Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ειδικό Δικαστήριο: Απορία ψάλτου βηξ από τον Α. Λοβέρδο


Σήμερα διεξάγεται η 5η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστήριου με κατηγορούμενους τον Δ. Παπαγγελόπουλο και την Ε. Τουλουπάκη, με τη συνέχιση της εξέτασης του μάρτυρα Α. Λοβέρδου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Η 4η συνεδρίαση έγινε στις 29 Σεπτέμβρη, ξεκίνησε με την απαγγελία της κατηγορίας από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή, τις αρχικές δηλώσεις των δύο κατηγορούμενων επί της κατηγορίας, που δήλωσαν αθώοι και πως θα αποδείξουν το ψευδές των κατηγοριών κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, και την κατάθεση δύο ενστάσεων από τους συνήγορους του Δ. Παπαγγελόπουλου. Οι συνήγοροι κατέθεσαν τις ενστάσεις και τις ανέπτυξαν προφορικά, ενώ η εισαγγελέας επιφυλάχτηκε και η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα.

Στις 21 Φλεβάρη, τις 8 Μάρτη και στις 13 Απρίλη του 2017, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, Β. Κεγκέρογλου και Π. Χριστοφιλοπούλου (δεν επανεκλέχτηκε στις εκλογές του Ιούλη του 2019) είχαν καταθέσει απλή αναφορά (όχι μηνυτήρια αναφορά) στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ε. Ράικου, η οποία τη συσχέτισε με τη δικογραφία για τo σκάνδαλο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Η πρόεδρος του δικαστηρίου Β. Ηλιοπούλου κάλεσε τον μάρτυρα του κατηγορητηρίου Α. Λοβέρδου λέγοντάς του: «Κύριε μάρτυρα, κάνατε κάποιες αναφορές στην εισαγγελέα Διαφθοράς. Πείτε μας μόνος σας ό,τι έχετε να πείτε και μετά θα σας ρωτήσουμε».

Η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου Novartis έκλεισε, όμως οι επιπτώσεις από την τιμολογιακή πολιτική της Novartis στην εργατική τάξη και το λαό μας εξακολουθούν να είναι οδυνηρές. Γράφαμε μεταξύ των άλλων σε άρθρο μας με τίτλο: Σκάνδαλο Novartis: Η εργαλειοποίηση έφερε το φιάσκο, στις 21 Απρίλη του 2019:

Οποιος ξέρει πώς δουλεύει το αμερικάνικο διωκτικό σύστημα δεν έτρεφε αυταπάτες. Στις ΗΠΑ, όταν ένα μονοπώλιο (κατά κανόνα ξένο) πιάνεται να παρανομεί, αρχίζει ένα παζάρι με τους ελεγκτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς, το οποίο καταλήγει σε κάποιο «ντιλ». Το μονοπώλιο παραδέχεται ότι παρανόμησε (νοθεύοντας τον ανταγωνισμό με μίζες κτλ.), του επιβάλλεται ένα πρόστιμο, το πληρώνει και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Τα στοιχεία σφραγίζονται και απαγορεύεται να δοθούν σε άλλο κράτος για να τα χρησιμοποιήσει σε δικές του διώξεις κατά του μονοπωλίου. Αυτό είναι μέρος του «ντιλ» και τα ιμπεριαλιστικά κράτη τηρούν τις δεσμεύσεις τους όταν πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν τον ανταγωνισμό μεταξύ μονοπωλίων.

Εννοείται πως στο τέλος δε θα μείνει τίποτα από το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από ιδρύσεως ελληνικού κράτους». Μέχρι στιγμής, ακόμα και κάποιοι γιατροί που δικάστηκαν για υποθέσεις που σχετίζονται με το σκάνδαλο Novartis, αθωώθηκαν (στη Θεσσαλονίκη). Η διαδικασία θα τραβήξει σε μάκρος, η όποια οργή στη λεγόμενη κοινή γνώμη θα καταλαγιάσει, το ενδιαφέρον θα εξαφανιστεί (όπως ακριβώς συνέβη με το σκάνδαλο Siemens, που ολοκληρώνεται σε κάποιο δικαστήριο, απασχολώντας μετά βίας κάποια μονόστηλα στις πίσω σελίδες του αστικού Τύπου) κι αν βρεθούν κάποιοι κατηγορούμενοι, θα είναι μερικοί γιατροί και ελάχιστοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το πραγματικό σκάνδαλο, τα πανάκριβα φάρμακα και η ασυδοσία των φαρμακευτικών μονοπωλίων, έμεινε και θα μείνει στο απυρόβλητο. Αλλωστε, η Novartis εξακολουθεί να αλωνίζει στην ελληνική αγορά και τα αντικαρκινικά της φάρμακα εξακολουθούν να πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές (πολύ πιο ακριβά από χώρες της ΕΕ). 

Ο Α. Λοβέρδος ανέφερε εισαγωγικά πως, εκτός από τις τρεις αναφορές, είχε καταθέσει και μήνυση το καλοκαίρι του 2020. Η πρόεδρος τον διέκοψε, λέγοντας: «Να περιοριστούμε στις αναφορές που είναι το κατηγορητήριο». Ο Λοβέρδος ανέφερε με στόμφο, ότι την 1η Ιούλη του 2016 είχε κάνει στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορά για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων. 

Μιλάμε για στόμφο γιατί όταν καταφύγαμε στα αρχεία της Βουλής διαπιστώσαμε ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία συζητήθηκε επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ για την υγεία και στη συζήτηση παρενέβη και ο Λοβέρδος. Είπε διάφορα και έκανε μια επί τροχάδην και πολύ σύντομη αναφορά στο ζήτημα της μη συνταγογράφησης, χωρίς να κατονομάσει τον υπουργό! Η ομιλία του Λοβέρδου είναι καταγεγραμμένη στις σελίδες 12685-12687 των Πρακτικών, τα οποία παραθέτουμε στο τέλος.

Σχετικά με την μη συνταγογράφηση, ο Λοβέρδος είπε: «Εχω πει από αυτήν την Αίθουσα ότι ο προκάτοχός τους (σ.σ. Κουρουμπλής) ελέγχεται για την μη έκδοση νέας τιμολόγησης κατά τον καιρό της θητείας του. Την ευθύνη του αυτή, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, την έχουμε στο μυαλό μας ζωντανή και ακέραιη. Καθυστέρησε δραματικά. Ηρθε ο επόμενος Υπουργός –Αναπληρωτής Υπουργός τότε- για να τη δημοσιεύσει».

Ο άνθρωπος που έκανε μεγάλο θόρυβο για την μη αναφορά του ονόματος του Π. Κουρουμπλή από την Τουλουπάκη, όταν αυτή έστειλε την αναφορά στη Βουλή, είχε κάνει ακριβώς το ίδιο μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής! Τι τον εμπόδιζε να αναφέρει το όνομα του υπουργού; Κατά την ταπεινή μας γνώμη, δεν το ανέφερε γιατί απλά είχε υποβαθμίσει το ζήτημα.

Αυτό αποδεικνύεται από το επόμενο χωρίο της ομιλίας του, στο οποίο εξήγησε για ποιο λόγο έκανε την παρέμβασή του. Απολαύστε το: «Κυρίες και κύριοι, δεν έχω χρόνο, αλλά πήρα το λόγο με βασικό μου γνώμονα να σας πω: Είστε Υπουργοί Υγείας εσείς ή Υπουργοί Ασθένειας; Εχετε μιλήσει μια φορά πέραν των οικονομικών της υγείας για κάτι;» (η έμφαση δική μας).

Ο μάρτυρας Α. Λοβέδρος αναφέρεται τώρα σε εκείνη την παρέμβαση σαν κάτι πολύ σημαντικό, όταν τότε η μη τιμολόγηση ήταν μια από τις πολλές επισημάνσεις του, που στο κλείσιμο της ομιλίας του δεν την επανέλαβε, ενώ εξήγησε ότι πήρε το λόγο για να τους πει ότι δεν είναι υπουργοί Υγείας αλλά Ασθένειας!

Ο κ. Λοβέρδος, εκτός από βουλευτής είναι και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και στη διδακτορική του διατριβή είχε κάνει μια σοβαρή εργασία για το πολιτικό έγκλημα. Γνωρίζει πολύ καλά τον νόμο 3126/2003 για την ευθύνη των υπουργών και την παράγραφο 2 του άρθρου 3 που αναφέρεται στην παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Την παραθέτουμε: «Το αξιόποινο των πράξεων των Υπουργών, που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρ. 1, εξαλείφεται με το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, εάν ως τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Υπουργού, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νόμο αυτόν» (η έμφαση δική μας».

Ο νομικός Α. Λοβέρδος γνωρίζει ότι το αδίκημα του Π. Κουρουμπλή να μην κάνει την τιμολόγηση το Α’ εξάμηνο του 2015 θα παραγραφόταν, αν μέχρι τον Ιούνη του 2017, που έληγε η δεύτερη τακτική σύνοδος της βουλευτικής περιόδου, δεν πήγαινε, μέσω του Αρείου Πάγου και του υπουργού Δικαιοσύνης, στη Βουλή ο φάκελος με τη δικογραφία που θα σχηματιζόταν από την εισαγγελέα Διαφθοράς. Για να σχηματιστεί δικογραφία έπρεπε να γίνει μηνυτήρια αναφορά και να πάρει ΑΒΜ. Μόνο έτσι θα υποχρεωνόταν η εισαγγελέας Διαφθοράς Ε. Ράικου και στη συνέχεια η Ε. Τουλουπάκη να σχηματίσει τη δικογραφία.

Ο κ. Λοβέρδος με τους δύο συναδέλφους του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν, όπως προαναφέραμε, τρεις απλές αναφορές (και όχι μηνυτήριες) στις 21 Φλεβάρη, 8 Μάρτη και 13 Απρίλη του 2017, απλά για τη δημιουργία εντυπώσεων και ως αντιπερισπασμό σε δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου για το σκάνδαλο Novartis. 

Σε άρθρο μας με τίτλο: Novartis: Ενα διαρκές σκάνδαλο σε συσκευασία σκανδαλολογίας προς εκμετάλλευση, που δημοσιεύσαμε στις 14 Γενάρη του 2017, γράφαμε: 

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό από τον Τύπο ότι υπήρξαν καταθέσεις Ελλήνων, στελεχών της Novartis, στις αμερικάνικες αρχές, ο Κοντονής έστειλε τα δημοσιεύματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζήτησε τη διερεύνηση της βασιμότητάς τους. Αυτό έγινε στις 14 Δεκέμβρη. Μετά, μάλλον διαπίστωσαν ότι υπάρχει «ψωμί» και αποφάσισαν να ετοιμαστούν για μια γερή δόση σκανδαλολογίας, που θα περιλάβει στελέχη που υπηρέτησαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Διαρροές από το γνωστό κέντρο προπαγάνδας του Μαξίμου έκαναν λόγο για εμπλοκή ενός πρώην πρωθυπουργού και τουλάχιστον έξι υπουργών. Το σκάνδαλο της Novartis θα αποδειχτεί μεγαλύτερο από εκείνο της Siemens, δήλωσε ο Κοντονής, λες και είδε ξαφνικά αυτό που οι αρμόδιοι συνάδελφοί του (στο υπουργείο Υγείας) δεν έβλεπαν.

 Στην ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης του Δ. Παπαγγελόπουλου: «Πώς λοιπόν συνδέεται εσείς την συγκεκριμένη αναφορά με την φερόμενη ως τελεσθείσα ή μη πράξη του κυρίου Κουρουμπλή;», ο Α. Λοβέρδος απάντησε: «Ερώτηση σωστή, καλή. Κοιτάξτε. Επαναλαμβάνω ότι εκείνη την περίοδο με τον πρωθυπουργό (σ.σ. Τσίπρα)  στη Βουλή πολλές φορές να κάνει αναφορές σε μια υπόθεση η οποία έρχεται και θα αναταράξει τον τόπο. Αυτή ήταν η υπόθεση Novartis».

Δηλαδή και ο κ. Λοβέρδος παραδέχεται ότι κατέθεσαν απλές αναφορές και όχι μηνυτήριες, απλά ως απάντηση στις αιτιάσεις του Τσίπρα στη Βουλή. Και γι’ αυτό ακόμη και στις αναφορές τους έλεγαν ότι θέλουν να θέσουν υπόψη της εισαγγελέα ορισμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να διευκολύνουν το έργο της, και όχι ότι καταγγέλλουν αυτό κι αυτό. Μάλιστα, στην πρώτη αναφορά τους, έκτασης εννιά σελίδων, οι οχτώμισι αναφέρονταν στο έργο των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου!

Επομένως, οι τρεις αναφορές των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκαν ως αντιπερισπασμός στις καταγγελίες του Τσίπρα και της κυβέρνησής του για συμμετοχή του Λοβέδρου και του κόμματός του στο σκάνδαλο Novartis (και όχι μόνο). Το είχαν δε ως δεδομένο ότι δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν την υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος από τον Κουρουμπλή, στην περίπτωση που δεν θα αποσβένονταν οι προθεσμίες, όταν θα έφτανε ο φάκελος στη Βουλή. 

Αυτό το συμπέρασμα δεν το βγάζουμε αυθαίρετα. Ούτε κιτρινίζουμε, όπως έκαναν συντάκτες που έγραψαν ότι ο Λοβέρδος δεν καταλόγισε δόλο στην Τουλουπάκη που έστειλε τον φάκελο στον Αρειο Πάγο τον Φλεβάρη του 2018. Το συμπέρασμά μας για μη θεμελίωση της υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος του Κουρουμπλή στηρίζεται στις απαντήσεις που έδωσε ο Α. Λοβέρδος σε ερωτήσεις της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου. Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις:

Πρόεδρος: Και θα ξαναρωτήσω το τελευταίο. Ο κ. Κουρουμπλής θεωρείτε ότι ήθελε να βλάψει το κράτος με τη μη τιμολόγηση;

Α. Λοβέρδος: Εξ αντικειμένου το έκανε, αλλά για τις προθέσεις του…

Πρόεδρος: Δεν έχετε κάποιο στοιχείο. Θα μπορούσατε…

Α. Λοβέρδος: Είχανε πει τότε για να αιτιολογίσουνε τη μη τιμολόγηση, δεν συζητήθηκε, ότι είχαν μνημόνια πολλά και δεν προλαβαίνανε. Μέχρι την στιγμή εκείνη (σ.σ. την περίοδο Γενάρη με Ιούνη του 2015) δεν είχαν μνημόνια.

Πρόεδρος: Οτι τους ξέφυγε, ναι, και δεν…

Α. Λοβέρδος: Δεν τους ξέφυγε αυτό…

Πρόεδρος: Ναι.

Α. Λοβέρδος: …γιατί η τιμολόγηση φαρμάκων δεν είναι χιλιάδων σκευασμάτων.

Ακολούθησαν και άλλες ερωτήσεις από την πρόεδρο, που αποσκοπούσαν στο να διευκρινίσει ο Α. Λοβέρδος αν ο Π. Κουρουμπλής είχε δόλο και γι’ αυτό δεν έκανε τη νέα τιμολόγηση. Για να μην πλατιάσουμε, θα παραθέσουμε μόνο τις ερωτήσεις και απαντήσεις για το ποιος ωφελήθηκε από την μη τιμολόγηση και για το αν υπήρξε δόλος από την πλευρά του Κουρουμπλή.

Πρόεδρος: Πιστεύετε ότι με αυτή την κίνηση ήθελε να βλάψει το κράτος;

Α. Λοβέρδος: Ηθελε να ωφελήσει τις εταιρίες.

Πρόεδρος: Ολες;

Α. Λοβέρδος: Αλλά εγώ είμαι πλήρως αναρμόδιος για να πω αν είχε δόλο. Δηλαδή ήθελε για κάποιο προσωπικό του όφελος. Πώς θα τα πω αυτά; Δεν γνωρίζω.

Πρόεδρος: Αν λέτε ότι ήθελε να βοηθήσει…

Α. Λοβέρδος : Εξ αντικειμένου…

Πρόεδρος: Α, εξ αντικειμένου ωφελήθηκαν…

Α. Λοβέδρος : Κοιτάξτε…

Πρόεδρος: Να το διευκρινίσουμε. Λέτε ότι…

Α. Λοβέρδος: Δεν μπορώ να κατηγορήσω ανθρώπους που δεν έχουν δυνατότητα άμυνας. Ενα. Δεύτερον, δεν υπάρχει κάποιο θέμα γι’ αυτούς, γιατί φρόντισαν κάποιοι για να μην υπάρχει.

Πρόεδρος: Καταθέτετε λοιπόν πραγματικά περιστατικά, αυτά που γνωρίζετε. Μάλιστα.

Το συμπέρασμα είναι πως από τη στιγμή που ο Κουρουμπλής δεν είχε δόλο, σύμφωνα με τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, αποδεικνύεται ότι και αν ακόμη πήγαινε ο φάκελος με τη δικογραφία στη Βουλή, δεν θα μπορούσε να αποφασιστεί η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. Και παραπέρα: πώς μπορεί να υποστηριχτεί ότι η Τουλουπάκη, με την μη έγκαιρη αποστολή του φακέλου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, όταν -σύμφωνα με τον Α. Λοβέρδο- δεν είχε διαπραχτεί το αδίκημα από τον Κουρουμπλή;

Μπορεί ο Α. Λοβέρδος να καταλόγισε, μετά από σχετικές ερωτήσεις της προέδρου, δόλο στην Τουλουπάκη για την πράξη της μη έγκαιρης κατάθεσης του φακέλου, με αποτέλεσμα να έχει αποσβεστεί η προθεσμία, αυτό όμως δεν έχει καμία νομική βάση από τη στιγμή που ο ίδιος, ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας, κατέθεσε ότι εξ αντικειμένου ωφελήθηκαν οι εταιρίες και ότι ο Κουρουμπλής δεν είχε δόλο όταν δεν έκανε την νέα τιμολόγηση!

Εξίσου αθωωτικός ήταν ο Α. Λοβέρδος και για τον Δ. Παπαγγελόπουλο με αυτά που απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις της προέδρου. Ιδού οι ερωταπαντήσεις.

Πρόεδρος: Τώρα μλάμε για την Τουλουπάκη. Γνωρίζετε εάν κάποιος τρίτος προκάλεσε αυτή την απόφαση;

Α. Λοβέρδος: Θα το είχα πει στη μήνυσή μου.

Πρόεδρος: Δεν γνωρίζετε, επομένως, δεν έχετε στοιχεία που να βεβαιώνουν ότι ο κύριος Παπαγγγελόπουλος παρενέβη με οποιονδήποτε τρόπο και προκάλεσε την απόφαση στην κ. Τουλουπάκη. Δεν έχετε καθόλου στοιχεία. Μάλιστα.

Α. Λοβέρδος: Αν, κυρία πρόεδρε, αυτό το ερώτημα μού ετίθετο στη Βουλή, φυσικά θα το απαντούσα με τις υποθέσεις μου και τις σφοδρές μου πιθανολογήσεις…

Πρόεδος: Μάλιστα.

Α. Λοβέρδος: …αλλά είμαι ενώπιον του δικαστηρίου. Εδώ δεν ήρθα να σας πω τις πιθανολογήσεις μου!

ΥΓ. Ο κ. Λοβέρδος ενώ γνωρίζει ότι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική που άσκησε ο ίδιος ως υπουργός Εργασίας και ως υπουργός Υγείας, ήταν καταστροφική για την εργατική τάξη και όλο τον ελληνικό λαό και οδήγησε στη συρρίκνωση και τον μαρασμό τον πολιτικό του φορέα, προκαλεί υπερασπιζόμενος με κυνισμό αυτή την πολιτική κατά την διάρκεια της εξέτασής του. Καλά θα κάνει να μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη.



Πηγή: eksegersi.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια