Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων: Ξεκινά δράσεις για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σαρακατσάνων σε Ελλάδα και Βουλγαρία- Στον Έβρο οι συναντήσειςΗ Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων οργανώνει κοινές συνεδριάσεις των Δ.Σ της Ομοσπονδίας με την Ομοσπονδία Πολιτιστικών –Εκπαιδευτικών Εταιρειών Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας, του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσαναίων στις Σέρρες και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Έβρου με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον των Μουσείων Σαρακατσάνων και την προώθηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 13 Νοέμβριου, στις 11:00 π.μ, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου και θα ακολουθήσει το μεσημέρι , στις 14:30 , κοινή συνεδρίαση με τα Δ.Σ των συλλόγων Σαρακατσάνων της περιφέρειας ΑΜΘ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας εξήγησε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης, τη σημασία της κοινής αυτής δράσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οργανωτικά ζητήματα, αλλά και τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την πανδημία.

Ο κύριος Μουτσιάνας στάθηκε στη συνάντηση που θα έχουν με την Ομοσπονδία των συλλόγων από τη Βουλγαρία, όπου πέρα από τη γνωριμία με το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν τις προτεραιότητες και τους τρόπους της περαιτέρω συνεργασίας τους, τονίζοντας ότι οι Ομοσπονδίες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας λειτουργούν ως γέφυρες φιλίας με την άριστη συνεργασία που έχουν εδώ και χρόνια.

Ακούστε τον κ. Γιώργο Μουτσιάνα.Σήμερα στη Βουλγαρία ζουν 25.000 Σαρακατσάνοι, ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν αρκετούς συλλόγους και μία ομοσπονδία με βασικό στόχο να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμά τους, αλλά και την ελληνικότητά τους και σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά η Πανελλήνια Ομοσπονδία, πάντα στο πλαίσιο του μέτρου και των διακρατικών σχέσεων και όπως επισήμανε ο κύριος Μουτσιάνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών η Ομοσπονδία κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί σε κατασκηνώσεις στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής παιδιά Σαρακατσάνων από τη Βουλγαρία, ηλικίας από 6 έως 16 ετών, όπου έχουν την ευκαιρία μέσα από ένα δεκαήμερο πρόγραμμα βιωματικής κατασκήνωσης, στην σαρακατσάνικη γωνιά της κατασκήνωσης που διαθέτει μάλιστα και παραδοσιακό καλύβι, να “ρουφήξουν” γνώσεις και εμπειρίες από την Ελλάδα.

Πρόσθετα, στην ίδια προσπάθεια, να κρατήσουν δηλαδή ζωντανή την ελληνική τους καταγωγή οι Σαρακατσάνοι της γειτονικής χώρας, η Ομοσπονδία της Ελλάδας τους παρέχει βοήθεια με την προσφορά βιβλίων σεβόμενη τους κανόνες και χωρίς να δημιουργεί προβλήματα και μάλιστα όπως είπε ο πρόεδρος και σε αυτή τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στον Έβρο, θα δοθούν βιβλία που έχει συγκεντρώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία για αυτό τον σκοπό.

Ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση είναι το μέλλον των μουσείων, όπου σήμερα λειτουργούν τρία μουσεία, στις Σέρρες, στον Έβρο και τη Βουλγαρία και τα οποία αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού και κρατούν ζωντανές τις μνήμες και τις παραδόσεις, εκφράζοντας παράλληλα ο κύριος Μουτσιάνας και το παράπονο ότι σχεδόν απουσιάζει από τις κεντρικές προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού ο λαϊκός πολιτισμός.

Κύριος στόχος και σκοπός των πολιτιστικών συλλόγων είναι η διατήρηση και η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας λέγοντας ότι θα πρέπει να ασχολούνται άτομα που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν εθελοντικά και όχι κάποιοι που ίσως θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους συλλόγους για σκαλοπάτι προς την πολιτική σκηνή.

Μία σημαντική πρωτοβουλία για τη διάσωση του πολιτισμού των Σαρακατσάνων, όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Μουτσιάνας, είναι οι τρεις έρευνες, που βρίσκονται εν εξελίξει και πραγματοποιούνται από τις Ομοσπονδίες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η πρώτη έρευνα αφορά τα σαρακατσάνικα επίθετα στα Βαλκάνια, η δεύτερη την σαρακατσάνικη λαλιά και η τρίτη τον χορό, το τραγούδι και τη φορεσιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Νοεμβρίου η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη εκδήλωση μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή, με στόχο όπως είπε ο Γιώργος Μουτσιάνας να τιμήσουν τους Μικρασιάτες, αλλά και να αναδείξουν τι έγινε και τι δεν έγινε στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή της ιστορίας.Πηγή: radio899.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια