Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκλογές: Αυτές είναι οι πιο πιθανές ημερομηνίες για τη διεξάγωγή τους - Πότε δίνει το "ΟΚ" ο Μητσοτάκης



Πότε θα ανάψει το πράσινο φως για τις εκλογές ο Μητσοτάκης - Προς αναζήτηση της κατάλληλης ημερομηνίας το Μαξίμου




Πότε θα ανάψει το πράσινο φως για τις εκλογές ο Μητσοτάκης - Προς αναζήτηση της κατάλληλης ημερομηνίας το Μαξίμου




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του για το πότε θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Η μόνη νύξη που έχει κάνει, είναι να τις τοποθετεί την άνοιξη του 2023, χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου και χωρίς προηγούμενο ανασχηματισμό. Αυτές ήταν άλλωστε οι απαντήσεις – δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις εκλογές αλλά και τις συνεργασίες, απορρίπτοντας οποιαδήποτε "συνέργεια" με τον Κυριάκο Βελόπουλο.



Μέχρι ώρας το βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και όπως όλα δείχνουν δεν θα αλλάξει το σχήμα του υπουργικού συμβουλίου, αφού όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει, δεν έχει νόημα τέτοια κίνηση λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Με αυτό το σκεπτικό, όλα τα βλέμματα στρέφονται στους μήνες του Απριλίου και του Μαίου, καθώς ο Ιούνιος μοιάζει μάλλον απαγορευτικός λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου αλλά κυρίως λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες φέτος θα διεξαχθούν την 1η Ιουνίου. Ο πονοκέφαλος και το σβήσε γράψε στο καλεντάρι του Μεγάρου Μαξίμου για τον χρόνο των εκλογών οφείλονται σε δύο παράγοντες:


Πρώτος παράγοντας, ο κατάλληλος χρόνος. Η κυβέρνηση επιδιώκει το κατάλληλο momentum για την προκήρυξη των εκλογών, καθώς ο δύσκολος χειμώνας που είναι μπροστά, πιθανώς να κρύβει ανατροπές. Μπορεί η στήριξη των νοικοκυριών να αποτελεί προτεραιότητα, όμως ο πληθωρισμός "τρώει" το διαθέσιμο εισόδημα και προκαλεί δυσαρέσκειες, κυρίως στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.


Δεύτερος παράγοντας: Οι διπλές εκλογές

Η δυσκολία στην εξεύρεση της ημερομηνίας οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτές οι εκλογές θα είναι διπλές, αφού όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει ..νικητής με την απλή αναλογική. Συνεπώς πρέπει να κυκλωθούν στο ημερολόγιο 2 Κυριακές, με απόσταση η μία από την άλλη τουλάχιστον 3 εβδομάδων. Σε αυτό το σημείο, σημειώστε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, με τους ερωτηθέντες πολίτες να μην επιθυμούν πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις και αβεβαιότητα ακυβερνησίας, λέγοντας "ναι" σε κυβερνήσεις συνεργασίας…
Οι ημερομηνίες στο τραπέζι

Τις τελευταίες ημέρες κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος η Κυριακή της 9ης Απριλίου, μία εβδομάδα ακριβώς πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Σε αυτήν την περίπτωση, η δεύτερη Κυριακή θα μπορούσε να είναι αυτή της 14ης Μαίου, καθώς χρειάζεται χρόνος μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση για τις διερευνητικές εντολές, την συγκρότηση της νέας βουλής και την διάλυση της εφόσον κανένα κόμμα δεν θα έχει καταφέρει να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Άλλη ημερομηνία είναι αυτή της 21ης Μαίου, που δεν εμποδίζει τις πανελλαδικές εξετάσεις, με επόμενη Κυριακή τις 18 ή τις 25 Ιουνίου με μειονέκτημα την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ένα τρίτο σενάριο, θέλει να υπάρχουν προτάσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου για στήσιμο της κάλπης στις αρχές του χρόνου. Αν και οι λίστες δεν είναι ακόμη έτοιμες, καθώς ακόμη υπάρχουν υποψήφιοι που μπαινοβγαίνουν στα ψηφοδέλτια, στην περίπτωση που ληφθεί τέτοια απόφαση, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου οι λίστες μπορούν να έχουν κλείσει.

Διαβάστε Επίσης



 

Θιασώτες της άποψης για εκλογές πριν από την άνοιξη, είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι "το γοργόν και χάριν έχει" και ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος από την κεφαλαιοποίηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης, η οποία διαχειρίστηκε πολύ δύσκολες κρίσεις και τα κατάφερε. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού ακούσει τους στενούς του συνεργάτες και σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά, θα πάρει τη μεγάλη απόφαση. Την οποία οφείλει βάσει του Συντάγματος να ανακοινώσει 22 ημέρες πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.
Πηγή: www.thetoc.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια