Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θεοδωρικάκος: Δημιουργήσαμε ένα ισχυρό δίκτυο για τη προστασία κάθε γυναίκας που κινδυνεύει


Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε σε εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στον πολυχώρο «Ελληνικός Κόσμος». Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Υπουργών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου:

Η φετινή 25η Νοεμβρίου για εμάς δεν έχει χαρακτήρα εθιμικό. Είναι ευκαιρία για απολογισμό και αξιολόγηση των επόμενών βημάτων για την αντιμετώπισή του απάνθρωπου φαινομένου βίας κατά των γυναικών.

Δυστυχώς, η βία κατά των γυναικών είναι τραυματική, αλλά και εξίσου βουβή πολλές φορές, όταν το ίδιο το θύμα επιλέγει αναγκαστικά τη σιωπή. Οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος στη «σιωπηρή ανοχή» που επιδεικνύαμε ως κοινωνία. Δεν μπορεί ο φόβος των θυμάτων να υπερτερεί της ανθρωπιάς μας, και αντιλαμβανόμαστε ότι η ανοχή της Πολιτείας στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αποτελούσε και συνενοχή.

Για αυτό υπάρχει ένα πολυδιάστατο έργο.

Δημιουργήσαμε, ήδη, 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Με προϊστάμενες, κυρίως, γυναίκες αξιωματικούς και που, μέχρι στιγμής, έχουν χειριστεί με αποτελεσματικότητα, μόνο τη χρονιά που διανύουμε, πάνω 10.000 υποθέσεις! Και ο αριθμός αυτός είναι λάθος να ερμηνεύεται απλά ως μια έξαρση των περιστατικών. Σίγουρα τα περιστατικά αυξήθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της πανδημίας και τον περιοριστικών μέτρων.

Το σημαντικότερο είναι ότι αυξήθηκαν και οι γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν. Αυξήθηκε η εμπιστοσύνη τους προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της. Αυξήθηκε, όμως, και η δυνατότητα της Πολιτείας να τις ακούει. Γιατί εκεί που, άλλοτε, έβρισκαν κλειστές πόρτες στα Αστυνομικά τμήματα, τώρα βρίσκουν ανθρώπους εκπαιδευμένους και έτοιμους να τις βοηθήσουν. Άρα, αύξηση καταγεγραμμένων περιστατικών σημαίνει και ενδυνάμωση της αποφασιστικότητας και της προσδοκίας των γυναικών αυτών από την Πολιτεία. Γιατί, πλέον, γνωρίζουν ότι είμαστε εδώ. Δίπλα τους. Ότι μπορούμε να τις στηρίξουμε με πράξεις. Ηθικά, νομικά, ψυχολογικά, ουσιαστικά. Απλώνοντας ένα μεγάλο και ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός, άλλωστε, πως τα ποσοστά εξιχνιάσεων ενδοοικογενειακής βίας ξεπερνούν σήμερα το 90%, σε αντίθεση με πριν από λίγα χρόνια που ήταν πολύ χαμηλά.

Επειδή η Αστυνομία και ξέρει και ενδιαφέρεται και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά. Και μία χρόνια σχέση διστακτικότητας των θυμάτων προς αυτή, μετεξελίσσεται σε σχέση εμπιστοσύνης.

Για αυτό στις επιτελικές και στις επιχειρησιακές δομές της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, υπηρετούν σήμερα (403) τετρακόσια τρία στελέχη.

Γι’ αυτόν, ακριβώς τον λόγο, επενδύουμε και στην στοχευμένη και διαρκή εκπαίδευση των στελεχών μας πάνω σε ζητήματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Γι’ αυτό και εμπλουτίζουμε διαρκώς τα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ έχουμε ήδη ολοκληρώσει και την επιμόρφωση ακόμα 6.100 περίπου στελεχών, μετά από σχετικό πρόγραμμα που θέσαμε σε ισχύ από κοινού με την επιστημονική κοινότητα.

Γι’ αυτό ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες, την Αυτοδιοίκηση και τη συμβουλευτική γραμμή 15900, στηρίζοντας πολύπλευρα τις γυναίκες που κινδυνεύουν. Δημιουργήσαμε ισχυρό «δίχτυ» ασφαλείας, για να στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα σε κάθε γυναίκα που κινδυνεύει. Γιατί αυτό αντανακλά στις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και της ελευθερίας, που είναι ο πυρήνας της ιδεολογίας μας.

Αποδεικνύοντας ότι η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα στις νέες προκλήσεις αφήνοντας οριστικά στο χθες στερεότυπα ή πεπαλαιωμένες αντιλήψεις δεκαετιών.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά μου επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι ανδρισμός δεν είναι βία ενάντια στις γυναίκες, ανδρισμός είναι η αγάπη και ο σεβασμός στις γυναίκες».



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια