Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στη «φάκα» των αρχών τα αυτοκίνητα με βουλγαρικές πινακίδες – Τι αλλάζει









Στενή συνεργασία μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών ελεγκτικών αρχών για τον εντοπισμό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν παράνομα στη χώρα μας με βουλγαρικές πινακίδες.

Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με βουλγαρικές πινακίδες, αλλά και τις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη γείτονα χώρα έχει βάλει στο στόχαστρο η ΑΑΔΕ μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων της Βουλγαρίας, στις 25 Ιουλίου 2022.

Όπως είχαν αναφέρει πρόσφατα αρμόδιοι παράγοντες, πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν ιδρύσει εταιρείες «φαντάσματα» στη γειτονική χώρα απλώς και μόνο για να τοποθετήσουν βουλγαρικές πινακίδες στα οχήματά τους και να μην πληρώνουν τέλη κ.λπ. που αναλογούν στην Ελλάδα, αλλά και να κινούνται ελεύθερα – για παράδειγμα - στον Δακτύλιο.


Ενδεικτικά της ανεξέλεγκτης έκτασης της κατάστασης, η οποία στερεί πολύτιμα έσοδα από τα κρατικά ταμεία, είναι τα αποτελέσματα των εκτεταμένων ελέγχων που είχε διεξάγει πριν από λίγα χρόνια η ΑΑΔΕ. Τότε διαπιστώθηκε ότι περισσότερα από 9.500 οχήματα με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας είχαν διαγραφεί από τα μητρώα της Ελλάδας και είχαν ταξινομηθεί στην Βουλγαρία.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων είχαν καταθέσει τις πινακίδες, είχαν κάνει εξαγωγή στη Βουλγαρία και τα είχαν ταξινομήσει εκ νέου αποκτώντας βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας.
Υπάρχουν και αυτοί που καταβάλλουν ένα πολύ χαμηλό νοίκι στη Βουλγαρία, προκειμένου να εμφανίζονται στους ελέγχους στα σύνορα με μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, ενώ ένα δίκτυο φροντίζει για τη δημιουργία εικονικού προφίλ μόνιμου κατοίκου Βουλγαρίας.




Επιπροσθέτως, υπάρχει και ένα πρόσφατο «κόλπο» με τη μεταβίβαση του οχήματος σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων της Βουλγαρίας και με κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό ο Έλληνας ιδιοκτήτης διασφαλίζει την κατοχή της «κυριότητας» του αυτοκινήτου.

Όσον αφορά στις εταιρείες που εμφανίζουν ως φορολογική έδρα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία και της ICAP Bulgaria, οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη Βουλγαρία εκτιμώνται σε 18.136, απασχολούν συνολικό αριθμό 27.000 ατόμων και καταγράφουν ετήσιο κύκλο εργασιών 3,9 δισ. ευρώ.

H πλειονότητά τους, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, εντοπίζονται στη μεγάλη περιφέρεια του Μπλαγκόεβγκραντ, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία και κυρίως στις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Ακολουθεί σε αριθμό η περιοχή της Σόφιας και η πέριξ αυτής ευρύτερη περιοχή, στις οποίες είναι συγκεντρωμένες οι κατά τεκμήριο μεγαλύτερες σε μέγεθος και εντάσεως κεφαλαίου, τεχνολογίας και εργασίας ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις.

Όπως είναι κατανοητό, οι έλεγχοι δεν αφορούν στις καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις, αλλά στις εικονικές, οι οποίες φαίνεται ότι γνωρίζουν μεγάλη «άνθιση». Πριν από λίγα χρόνια, από έναν κατάλογο 11.500 επιχειρήσεων, στις 10.000 από αυτές διαπιστώθηκαν τα εξής: Ανά ομάδες των 200, οι 6.000 είχαν τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας, ενώ 4.000 εταιρείες δεν είχαν καθόλου στοιχεία επικοινωνίας. Οι υπόλοιπες δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν, διότι διαπιστώθηκε ότι οι διευθύνσεις τους, όπως αυτές ήταν δηλωμένες, δεν αντιστοιχούσαν σε ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά αντίθετα σε κατοικίες.



Σημειώνεται ότι, όπως είχε γίνει γνωστό κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας (25 Ιουλίου 2022), στο επίκεντρο βρίσκεται η άμεση ανταλλαγή πληροφοριών σε ευαίσθητα φορολογικά αντικείμενα εσόδων, αλλά και η καταπολέμηση της παραβατικότητας όσον αφορά στο τελωνειακό καθεστώς 42 (εισαγωγή- θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και επαναποστολή σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ). Επίσης, εγκαινιάζεται απευθείας γραμμή επικοινωνίας της ΑΑΔΕ και της Αρχής Δημοσίων Εσόδων της Βουλγαρίας, για συναλλαγές με υψηλό βαθμό προτεραιότητας, με σκοπό την άμεση αντίδραση των ελεγκτικών αρχών των δύο χωρών σε περιπτώσεις καταστρατήγησης.




Πηγή: www.carandmotor.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια