Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανατολού: Ράλι εξοπλισμών στην Ελλάδα την ώρα που βαθαίνει η ύφεση στην οικονομία




Άνω του 28% του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σημειώνει το Ανατολού


Συνέχεια στο ζήτημα του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας επιχειρεί να δώσει η Τουρκία και με δημοσιεύματα μέσα από το κρατικό πρακτορείο Ανατολού, το οποίο σε σχετικό ρεπορτάζ του υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να ξοδεύει για όπλα παρά την επιδείνωση της οικονομίας της».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική αναστάτωση λόγω της σοβαρής ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ανόδου των τιμών ενέργειας, πραγματοποιεί εξαιρετικά υψηλές στρατιωτικές δαπάνες και διεξάγει ένα ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα.




Επισημαίνει ότι με βάση αναφορές του ΝΑΤΟ, το μερίδιο των αμυντικών δαπανών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το οποίο ήταν 2,45% το 2019, όταν η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αυξήθηκε στο 3,76% το 2022. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος από τις δαπάνες των ΗΠΑ.
Αύξηση αμυντικών δαπανών

Ο συντάκτης τονίζει ότι η Ελλάδα αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Δηλαδή, οι κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες στη χώρα αντιστοιχούν σε 730 δολάρια το 2022.

Επίσης όπως αναφέρει ενώ το μερίδιο των αμυντικών δαπανών της Τουρκίας στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι είναι περίπου 1,22 τοις εκατό, σημαίνει ότι οι κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες στη χώρα αυτή είναι 166 δολάρια. Και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι είναι αξιοσημείωτο ότι περισσότερο από το 45 % του τεράστιου αμυντικού προϋπολογισμού της Αθήνας αφιερώνεται στην αγορά νέων όπλων.
Ο ρόλος της Γαλλίας και των ΗΠΑ

Το Ανατολού τονίζει μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με στοιχεία για τις μεταβιβάσεις όπλων από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, η Γαλλία, ο παραδοσιακός προμηθευτής όπλων στην Αθήνα, είναι η χώρα που έχει ωφεληθεί περισσότερο από την ταχεία κίνηση εξοπλισμών της Ελλάδας.

Υπενθυμίζει ότι το Παρίσι υπέγραψε δύο πολύ ολοκληρωμένες συμφωνίες με την Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων πυραύλων και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και φρεγάτες τύπου FDI. Το κόστος αυτών των συμφωνιών υπολογίζεται σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Ανατολού αναφέρει ότι η Ελλάδα έδωσε στις ΗΠΑ πρόσβαση σε πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις το 2019 και το 2021 με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η Ουάσιγκτον άρχισε να παρέχει μεγάλους όγκους στρατιωτικών προμηθειών στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η αποστολή 1200 τεθωρακισμένων M-117, 10 ελικοπτέρων βαρέος φορτίου CH-47D και 60 ελικοπτέρων αναγνώρισης/μάχης OH-58D.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ παρέδωσαν επίσης στην Ελλάδα το πρώτο ζεύγος των 83 F-16, τα οποία θα αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση Viper στο πλαίσιο συμφωνίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, σημειώνει το Ανατολού, εκτός από το ότι θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αεροσκαφών F-35, η Ελλάδα βλέπει θετικά την προμήθεια των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων MQ-9 και AH-64E Apache και την ανάπτυξη των M-270 MLRS και των Patriot.
Και το Ισραήλ στο κάδρο

Όπως τονίζει το δημοσίευμα και το Ισραήλ επωφελείται επίσης σημαντικά από τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας. Το Τελ Αβίβ αναφέρει το Ανατολού υπέγραψε συμφωνίες με την Αθήνα που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και την προμήθεια μεγάλου αριθμού πυραύλων Spike-NLOS, καθώς και την μίσθωση 4 UAVs Heron, έναντι 370 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Προσθέτει δε ότι την ίδια περίοδο, η Γερμανία συμφώνησε να πουλήσει στην Ελλάδα 44 βαριές τορπίλες DM2A4 έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων για τα υποβρύχια της, ενώ η Αγγλία πούλησε 2 πλοία γρήγορης επίθεσης τύπου Vita για 300 εκατομμύρια δολάρια. Καθώς η Ισπανία πούλησε 5 UAV Alpha-900 στην Ελλάδα, και η Ιταλία προμήθευσε επίσης 2 ναυτικά πυροβόλα των 76 χιλιοστών.

Η Ρωσία είναι ένας από τους εξαγωγείς όπλων που προκαλούν τη μεγαλύτερη έκπληξη σε αυτή τη λίστα. Η Μόσχα προμήθευσε 4 συστήματα αεράμυνας SA-15 στην Αθήνα το 2019, συνεχίζει το άρθρο.
Η ελληνική οικονομία δεν είναι πολλά υποσχόμενη

Για το τουρκικό πρακτορείο η ελληνική οικονομία απέχει πολύ από το να είναι πολλά υποσχόμενη, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ελλάδα, της οποίας ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ είναι 222% το 2021, ξεχωρίζει ως προς την υψηλότερη αναλογία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μετά την Ιαπωνία.

Τονίζει δε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ, με ετήσια αύξηση 332%. Αύξηση 58,7% σημειώθηκε στις αεροπορικές μεταφορές και 30,5% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η επιδείνωση της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών και ο αυξανόμενος πληθωρισμός, σε συνδυασμό με σημαντικές στρατιωτικές δαπάνες, έχουν επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής των απλών ανθρώπων.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περισσότερο από το 28% του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με περίπου το 30% του πληθυσμού να βιώνει υλική στέρηση καταλήγει το ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου.


Πηγή: www.in.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια