Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ν. Μπλάνης: Το τεκμήριο αθωότητας, οι διαρροές και η «κιβωτός των λαϊκών δικαστηρίων»!!!


1. Σοκάρουν οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» και είναι πράγματι απογοητευτικά όλα όσα καταγγέλλονται, τα οποία όμως τείνουν να λάβουν χαρακτήρα «ανθρωποφαγίας». Ήδη τα «λαϊκά δικαστήρια» των Μ.Μ.Ε, παραβιάζοντας το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας, σχηματίζουν οιονεί δικανική κρίση, εκδίδοντας την «ετυμηγορία» τους και κρίνοντας «ένοχους» τους υπεύθυνους της Μ.Κ.Ο εν αγνοία της δικογραφίας και των αποδεικτικών στοιχείων και πριν αυτοί παρουσιαστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

2. Στο άρθρο μας με τίτλο «Το τεκμήριο αθωότητας και η δίκαιη δίκη!» (Ιούλιος 2022), είχαμε αναφερθεί στην υπέρμετρη προβολή στα Μ.Μ.Ε. προσωπικών δεδομένων και στην άτυπη διεξαγωγή «ντετεκτιβίστικων αναλύσεων». Είχαμε τονίσει ότι η απονομή της δικαιοσύνης δεν μπορεί να καθίσταται έρμαιο της μιντιοκρατούμενης καθημερινότητας που αρέσκεται στην επικίνδυνη ακροβασία μεταξύ πληροφόρησης και παραπληροφόρησης και οδηγεί στη δημιουργία «τηλεανακρίσεων» και «τηλεδικών», παραβιάζοντας ταυτόχρονα την αρχή της μυστικότητας της ανάκρισης (στην συγκεκριμένη υπόθεση είδαμε τη δημοσιοποίηση των καταθέσεων της προκαταρκτικής εξέτασης). Η πρακτική αυτή (που ακολουθείται δυστυχώς και από κάποια Κόμματα) αγνοεί ή μάλλον «βιάζει» το τεκμήριο αθωότητας, που εισήχθη και ρητά με το ν. 4596/2019, που ενσωμάτωσε την 2016/343 Οδηγία της Ε.Ε. (βλ. και άρθρο 6 της ΕΣΔΑ) και συνεπάγεται ποινικές και αστικές ευθύνες. Σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί και σε λογικές λιντσαρίσματος!

3. Είδαμε μεταξύ των άλλων και τις τωρινές (σε δραματικό τόνο) δηλώσεις του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ, κατά το χρόνο που διενεργείται η προκαταρκτική εξέταση: «Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους…. Όποιος και αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και γκρίζες ζώνες ελέγχου και επιβολής του νόμου. Γι αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου, η ΕΛ-ΑΣ συνδράμει απολύτως (σ.σ. άραγε με τη διαρροή του προανακριτικού υλικού) στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια…», εν πολλοίς αυτονόητες και ως εκ τούτου περιττές, άστοχες και αλυσιτελείς, οι οποίες μάλλον αντιστρατεύονται την αναφερόμενη νομολογία (μπορεί επίσης να θεωρηθεί, ότι παραβιάζουν τη διάκριση των εξουσιών).

4. Πρόσφατα η υπ’ αριθ. 14551/2022 απόφαση Διοικ. Πρωτ. Αθηνών επιδίκασε σε βάρος του δημοσίου αποζημίωση 5.000 ευρώ (εντόκως) για κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας γνωστού ποινικολόγου, με αφορμή δήλωση το 2019 της Υφυπουργού ΠΡΟ.ΠΟ, σχετικά με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για την αποκαλούμενη υπόθεση της «μαφίας των φυλακών», που ανέφερε: «…Θεωρώ ότι είναι μια ακόμη επιτυχία της, λυπάμαι βέβαια, διότι το κύκλωμα αυτό, το οποίο ήταν ένα κύκλωμα το οποίο διαβιούσε λάθρα επί χρόνια ολόκληρα, είχε στους κόλπους του συναδέλφους δικηγόρους. Ελπίζω αυτό να μην συνεχιστεί, οι υπηρέτες της δικαιοσύνης, όπως είμαστε εμείς οι δικηγόροι, πρέπει να είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη, της Θέμιδας και του δικαίου. Χαίρομαι όμως πάρα πολύ που υπάρχουν Υπηρεσίες, όπως είναι η Αντιτρομοκρατική αλλά και άλλες, οι οποίες πραγματικά επαγρυπνούν…». Όπως έκρινε το Δικαστήριο…«Οι εν λόγω δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπου δημόσιας αρχής, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της διενεργούμενης ανάκρισης και αναφέρονται κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία αντιστρατεύονται προδήλως την υποχρέωση των οργάνων του δημοσίου, κατ’ άρθρο 25 Συντ.,να σέβονται το τεκμήριο αθωότητας, όπως αυτό προστατεύεται από το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, και να διασφαλίζουν το σεβασμό της τιμής και της αξιοπρέπειας του διωκόμενου ενάγοντος και, συνεπώς, συνιστά παράνομη πράξη που παραβιάζει το εν λόγω τεκμήριο και προσβάλλει, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, την προσωπικότητά του».



5. Κατά συνέπεια, αυτό που πρέπει να κάνουν οι Ηγεσίες Δημόσιας Τάξης είναι να σέβονται το τεκμήριο αθωότητας, να εγγυώνται τη μυστικότητα της ανάκρισης, να αποφεύγουν το λαϊκισμό, τις άστοχες, υπερφίαλες και περιττές ανακοινώσεις για αυτονόητα πράγματα και να μην αναμειγνύονται στα ζητήματα της δικαστικής εξουσίας!!! Σε κάθε περίπτωση οφείλουν να εξασφαλίζουν την άρτια λειτουργία των αστυνομικών Υπηρεσιών με πράξεις (έργα) και όχι λόγια!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια