Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΣ: Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων μας υπενθυμίζει ότι, «Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης»


Με τους τετράποδους συναδέλφους μας έχουμε κοινή αποστολή - 3.032 διασώσεις ζώων έχουν πραγματοποιήσει οι πυροσβέστες από την αρχή του 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων μας υπενθυμίζει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων τους από το 1978, τονίζοντας ότι: «Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης». Στην αποστολή και στο έργο που επιτελεί το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν ενταχθεί διασωστικοί σκύλοι με ρόλο δυναμικό στην έρευνα και διάσωση. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία, όποτε τους ζητηθεί, φτάνοντας σε σημεία και μέρη που η τεχνολογία δε μπορεί να προσεγγίσει και κάνουν δυνατό αυτό που φάνταζε αδύνατο, πάντα με γνώμονα τη σωτηρία και τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της ζωής.

Οι τετράποδοι συνάδελφοί μας έχουν ενταχθεί στην Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Κ.Ο.Ε.Δ.), η οποία ανήκει στις τάξεις των Ε.Μ.Α.Κ. και έχει ως αποστολή τον εντοπισμό παγιδευμένων ατόμων σε κτίρια, που έχουν καταρρεύσει από σεισμό ή άλλη αιτία, τον εντοπισμό καταπλακωμένων ατόμων από κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις κ.τ.λ., καθώς και την αναζήτηση εξαφανισμένων ατόμων σε υπαίθριους χώρους.

Σήμερα στις οκτώ (8) Ε.Μ.Α.Κ. ανά την Ελληνική Επικράτεια υπηρετούν 22 διασωστικοί σκύλοι (labrador, retriever, golden retriever, malinois, german shepherd, αλλά και ημίαιμοι). Η 1η Ε.Μ.Α.Κ. Ελευσίνας, διαθέτει επτά (7) Labrador (Rudy, Έλσα, Φοίβος, Βίκτωρας, Αργώ, Ceasar, Ήρων) και έναν γερμανικό ποιμενικό, τον Ερμή, η 2η Ε.Μ.Α.Κ. Θεσσαλονίκης τον Fidel (γερμανικός ποιμενικός), τον Έκτορα (Labrador) και τον Τάλω (βελγικός ποιμενικός), ο οποίος έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιους αγώνες υπακοής σκύλων (Agility BH), κατακτώντας τη 2η θέση, με ποσοστό επιτυχίας 98%, η 3η Ε.Μ.ΑΚ. Ηρακλείου Κρήτης διαθέτει δύο γερμανικούς ποιμενικούς (Ελπίδα και Μίνωας), η 4η Ε.Μ.Α.Κ. Κομοτηνής, τη Μοίρα (Labrador), η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων διαθέτει δύο Labrador retriever (Δίας και Demi), η 6η Ε.Μ.Α.Κ. Πάτρας, τον Jordan (βελγικό Malinois) και τον Δούκα (γερμανικός ποιμενικός), η 7η Ε.Μ.Α.Κ. Λαμίας διαθέτει 3 γερμανικούς ποιμενικούς (Roxy, Δίας και Αύρα) και τέλος, η 8η Ε.Μ.Α.Κ. Λάρισας, διαθέτει τον Νώε (γερμανικός ποιμενικός).

Βασικός πυλώνας της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας είναι η εκπαίδευσή τους και στη συνέχεια η συντήρηση και η επανεκπαίδευση, με κύριο συστατικό τη μέθοδο του αέρα και την ιχνηλασία (οσφρητική μνήμη). Η αίσθηση της επιτυχίας είναι απαραίτητη ως ακρογωνιαίος λίθος της επιβράβευσης από τον συνοδό τους, με σκοπό την αύξηση των επιθυμητών συμπεριφορών, χωρίς την άσκηση κάποιας μορφής βίας, ως αποτέλεσμα εφαρμογής της μεθόδου της θετικής ανταπόκρισης.

Στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσής τους συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκές ασκήσεις και σεμινάρια έρευνας – διάσωσης. Τίθενται σε άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα σε περιοχές που παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα. Η δράση τους έχει επιβραβευτεί σε επιχειρήσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η αξιολόγηση συνοδών και σκύλων, πραγματοποιείται ανά εξάμηνο και διεξάγεται τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο κάθε έτους. Τα κυριότερα κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν τη γενική κατάσταση του σκύλου είναι: υγεία, εμφάνιση, χαρακτήρας, επαφή με συνοδό – υπακοή, υπερπήδηση εμποδίων, ανίχνευση − αναζήτηση ατόμων σε ύπαιθρο και σε ερείπια κτιρίου, συμπεριφορά κατά την αναζήτηση, μετακίνηση, ένδειξη εύρεσης ατόμων, χρόνος ανεύρεσης, αξιολόγηση πληροφοριών, ανταπόκριση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο σκύλος που λόγω γήρατος ή μη επιχειρησιακής ικανότητας δεν είναι κατάλληλος για την Υπηρεσία, παραχωρείται σε φιλοζωική Εταιρεία − Σωματείο Προστασίας Ζώων ή σε συνοδό που τον επιθυμεί.

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι, η διάσωση ζώων αποτελεί μέρος της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι, μόνο από την αρχή του έτους 2022, έχουν πραγματοποιηθεί 3.032 διασώσεις ζώων.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια