Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γοργοπόταμος: 80 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας που άλλαξε την ιστορία


Με κάθε επισημότητα γιορτάσθηκε η 80η επέτειος του μεγαλύτερου σαμποτάζ των ενωμένων Ελλήνων αντιστασιακών με τους συμμάχους…

Υπό βροχή και κρύο, γιορτάσθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (27/11) στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο, η 80η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας από Έλληνες αντιστασιακούς και βρετανούς σαμποτέρ.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες ο κόσμος, τίμησε με την παρουσία του το μήνυμα για εθνική ομοψυχία όπως αντλείται μέσα από το παράδειγμα των Ελλήνων αντιστασιακών που πέτυχαν ΜΑΖΙ, κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο.

Φέτος παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Mathew Lodge και της Ινδικής Πρεσβείας ο επικεφαλής Es Rajesdran, ενώ εκπροσωπήθηκε και η Α.Α. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου από τον Α/χη Κυριάκο Τζιβρή.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο και ακολούθησαν οι επίσημοι χαιρετισμοί τους οποίους άνοιξε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος και ακολούθησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Λαμιώτης Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας, οι Βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Σαρακιώτης, οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μαρία Κουκουδάκη, Ελληνικής Λύσης Βασιλική Δημητράντζου, ο ΓΓ του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Ε.Α. ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ναπ. Ζέρβας Δημήτρης Γερογιάννης και ο Συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Αριστομένης Συγγελάκης.

Όλοι αναφέρθηκαν τόσο στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης πράξης που έδωσε άλλη τροπή στον αγώνα, ηθικά και ουσιαστικά, με τους Έλληνες ομιλητές να υπογραμμίζουν επίσης ότι ως λαός αφήνοντας πίσω τη διχόνοια, ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Αυτό είναι άλλωστε το διαχρονικό μήνυμα της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Επίσης δεν έλειψαν οι αναφορές στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και της επιστροφής του κατοχικού δανείου, όπως τόνισε και στην κεντρική ομιλία ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Χρήστος Οικονόμου.

Ακολούθησε η ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών και του ψηφίσματος.

Η τελετή έληξε με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Δείτε φωτογραφίες:




πηγή: lamiareport.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια