Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Στους 8 μεγαλύτερους παραβάτες διακίνησης παιδικής πορνογραφίας – Είχε 301 αρχεία, "έσβησε" ίχνη του



Η "κόκκινη" λίστα μέσα στην οποία είχε τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση ο Βασίλης Παπαθεοδώρου





Ένας από τους 8 σημαντικότερους παραβάτες διακίνησης αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων στην Ελλάδα, θεωρείται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Βασίλης Παπαθεοδώρου. Η "κόκκινη" λίστα μέσα στην οποία είχε τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση ο 55χρονος άνδρας, σχηματίστηκε από τον τεράστιο όγκο αρχείων που βρέθηκαν στη κατοχή του, αλλά και από τα ηλεκτρονικά ίχνη της διαδικτυακής του δραστηριότητας που έχουν καταγραφεί με τη βοήθεια του ειδικού λογισμικού εντοπισμού αρχείων παιδικής πορνογραφίας CPS (CHILD PROTECTION SYSTEM).



Η αναζήτηση και η λήψη των πορνογραφικών βίντεο, που σύμφωνα με το συγγραφέα χρησιμοποίηθηκαν ως πρωτογενές υλικό για τη συγγραφή ενός... παιδικού βιβλίου, φαίνεται να ξεκίνησε από το 2016.

Κατέβασε 301 αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιων

Συνολικά 301 βίντεο πορνογραφίας ανηλίκων είχε κατεβάσει από το διαδίκτυο ο 55χρονος συγγραφέας. Τα περισσότερα από αυτά, αποτύπωναν ακόμα και σκληρές εικόνες με παιδιά κάτω των 10 ετών. Ο σοκαριστικός αριθμός προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς η εφαρμογή που χρησιμοποιούσε ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, επέτρεπε ταυτόχρονα το διαμοιρασμό των συγκεκριμένων αρχείων και σε άλλους χρήστες του διαδικτύου.



Περισσότερα από 100 βίντεο εντοπίστηκαν μέσα σε δύο σκληρούς δίσκους, κατά την επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του συγγραφέα στις 18 Οκτωβρίου από το κλιμάκιο της Αστυνομίας. Ο 55χρονος συνελήφθη, ενώ οι αποθηκευτικές μονάδες μεταφέρθηκαν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για να εξακριβωθεί ο ακριβής όγκος των αρχείων. "Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν είχα σκοπό να κρατήσω το κατασχεθέν υλικό επ’ αόριστον αλλά θα προέβαινε στην ολοσχερή διαγραφή του αμέσως μετά τη συγγραφή του βιβλίου μου. Επιπλέον, από τα αρχεία που φέρεται να έχω κατεβάσει, έχω διαγράψει πολλά εξ αυτών", ανέφερε στο απολογητικό του υπόμνημα ο συγγραφέας, επιβεβαιώνοντας ότι τα αρχεία που βρέθηκαν δεν την τα μόνα που είχε κατεβάσει, αλλά υπήρχαν στο παρελθόν και άλλα βίντεο με ανήλικα παιδιά.


Έσβησε τα ίχνη του με... 284 διαδικτυακές διευθύνσεις

Με τη χρήση... 284 διαφορετικών διαδικτυακών διευθύνσεων πρωτοκόλλου, κατέβαζε τα βίντεο παιδικής πορνογραφίας, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου. Με αυτό τον τρόπο, μπορούσε να κρατά μυστικά τα δεδομένα του και τη γεωγραφική του τοποθεσία, "σερφάροντας" ακόμα και στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), προς αναζήτηση των σκληρών και αποκρουστικών εικόνων που βρέθηκαν στην κατοχή του. Για τη λήψη των βίντεο, χρησιμοποιούσε το ευρέως διαδεδομένο πρόγραμμα e-mule, το οποίο λειτουργεί με την πολιτική του "ανοιχτού κώδικα", με την οποία οι χρήστες μπορούν να αντιγράψουν και να τροποποιήσουν τα αρχεία, χωρίς να παραβαίνουν το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.

"Το πρόγραμμα δεν σου δίνει τη δυνατότητα να δεις φωτογραφίες ή βίντεο. Παρά μόνο να κατεβάσεις τα αρχεία χωρίς να γνωρίζεις το ακριβές περιεχόμενο. Εγώ πατούσα στην αναζήτηση κάποιες λέξεις-κλειδιά όπως "girl”, "boy” και κατέβαζα μαζικά τα αρχεία, δηλαδή δε μπορούσα να κάνω επιλογή αρχείων. Η καταχώρηση ήταν μαζική και τυχαία. Τα περισσότερα βίντεο που κατασχέθηκαν δεν τα είχα δει ποτέ αλλά ούτε είχα και σκοπό να τα δω και πιθανότατα δεν θα είχαν καν κάποια μυθοπλαστική αξία", περιγράφει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας στην Ανακρίτρια.
Αναζητούσε έμπνευση για... 6 χρόνια

Από τις 18 Δεκεμβρίου του 2016, μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου του 2022, καταγράφεται η διαδικτυακή δραστηριότητα λήψης αρχείων παιδικής πορνογραφίας του συγγραφέα. Τα σχεδόν 6 χρόνια επαναλαμβανόμενων αναζητήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα είχαν ως στόχο την θέαση εικόνων που θα τον βοηθούσαν να αποτυπώσει πιο γλαφυρά τις θεματικές ενός... βιβλίου του. "Το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σκληρό δίσκο (υλικό που δεν έχει απομονωθεί-έχει ειδωθεί αποσπασματικά και όχι στο σύνολό του) αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων", ισχυρίστηκε στην Ανακρίτρια, χωρίς όμως να την πείσει. Από τις 21 Οκτωβρίου, ο 55χρονος συγγραφέας, είναι προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης.








Τα "σεσημασμένα" αρχεία οδήγησαν στην σύλληψη

Αρχεία παιδικής πορνογραφίας, χαρακτηρισμένα από διεθνείς αρχές ως "σεσημασμένα", πρόδωσαν τη δραστηριότητα του 55χρονου συγγραφέα. Το ειδικό λογισμικό εντοπισμού αρχείων παιδικής πορνογραφίας CPS (CHILD PROTECTION SYSTEM), που είχε δοθεί στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τις αστυνομικές αρχές των Η.Π.Α., "χτύπησε κόκκινο", όταν κατέγραψε την ανταλλαγή αυτών των σημαδεμένων αρχείων εντός των ελληνικών συνόρων. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, ανάμεσα στα άτομα που διακινούσαν το υλικό ήταν και ο γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Μετά από ενημέρωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εκδόθηκε άρση απορρήτου των επικοινωνιών και τα στελέχη της Δίωξης, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν και να εντοπίσουν τον 55χρονο. Η επιτόπια έρευνα στο σπίτι του, επιβεβαίωσε την διαδικτυακή του δράση, καθώς τα βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών βρέθηκαν αποθηκευμένα σε σκληρούς δίσκους.
Δεν είδα... ολόκληρα τα βίντεο

"Όσα βίντεο έχω ανοίξει, δεν τα έχω δει ολόκληρα! Πατούσα τον κέρσορα και τα έβλεπα στο fast forward προκειμένου να δω μόνο συγκεκριμένες στιγμές –και ασφαλώς όχι αυτές της σεξουαλικής κακοποίησης". Με αυτά τα λόγια ο 55χρονος συγγραφέας, προσπάθησε να πείσει την Ανακρίτρια ότι, δεν είχε προχωρήσει στη θέαση των αποκρουστικών βίντεο που βρέθηκαν στην κατοχή του. Καθ' όλη τη διάρκεια της απολογίας του, κάνει λόγο για... συνηθισμένη διαδικασία την οποία ακολουθούσε πριν την συγγραφή των βιβλίων του. "Όλες τις πληροφορίες που έβρισκα από την έρευνά μου –βίντεο, άρθρα, σειρές- τα αποθήκευσα σε σκληρό δίσκο καθώς αποτελούσαν την βασική πρώτη ύλη του συγγραφικού μου έργου ώστε όσα περιγράφω να είναι ρεαλιστικά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνω υλικό και για τα προσεχή βιβλία μου", περιγράφει στο απολογητικό του υπόμνημα, προσθέτοντας ότι: "Το κατασχεθέν υλικό – το οποίο επαναλαμβάνω μόνο απέχθεια μου προκαλούσε- θα με βοηθούσε να κατανοήσω και να συγγράψω... ".


Παιδική πορνογραφία και... Netflix, πηγές έμπνευσης

Ο 55χρονος, στην απολογία του δε δίστασε να συγκρίνει τη θέαση του υλικού παιδικής πορνογραφίας με μια... σειρά του Netflix, που όπως αναφέρει, είδε για να γράψει ένα από τα βιβλία του. "Στο βιβλίο μου "Η νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια" έπρεπε να αποτυπώσω σκηνή βιασμού. Συνεπώς, μεταξύ άλλων παρακολούθησα τη σειρά "13 reasons why"", περιγράφει χαρακτηριστικά. Στο μυθιστόρημα, που απευθύνεται σε νέους άνω των 15 ετών, υπάρχουν σκληρές αναφορές, εικόνες από σκηνικά σεξουαλικής παρενόχλησης, συχνές αναφορές σε ιστοσελίδες πορνογραφίας, αλλά και μια... σκηνή βιασμού ανήλικου κοριτσιού. Για να αποτυπώσει αυτή τη σκηνή όπως είπε είδε σειρές και ταινίες, δεν χρειάστηκε όμως να δει πορνογραφικό υλικό κακοποίησης ανηλίκων.
Πηγή: www.thetoc.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια