Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δίκη για Μάτι: "Πού ήσασταν εκείνη την ημέρα; Εμείς ένα ελικόπτερο είδαμε μόνο" - Ξέσπασαν συγγενείς κατά πυροσβεστών



Για τις 18 Νοεμβρίου διεκόπη η δίκη για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.



Για τις 18 Νοεμβρίου διεκόπη η δίκη για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, αφού προηγουμένως ολοκληρώθηκε η διαδικασία παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας από συγγενείς νεκρών, εγκαυματιών και πυρόπληκτων. Αν και η διαδικασία ήταν τυπική, στην αίθουσα επικράτησε ένταση, όταν οι συγγενείς των θυμάτων αντίκρισαν χειριστικές πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που την ώρα της τραγωδίας ήταν άφαντοι:



"Που ήσασταν εκείνη την ημέρα; Εμείς ένα ελικόπτερο είδαμε μόνο", τους φώναξαν...με την πρόεδρο να σπεύδει να επαναφέρει την τάξη, καλώντας τους συγγενείς να σεβαστούν τη διαδικασία.


Στο δικαστήριο έχουν δηλωθεί περίπου 213 παραστάσεις θυμάτων της πυρκαγιάς, η οποία μέσα σε λίγες ώρες εκτυλίχθηκε σε τραγωδία.


Ενταση στη δικαστική αίθουσα

Στο δικαστήριο σήμερα υπήρξε ένταση κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των ονομάτων των μαρτύρων, καθώς θύματα, εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων, αντέδρασαν όταν είδαν στελέχη της Πυροσβεστικής που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μαρτύρων. Την οργή των θυμάτων προκάλεσε κυρίως η παρουσία χειριστών πυροσβεστικών ελικοπτέρων προς τους οποίους κάποιοι από το ακροατήριο φώναζαν:

"Που ήσασταν εκείνη την ημέρα; Εμείς ένα ελικόπτερο είδαμε μόνο".

Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε γρήγορα αφού αντέδρασε αμέσως η πρόεδρος του τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ζητώντας όλοι να σεβαστούν τη διαδικασία. Απευθυνόμενη προς εκείνους που αποδοκίμασαν τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής είπε: "Εδώ δεν ήρθατε για να βγάλετε ούτε τον πόνο ούτε την αγανάκτηση σας. Εδώ ήρθατε για να έχετε μία δίκαιη δίκη. Την αγανάκτησή σας θα την αφήσετε έξω από την πόρτα γιατί έτσι γίνονται οι δίκες. Είναι σαν προσευχή".

Στο δικαστήριο υποβλήθηκε αίτημα από συνήγορο που εκπροσωπεί θύματα, προκειμένου να καταθέσουν πρώτοι μάρτυρες οι πραγματογνώμονες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι διορίστηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές για την υπόθεση, οι οποίοι έχουν καταχωρηθεί στον κατάλογο μαρτύρων με σειρά στην 93η θέση και κάτω.

Σημειώνεται ότι, η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου τέσσερα χρόνια μετά από την φονική πυρκαγιά, με τριτοκοσμικές και ντροπιαστικές εικόνες να επικρατούν στη μικρή αίθουσα που είχε επιλεγεί για τη διαδικασία, μέχρι να δοθεί λύση και να μεταφερθεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.

Σύμφωνα με το βούλευμα στο εδώλιο θα βρεθούν 21 κατηγορούμενοι για το θάνατο 104 πολιτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων τον Ιούλιο του 2018, που αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Ανάμεσα στους 21 κατηγορούμενους είναι και το πρόσωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά, το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο και με το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Στα πρόσωπα που παραπέμπονται είναι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.


Πηγή: www.thetoc.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια