Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Economist για υποκλοπές: Το σκάνδαλο κλονίζει την εικόνα του Μητσοτάκη - Ποιος παρακολουθεί ποιον;



Η κυβέρνηση προσπαθεί "να συγκρατήσει ένα σκάνδαλο που σιγοβράζει σχετικά με τις υποκλοπές", γράφει ο Economist.





Με τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές στην Ελλάδα ασχολείται ο Economist που σε δημοσίευμά του με τίτλο "Νέες καταγγελίες στο ελληνικό σκάνδαλο παρακολουθήσεων" και υπέρτιτλο "Ποιος κατασκοπεύει ποιον;" αναφέρεται στα όσα δημοσίευσε η εφημερίδα Documento την Κυριακή 6/11.



"Η κυβέρνηση της Ελλάδας προσπαθεί εδώ και μήνες να συγκρατήσει ένα σκάνδαλο που σιγοβράζει σχετικά με τις υποκλοπές ενός δημοσιογράφου και δύο αριστερών πολιτικών του κέντρου", αναφέρεται στο άρθρο.


Και συνεχίζει: "Όμως, στις 5 Νοεμβρίου, η ερευνητική εβδομαδιαία εφημερίδα Documento, δημοσίευσε μια λίστα με 33 εξέχοντες Έλληνες, ανάμεσά τους πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ένας πρώην πρωθυπουργός, των οποίων τα κινητά τηλέφωνα φέρεται να στοχοποιήθηκαν από το λογισμικό Predator, ένα ισραηλινής κατασκευής λογισμικό παρακολούθησης (spyware)".




"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός, αρνείται ότι η κυβέρνησή του αγόρασε ποτέ το λογισμικό Predator, το οποίο είναι παρόμοιο με το Pegasus, ένα πιο γνωστό ισραηλινό εργαλείο που χρησιμοποιείται από αυταρχικά καθεστώτα. Λέει ότι αγνοούσε την παραβίαση τηλεφώνων. Αλλά έχει παραδεχτεί ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών (ΕΥΠ) κατασκοπεύει συστηματικά χιλιάδες πολίτες για λόγους εθνικής ασφάλειας", προσθέτει ο Economist.



"Κλονίζεται η εικόνα" του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά τόσο στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί "προσπάθειας συγκάλυψης του ελληνικού Watergate" όσο και στην παρέμβαση της εισηγήτριας της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές PEGA, Σόφι ιντ Βελντ, η οποία ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Europol.

Τέλος, σημειώνεται ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι εξελίξεις που δρομολογούνται υπό το φως των τελευταίων αποκαλύψεων, σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση, κλονίζουν την εικόνα του φιλοευρωπαίου εκσυγχρονιστή πολιτικού που είχε καλλιεργήσει "με τόση επιμέλεια" ο Μητσοτάκης για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, επιτείνοντας "την απογοήτευση ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος".
Πηγή: www.thetoc.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια