Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια – Οι δηλώσεις Σκρέκα

Το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια – Οι δηλώσεις Σκρέκα


O υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τις Ελλάδας για 10 χρόνια.

«Είχαμε ανακοινώσει ότι στα Γιάννενα σε ηπειρωτικό χώρο θα γίνει δοκιμαστική γεώτρηση εντός του 2023» τόνισε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε πως «για το κοίτασμα των Ιωαννίνων έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες  από την Energean. Άρα γνωρίζουμε ποιο είναι το πιθανό μέγεθος. Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξεως του 15%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό. Το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει και τη κατανάλωση της Ελλάδας εφόσον επαληθευτεί από τα πραγματικά δεδομένα για 10 έτη».

Επίσης ο κ. Σκρέκας ρωτήθηκε ποιο θα είναι το όφελος για τον καταναλωτή. «Εξαρτάται από τη κάθε παραχώρηση και την κάθε εκάστοτε σύμβαση που έχει συνάψει το ελληνικό Δημόσιο, η ελληνική Πολιτεία με τον παραχωρησιούχο. Τα έσοδα που προσδοκά το ελληνικό κράτος ανάλογα με την παραχώρηση θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης» απάντησε.

Σκρέκας: Το 2025 η δοκιμαστική γεώτρηση

Επίσης μίλησε και για τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. Σίγουρα η χώρα θα είναι μπροστά σε έναν θησαυρό για να υπάρχουν εταιρείες όπως είναι η ExxonMobil και  η Helenic Energy που να είναι διατεθειμένες να επενδύσουν και να ρισκάρουν τεράστια ποσά χρήματος για να την εξερεύνηση της περιοχής , είπε ο κ. Σκρέκας. “Και εάν αργότερα τα σχετικά δεδομένα που θα λάβουμε είναι ικανοποιητικά  τότε θα προχωρήσουμε σε μια πολύ ακριβή δοκιμαστική γεώτρηση”, συμπλήρωσε.

Τέλος ρωτήθηκε πότε θα γίνει η δοκιμαστική γεώτρηση. «Το 2025 εφόσον τα σχετικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση σε αυτήν την περιοχή. Και θέλουμε εφόσον επιβεβαιώσει η δοκιμαστική γεώτρηση τα σχετικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις 2,5 χρόνια από τη στιγμή που θα υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την πρώτη παραγωγική γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα» απάντησε.



Πηγή: www.enikos.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια