Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Π.Ο.ΑΣ.Υ. στη μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας


Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Ομοσπονδία μας, σε συνέχεια των αγωνιστικών της δράσεων, απέστειλε στους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, στον Πρόεδρο και σε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την ειδική έκδοση των πρακτικών της τελευταίας Ημερίδας που διοργανώσαμε, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και τη δημιουργία των αναγκαίων δομών πρόληψης και στήριξης των θυμάτων.

Το βιβλίο, με τίτλο «Η ΠΟΑΣΥ στη μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας», συνοδεύεται από σχετική επιστολή, ευελπιστώντας ότι οι ιδέες, ο προβληματισμός και οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην Ημερίδα μας από τους διακεκριμένους ομιλητές, θα χρησιμεύσουν στη βελτίωση των ήδη εφαρμοζομένων μέτρων, καθώς και στη λήψη των αποφάσεων που απαιτούνται εφεξής, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην πανεθνική μας εκστρατεία κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                 ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος





Επιστολή - Παρέμβαση στα Πολιτικά Κόμματα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο









Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμοι κ.κ. Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων

Αξιότιμες και Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές



Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση εκτεταμένης σεξουαλικής κακοποίησης ενός 12χρονου ανηλίκου, αλλά και οι συνεχιζόμενες τραγικές καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας έρχονται να μας υπενθυμίσουν τη θεσμική θέση ευθύνης όλων μας, στον διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα για την πάταξη κάθε ειδεχθούς εγκλήματος στη χώρα μας.

Tα περισσότερα από αυτά διαπράττονται δυστυχώς πολλές φορές μέσα σε περίκλειστα οικογενειακά τείχη από άτομα μειωμένης ατομικής και κοινωνικής συνείδησης, στιγματίζοντας την κοινωνία ολόκληρη και τον πολιτισμό μας τον ίδιο. Είναι τα σοκαριστικά δείγματα μιας παρακμής που πρέπει να αναχαιτίσουμε, σε όλα τα στάδια, αρχής γενομένης με την ενίσχυση πρωταρχικών θεσμών οργάνωσης της κοινωνίας -των διαπροσωπικών σχέσεων και της οικογένειας, του κράτους και των υπηρεσιών του.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων από την πλευρά της, θεσμικά ενεργώντας, δίνει έναν πολύπλευρο και πολυμέτωπο αγώνα, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα των Υπηρεσιών αιχμής που έχουν επιφορτιστεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή.

Με την παρούσα επιστολή, επιτρέψτε μας λοιπόν να σας ενημερώσουμε ότι η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, της κακοποίησης των ανηλίκων, των «γυναικοκτονιών» κ.λπ., βρήκε την Ομοσπονδία μας εν πλήρη δράσει, εγκαίρως, από το 2017, στο πεδίο του δημόσιου διαλόγου και της διεκδίκησης στοχευμένων αιτημάτων - προτάσεων. Ακολουθώντας μια εξωστρεφή πολιτική αμφίδρομης σχέσης με την κοινωνία, δεν θα μπορούσε άλλωστε να παραβλέψει τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα, ιδίως δε τις αγωνίες του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που υφίσταται και αυτό το ίδιο, τις τεράστιες αρνητικές τους επιπτώσεις.

Με συνέπεια λόγων και έργων, όλοι εμείς στην ΠΟΑΣΥ, τόσο μέσω της λειτουργίας της ειδικής Γραμματείας Γυναικών, όσο και της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας, εδώ και καιρό πρωτοστατούμε στην επίλυση προβλημάτων με την ευαισθητοποίηση και περαιτέρω εγρήγορση όλων όσοι υποχρεούνται να συμπράξουν, σε προσωπικό και υπηρεσιακό επίπεδο, για τον περιορισμό και την εξάλειψη των προαναφερθέντων εγκληματικών συμπεριφορών. Δίνουμε έτσι τη δική μας μάχη, υλοποιώντας σχετικές πρωτοβουλίες, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, της επιστημονικής κοινότητας, της ίδιας της κοινωνίας και άλλοι.

Στο πλαίσιο αυτό, αναδείξαμε τα υπηρεσιακά ελλείμματα και την απαίτηση των συναδέλφων μας να δημιουργηθούν νέες εξειδικευμένες υπηρεσιακές μονάδες, αλλά και όλες εκείνες οι άλλες υποδομές και εγκαταστάσεις που απαιτούνται σε κρατικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να λειτουργούν όλες μαζί πιο υπεύθυνα και πιο ολοκληρωμένα.

Θεωρήσαμε επιτακτική ανάγκη την αποδοχή των προτάσεών μας, αφού η Αστυνομία ήταν και είναι ο πρωταρχικός βασικός θεσμός της πολιτείας που καλείται να απαντά καίρια και αποτελεσματικά στο όποιο πρόβλημα. Αγωνιστήκαμε γι’ αυτό και χαρήκαμε ιδιαιτέρως, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες πολιτικές αποφάσεις για την ίδρυση των Γραφείων ενδοοικογενειακής βίας εντός της Ελληνικής Αστυνομίας, ανοίγοντας το δρόμο για όσα άλλα θετικά μέτρα ακολούθησαν στη συνέχεια.

Είναι αλήθεια ότι, μέσα σε αυτήν την συγκυρία, η Ομοσπονδία βρέθηκε αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της πανδημίας, με τις γνωστές, επίσης, συνέπειες. Όλα αυτά, παρά ταύτα, δεν μας εμπόδισαν να ενώσουμε τη φωνή μας με άλλα κινήματα και προσωπικότητες, με έναν κοινό στόχο «να σπάσει η σιωπή» των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας. Εμείς που πρώτοι είχαμε καταδικάσει τη βία από όπου κι αν προέρχεται, θα ήταν αδιανόητο να είχαμε μείνει απλοί θεατές στο μεγάλο αυτό προσκλητήριο μάχης, την ώρα μάλιστα που η βία παρουσίαζε έξαρση παντού, σε όλον τον κόσμο.

Ως ένα ελάχιστο δείγμα, λοιπόν, της εξωστρεφούς δράσης της Ομοσπονδίας και του κοινωνικού συνδικαλισμού που υπηρετούμε, αλλά και με τη βεβαιότητα ότι αναγνωρίζετε και στηρίζετε το έργο μας, σας υποβάλλουμε σήμερα την ειδική έκδοση με τίτλο «Η ΠΟΑΣΥ στη μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας», η οποία αποτελεί το αυθεντικό αποτύπωμα της τελευταίας μας Ημερίδας:

«Ελάτε να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα πρόληψης, στήριξης και προστασίας των θυμάτων βίας, κάθε μορφής!»

Ευελπιστούμε ότι οι ιδέες, ο προβληματισμός και οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους διακεκριμένους ομιλητές, θα χρησιμεύσουν στην ενίσχυση των ήδη εφαρμοζομένων μέτρων, καθώς και στη λήψη των αποφάσεων που απαιτούνται εφεξής, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην πανεθνική μας εκστρατεία κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας, προσβλέποντες στην ειλικρινή και αποτελεσματική συνεργασία μας.



Πηγή: poasy.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια