Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

E. Eυαγγέλου: Εφαρμόζονται σε όλες τις υπηρεσίες και για όλους, οι διατάξεις του Π.Δ 394/2001 «Χρόνος Εργασίας Αστυνομικού Προσωπικού»;



Οι διατάξεις του Π.Δ 394/2001 «Χρόνος Εργασίας Αστυνομικού Προσωπικού», προβλέπουν ρητά το χρόνο εργασίας που πρέπει να εργάζεται κάθε αστυνομικός κατά την εκτέλεση της διατεταγμένης υπηρεσίας του, καθώς και τα ωράρια που προβλέπονται ανάλογα με την υπηρεσία που υπηρετεί και τα καθήκοντα τα οποία ασκεί – εκτελεί.

Κάθε χρόνο με διαταγή του Αρχηγού, γίνεται μνεία για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ 394/2001, από την εκάστοτε διοίκηση για το προσωπικό της και η εφαρμογή αυτή ισχύει για όλο το προσωπικό και όχι μόνο σε αυτούς που δεν είναι οι «εκλεκτοί» αυτής.

Με την από 06/06/2022 διαταγή του, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας διατάσει τα εξής:
«Με τις διατάξεις του ανωτέρω σχετικού (π.δ 394/2001) ρυθμίζονται επακριβώς όλα τα ζητήματα που αφορούν στο χρόνο εργασίας και στη χορήγηση ημερησίων αναπαύσεων στο ένστολο και πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ωστόσο, παρότι έχουν εκδοθεί κατ’ επανάληψη σχετικές με το αντικείμενο του θέματος διαταγές, το Αρχηγείο γίνεται δέκτης παραπόνων μη ορθής τήρησης αυτών. Κατόπιν τούτων, με ευθύνη των Προϊσταμένων, Διευθυντών και Διοικητών των Υπηρεσιών, παρακαλούμε όπως τηρούνται απαρέγκλιτα οι προαναφερόμενες διατάξεις.».

Επίσης με την από 20/09/2022, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει τα εξής:
«Σας υπενθυμίζουμε την ανωτέρω (γ΄) σχετική, στην οποία ρητά αναφέρεται η υποχρέωση των αστυνομικών, γενικών και ειδικών καθηκόντων, (συμπεριλαμβανομένων των ιατρών και ψυχολόγων), για παροχή εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου εκτελούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα προς όφελος του πολίτη, τηρώντας απαρέγκλιτα τα οριζόμενα στις ισχύουσες διατάξεις.» ( οπού γ΄σχετική είναι η διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας).

Υπάρχουν όμως διοικητές υπηρεσιών, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν αυτές τις διαταγές για όλο το προσωπικό τους, αλλά τις εφαρμόζουν μόνο σε αυτούς οι οποίοι δεν είναι οι «εκλεκτοί» τους, όπως συμβαίνει σ΄ ένα τμήμα του Επιτελείου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (το ίδιο συμβαίνει με τις άδειες, ρεπό, υπηρεσίες, ολιγόωρες). Στη συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία αναφέρομαι, ενώ το ωράριο εργασίας είναι οκτάωρο, βάση του άρθρου 1 του Π.Δ 394/2001, και συγκεκριμένα 07:00-15:00 για όλο το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτή, «κάποιοι» εργάζονται το ανώτερο έξι ώρες, σε αντίθεση με τις ισχύουσες διαταγές, με την ανοχή - σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, ενώ σε όσους δεν είναι «εκλεκτοί» αυτής, εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις στο ακέραιο, και πολύ καλά γίνεται. Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για μία σειρά άλλων πράξεων και παραλήψεων της διοίκησης του συγκεκριμένου τμήματος, έχουν ενημερωθεί οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι (έχει διαταχθεί εδώ και ένα χρόνο Π.Δ.Ε), αλλά αυτοί που έχουν γίνει «μαύρα πρόβατα», είναι όσοι δεν είναι οι «εκλεκτοί» διότι «καταγγέλουν» αυτές τις πρακτικές. Έτσι, στο συγκεκριμένο τμήμα, με την ανοχή – σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, σε ένα μέρος του προσωπικού εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις-διαταγές στο ακέραιο και σωστά εφαρμόζονται, και στο άλλο μέρος του προσωπικού αυτές ΔΕΝ εφαρμόζονται όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (έχουν ενημερωθεί γι΄ αυτό το θέμα «κάποιοι» από τους καθ΄υλην αρμόδιους και οι απάντηση τους ήταν: να τα βρούνε…). Έδωσαν λύση…

Οι αρμόδιοι για τον έλεγχο όλων των παραπάνω ( τα στοιχεία είναι στη διάθεση τους), όπως αυτά πηγάζουν από τους νόμους και της διαταγές του σώματος ( Διαταγή του Αρχηγού), ας δώσουν τις λύσεις ώστε η «χρηστή διοίκηση» να εφαρμόζεται στην πράξη για όλους ανεξαιρέτως, όπως προβλέπουν οι νόμοι και οι κανονισμοί, χωρίς καμία «απόκλιση», ώστε να μην υπάρχουν «ευνοούμενο προσωπικό και Μη ευνοούμενο». Αυτό φυσικά πηγάζει από το γεγονός, όχι της σωστής άσκησης της «χρηστής διοίκησης» αλλά από την εφαρμογή του « διαίρει και Βασίλευε», και αυτό οι αρμόδιοι πρέπει να το λύσουν.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Κ. Ευάγγελος
Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.


Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να τολμήσω να πω ότι είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι υπηρεσίες που εφαρμόζουν ακριβώς το ωράριο εργασίας! Η μόνιμη δικαιολογία δεν έχουμε άτομα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ακριβώς!δεν έχουμε άτομα ή υπηρεσιακές ανάγκες.
Και στην Υ.Τ.Α το ίδιο γίνεται με τον χρόνο εργασίας