Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επίδειξη ισχύος της Τουρκίας με εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου - Πώς το ερμηνεύει η Αθήνα

Η Τουρκία έκανε δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, πάνω απο τη Μαύρη Θάλασσα, καλύπτοντας μία απόσταση 561 χιλιομέτρων.




Η είδηση ήρθε από το πρακτορείο Bloomberg χθες το μεσημέρι και όχι από τα επίσημα χείλη του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ή άλλου αξιωματούχου.



Η Τουρκία έκανε δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, πάνω απο τη Μαύρη Θάλασσα, καλύπτοντας μία απόσταση 561 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος, πάντα σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αλλά και τα τουρκικά ΜΜΕ, έπεσε ανοιχτά της Σινώπης.


Η κίνηση αυτή ήρθε την ώρα που οι σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας βρίσκονται στο χειρότερο τους σημείο. Την ώρα που η Τουρκία απειλεί ευθέως με εισβολή. Την ώρα που ακόμη και ο... ήπιων τόνων Καλίν, δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε διαφορετικό τόνο από εκείνον που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.



Τι είπε ο Καλίν; Οτι η στρατιωτικοποίηση των νησιών θα έχει συνέπειες. Που τα είπε; Στον ίδιο τον σύμβουλο ασφαλείας του Λ. Οίκου, Τζέϊκ Σάλιβαν, με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας να αποκαλύπτει δημόσια τα όσα μετέφερε στον Σάλιβαν.

"Αντίκειται και δεν συνάδει με τις συνθήκες η αποστολή οποιουδήποτε στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Και το έχουμε πει ανοιχτά, και το δηλώνουμε χρόνια. Οποιαδήποτε ενέργεια διαφορετική θα έχει συνέπειες. Το λέμε ξεκάθαρα στην ελληνική πλευρά", είπε σε συνέντευξή του ο Ιμπρήμ Καλίν.


Η Αθήνα ακούει με προβληματισμό τις πληροφορίες για την εκτόξευση του πυραύλου, κάνει λόγο για επίδειξη ισχύος της γειτονικής χώρας και σημειώνει ότι επρόκειτο για μία πειραματική δοκιμή ενός πυραύλου που δεν έχει ακόμη ενταχθεί στην άμυνα της Τουρκίας.

Στρατιωτικές πηγές υπερτονίζουν τον αξιόμαχο του στρατεύματος, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.








Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Δένδια, ο οποίος έκανε λόγο για πρωτοφανή προκλητικότητα.

"Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς. Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις επαφές που είχα στο Κάιρο, στο Λονδίνο, στη Βαλέτα, για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων", δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέπτεται την Ουκρανία, σε μία ένδειξη στήριξης, που όμως έχει και άλλη μία ανάγνωση. Οτι η Ελλάδα στέκεται δίπλα σε μία χώρα, της οποίας η κυριαρχία καταπατήθηκε με εισβολή.

Διπλωματικές πηγές αποδίδουν και σήμερα αυτό το κρεσέντο τουρκικών απειλών στην υπεροχή της χώρας μας σε αέρα και θάλασσα, τόσο με τα Ραφάλ (σ.σ. μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει παραλάβει η Ελλάδα ακόμη 6) και τα αναβαθμισμένα F16, όσο και με τις φρεγάτες Μπελαρά.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα, σημείωναν ότι ενώ η Ελλάδα έχει ήδη μπει στο πρόγραμμα των F35, η Τουρκία κάνει αγώνα για τα αναβαθισμένα F16, για τα οποία, ακόμη και εάν τελικά ο Κογκρέσο πει το "ναι", η προμήθειά τους θα αργήσει. Στην Τουρκία ωστόσο το έχουν βέβαιο, με τον Ιμραήμ Καλίν να λέει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η απόφαση θα έχει ληφθεί. "Μιλήσαμε γι’ αυτό με τον Σάλιβαν", είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας. "Αφού ολοκληρωθούν οι ενδιάμεσες εκλογές, δεν μένουν πολλά να γίνουν".





Απάντηση στο γιατί εντείνεται αυτό το κρεσέντο των απειλών, βρίσκεται- ίσως- στα όσα είπε ο Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης. "Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε. Λέμε οτι είμαστε υπέρ του να γίνει το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και να μοιραστεί ακριβοδίκαιο όλος ο πλούτος…. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός".

Στον χορό των προκλήσεων μπήκε και ο εκπροσώπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, που ξεσπάθωσε σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τα ακριτικά νησιά, για να πάρει απάντηση από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνη:

"H φιλοδοξία μας είναι να δυναμώσουμε την Ελλάδα στρατιωτικά, όχι γιατί έχουμε επεκτατικές βλέψεις, αλλά για να υπερασπιστεί στο ακέραιο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα."

Πηγή: www.thetoc.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια