Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης παιδιών: Σοκάρουν οι αριθμοί σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας



Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης παιδιών: Σοκάρουν οι αριθμοί σε όλο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας.





Υπό την σκιά των θλιβερών καταγγελιών για κακοποίηση ανηλίκων, τιμάται σήμερα, η Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών. Ειδικοί, επιστήμονες, κοινωνικοί φορείς τονίζουν ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και να βγαίνουν στο φως οι φρικαλεότητες εις βάρος των παιδιών.

Σύμφωνα με την Unicef, περίπου 2,7 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως ζουν υπό ιδρυματική φροντίδα. Χαρακτηρίζει ως “καλά τεκμηριωμένη” την ζημιά – άμεση και μακροπρόθεσμη – που προκαλείται από τον χωρισμό της οικογένειας και την ακατάλληλη εναλλακτική φροντίδα, ιδιαίτερα σε ιδρύματα. Επισημαίνει ακόμα ότι τα ιδρύματα συχνά χαρακτηρίζονται από εγγενώς επιβλαβείς ρυθμίσεις διαβίωσης και συχνά τα παιδιά στερούνται της ικανότητας να κάνουν επιλογές που ταιριάζουν με τα καλύτερα συμφέροντά τους.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 13 αγόρια πέφτει θύμα κάποια μορφής σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 17 ετών.





Σύμφωνα πάλι με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 3 στα 4 παιδιά από 2 έως 4 ετών, δηλαδή 300 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από σωματική βία, από τιμωρίες και ψυχολογική βία στα χέρια των γονιών και των φροντιστών τους.

Στην χώρα μας μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε τα ακριβή στοιχεία καταγραφής της κακοποίησης των παιδιών γιατί τα περισσότερα θύματα φοβούνται να μιλήσουν καθώς πολλά από αυτά κακοποιούνται από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον. Αυτό το πρόβλημα γίνεται μια προσπάθεια να επιλυθεί μέσα από μια γραμμή του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 16% έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, 47,38% σωματική κακοποίηση και 70,02% ψυχολογική ή λεκτική κακοποίηση


Με μήνυμα ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών, στέλνει με ένα βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του Twitter, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης, ο κ. Θεοδωρικάκος ανάρτησε το βίντεο «Ας μην αφήσουμε κανέναν να τους χαλάσει το παιχνίδι».

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λένε STOP στην παιδική κακοποίηση, παρουσιάζοντας την ομώνυμη ειδική έκδοση γραμματοσήμων.

«Όλοι έχουμε την ευθύνη και όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε. Όλη η κοινωνία» ήταν το μήνυμα του, Κώστα Γιαννόπουλου, προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού», για την Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών, κατά την παρουσίαση της σειράς γραμματοσήμων που διατίθενται από σήμερα από τα ΕΛΤΑ προκειμένου να συνεισφέρουν στη διάδοση του αγώνα της παιδικής προστασίας.

«Τα ΕΛΤΑ στέλνουν το δικό τους συμβολικό μήνυμα, με τη δημιουργία αυτών των πρότυπων γραμματοσήμων που εμφανίζουν τη φωνή των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί. Ελπίζουμε αυτό να είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς όλη την κοινωνία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Μάριος Τέμπος. «Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, η κοινωνία όλη να σκύψει πάνω από αυτό το θέμα και να υπάρχει καθολική ευθύνη για το πώς θα περιοριστεί το φαινόμενο. Προφανώς, με τη συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι, συμβάλλουμε όπως μπορούμε και ευχόμαστε να σταματήσει άμεσα η παιδική κακοποίηση και να έχουμε παιδιά τα οποία ζουν, παίζουν ανέμελα, δημιουργούν, χωρίς να φοβούνται τίποτα» επεσήμανε ο κ. Τέμπος. «Το κοινωνικό πρόσωπο των ΕΛΤΑ για ακόμα μια φορά είναι συνεπές» κατέληξε.
Πηγή: www.ertnews.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια