Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

H Mαρία Θεοδοσοπούλου γράφει για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Άρθρο της Μαρίας Θεοδοσοπούλου, για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών:

   Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο του έτους 1999, ως η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Δεν ήταν απλά μια συμβολική ημέρα αλλά μια παγκόσμια παραδοχή εκδήλωσης βίας με κριτήριο το φύλο.  Η ανάπτυξη της κοινωνίας με την πάροδο των ετών, εκτός από την ευημερία και την άνοδο του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου των μελών της, αποκάλυψε ταυτόχρονα και τις παθογένειες της, οι οποίες συμπορεύτηκαν μαζί της, αποτελώντας το ένοχο μυστικό της. Την σημαντικότερη ίσως παθογένεια του κάθε μορφής κοινωνικού συνόλου από την αρχή της δημιουργίας του, αποτελεί η βία που ασκείται σε βάρος των γυναικών.  Βία κάθε μορφής που εκφράζεται με οποιαδήποτε τρόπο με σκοπό να υποτάξει, να ευτελίσει, να υποβαθμίσει και εν τέλει να βλάψει τη γυναίκα σύντροφο, σύζυγο μητέρα και αδελφή, εκτονώνοντας την οργή του ισχυρού.

     Ωστόσο στις μέρες μας, παρατηρείται μια θορυβώδης μεταστροφή  στην αντιμετώπιση τέτοιων μορφών βίας, που βροντοφωνάζει «Ως Εδώ». Επιτέλους δημιουργήθηκαν υπηρεσίες που ασχολούνται με την ανάδειξη, την καταγραφή και την παραπομπή τέτοιων περιστατικών βίας ενώπιον της δικαιοσύνης. Ωρίμασαν οι συνθήκες, αφυπνίστηκαν οι συνειδήσεις, θεσπίστηκαν εξειδικευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που καθορίζουν τον ποινικό χαρακτηρισμό  των πράξεων αυτών και προβλέπουν  την τιμωρία τους.  Ας είναι η αρχή του τέλους για αυτό το νοσηρό διαχρονικό φαινόμενο!



H κυρία Θεοδοσοπούλου είναι μέλος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας και Πτυχιούχου Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης 







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια