Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανακοίνωση της ΚΕΘΑ για την επέτειο του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου


49 χρόνια πέρασαν από το Νοέμβρη του 1973 και το Πολυτεχνείο εξακολουθεί ν’ αποτελεί πηγή προβληματισμού και έμπνευσης. Τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» παραμένουν και σήμερα πάντα επίκαιρα.

Και αυτό γιατί παρά την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, του μισού αιώνα που μεσολάβησε, οι νέες γενιές όχι μόνο καταδικάζονται να ζουν πίσω από τις δυνατότητες της εποχής, αλλά ζουν και με χειρότερους ακόμα όρους σε σχέση με τις παλιότερες γενιές.

Γιατί αυτό που μπαίνει εμπόδιο στη λαϊκή ευημερία, αυτό που ακυρώνει τις δυνατότητες για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους.

Ο ηρωικός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας. Αποτέλεσε παράλληλα την αρχή του τέλους της χούντας των συνταγματαρχών που εγκαθιδρύθηκε στις 21 Απρίλη 1967.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) αποτίει φόρο τιμής στους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της δικτατορίας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη των βασανιστηρίων, τις φυλακές και τις εξορίες, που υπέστησαν κάθε μορφή δίωξης.

Αποτίει ιδιαίτερο φόρο τιμής στους αξιωματικούς υπαξιωματικούς που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και με τον αγώνα τους έδωσαν αθάνατα μηνύματα Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Αλήθειας, Δικαιοσύνης, Αυτοθυσίας.

Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς οι μέρες που ζούμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, η πολύμορφη στήριξη, ακόμη και με βαρύ οπλισμό, του ευρωατλαντικού στρατοπέδου στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, οι εκατέρωθεν απειλές ΗΠΑ - Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, η προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών από τη Ρωσία, τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και πολέμου. Αναπόσπαστο κομμάτι των ευρύτερων ανταγωνισμών είναι και η συνεχόμενη όξυνση και επικίνδυνη εξέλιξη με την Τουρκία. Η τουρκική αστική τάξη αναβαθμίζει τις απαράδεκτες αξιώσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με στόχο την συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν βαριές ευθύνες για την συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο για την αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων υποδομών της χώρας, για την αποστολή στρατιωτικών τμημάτων, οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών και άλλων εκτός συνόρων αδυνατίζοντας αντικειμενικά και την άμυνα της χώρας.

Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται επιτακτικό το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η καταδίκη της επικίνδυνης για τον λαό συμμετοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους οργανισμούς.

Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας , το 1967, υπηρέτησε «δια πυρός και σιδήρου» τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού. Υλοποίησε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή.

Όσο οξύνονται τα προβλήματα για τις λαϊκές οικογένειες από τη νέα οικονομική κρίση, την ενεργειακή φτώχεια, όσο δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή μας, τόσο θα οξύνεται ο αντικομουνισμός και η αξιοποίηση του φασισμού, ο οποίος αλλάζει μορφές και σχήματα προκειμένου να βρίσκει αποδοχή.

Δεν εφησυχάζουμε, ότι δήθεν έχουμε ξεμπερδέψει με το φασισμό και το ναζισμό!

Να απομονώσουμε από κάθε δραστηριότητα (φορείς, συλλόγους, συγκεντρώσεις, συζητήσεις κτλ) τους φασίστες, κρυφούς και φανερούς!

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) καλεί τους δημοκράτες απόστρατους, να συμμετέχουμε όλοι μαζί, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης κατά το φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου, όπως και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αλλοιωθεί η μνήμη του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο μας θυμίζει τις υποχρεώσεις μας σαν πολίτες που κάποιοι θέλουν να τις ξεριζώσουν.

Το Πολυτεχνείο ζει μέσα στους αγώνες της νεολαίας, των εργαζομένων, του λαού μας!





Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια