοικητής να μην τίθεται σε μέτρα, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Αγαπητοί αντιπρόσωποι, ήρθε ο καιρός όπου οι Αξιωματικοί θα πρέπει να βγούμε μπροστά, πιο δυναμικά, χωρίς όμως άσκοπο θόρυβο και εντυπωσιακές ανούσιες παρεμβάσεις, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα αιτήματά μας και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, για να καλύτερες αξιοπρεπείς υπηρεσιακές ημέρες.

Ο αξιωματικός αξίζει πολλά και προσφέρει πολλά στην πατρίδα.

Οφείλουν να του αποδείξουν με πράξεις κι όχι με λόγια και υποσχέσεις.

Οφείλουν να καταλάβουν ότι η ευγένεια μας, ο σεβασμός μας στην πολιτική και φυσική ηγεσία μας, η προσήλωση μας στο καθήκον και η ενσυνείδητη πειθαρχία μας δεν μπορεί να λογίζεται ως αδυναμία και να μας θεωρούν ως αδύναμους παίκτες.

Οι Αξιωματικοί έχουν φωνή και σας καλώ όλους μαζί να δηλώσουμε «παρών» σε αυτόν τον αγώνα για την δικαίωση των αιτημάτων μας, όπως αρμόζει για Αξιωματικούς που μάχονται για την ασφάλεια όλων των πολιτών και για την ασφάλεια της πατρίδας μας.

Από το προσκλητήριο του αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

Γεια σας και καλούς αγώνες στις δύσκολες ημέρες που αναμένονται.



Σας ευχαριστώ

 

  










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια