Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Βουλιάζει" η τιμή του φυσικού αερίου: Έρχεται μεγάλη μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος– Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

Η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε μεγάλη πτώση σπάζοντας το φράγμα των 120 ευρώ, συμπαρασύροντας και την τιμή ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως για τις επιχειρησεις.





Ήταν 15 Ιουνίου όταν καταγραφόταν για τελευταία φορά τιμή της τάξεως των 115-120 ευρώ στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, εκεί που τους τελευταίους 12 μήνες χτυπάει η "καρδιά" της ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένου ότι εκεί καθορίζεται η τιμή του φυσικού αερίου.


Τεράστια πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου


Ώρες πριν από την ανακοίνωση της τελικής πρότασης της ευρωπαϊκής επιτροπής, το φυσικό αέριο καταγράφει τεράστια πτώση. Το μεσημέρι της Τρίτης έσπασε προς τα κάτω και το φράγμα των 120 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα –και εφόσον δεν έχουμε αντιστροφή της τάσης- και το φυσικό αέριο θα γίνει φθηνότερο, και το ηλεκτρικό ρεύμα θα έχει χαμηλότερη τιμή, πρωτίστως για τις επιχειρήσεις και δευτερευόντως για τα νοικοκυριά.


Διότι όπως είναι λογικό επακόλουθο, την πτωτική πορεία του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, θα ακολουθήσουν και οι επιδοτήσεις.



Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στο τι θα γίνει με τα τιμολόγια του ρεύματος και του φυσικού αερίου για τον μήνα Νοέμβριο. Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργεια θα ανακοινώσουν τους τιμοκαταλόγους για τον επόμενο μήνα στις 20 Οκτωβρίου, δηλαδή την Πέμπτη. Αναμένεται πολύ μεγάλη πτώση στα τιμολόγια λιανικής, καθώς η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο, διαμορφώνεται ήδη στα 266 ευρώ, όταν για τον Σεπτέμβριο ήταν στα 420 ευρώ.
Δεν είναι σίγουρο ότι η πτώση του 30% θα περάσει ολόκληρη στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Αυτή η πτώση του 30% και πλέον δεν είναι σίγουρο ότι θα περάσει ολόκληρη στην λιανική, ωστόσο είναι πολύ πιθανό ότι τα τιμολόγια λιανικής θα πέσουν στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ενεργοποιήθηκε ο μόνιμος μηχανισμός υπολογισμού του ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή από τον Αύγουστο και μετά.

Τα τιμολόγια λιανικής του ρεύματος έφτασαν κατά μέσο όρο στα 80 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον Σεπτέμβριο, με την επιδότηση να διαμορφώνεται στα 64 λεπτά και την τελική επιβάρυνση να πέφτει περίπου στα 15-16 λεπτά.

Για τον Οκτώβριο, η τιμή υποχώρησε στα 60 λεπτά με την κρατική επιδότηση να ανέρχεται στα 43 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 38 λεπτά για τις επόμενες 500. Άρα, τα τιμολόγια λιανικής του Οκτωβρίου, ήταν 17-27 λεπτά.


Για τον Νοέμβριο, είναι πολύ πιθανό ότι οι τιμές λιανικής θα υποχωρήσουν και κάτω από τα 45-50 λεπτά. Υπάρχει μια ουσιαστική αλλαγή τον Νοέμβριο: η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιήσει μηχανισμό επιστροφής των υπερ-εσόδων που θα προκύψουν σε περίπτωση που τα τιμολόγια λιανικής παραμείνουν πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που δικαιολογούν τα δεδομένα της αγοράς.
Ουσιαστικό όφελος κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις

Εφόσον επιβεβαιωθεί η σημαντική πτώση στα τιμολόγια λιανικής, ουσιαστικό όφελος θα έχουν κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις και δευτερευόντως τα νοικοκυριά. Διότι στους επαγγελματίες, η επιδότηση που προσφέρεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό μηχανισμό, είναι πολύ μικρότερη –αναλογικά- σε σχέση με αυτή των νοικοκυριών.

Έτσι, όσο χαμηλότερα πέφτουν τα τιμολόγια του ρεύματος, τόσο το καλύτερο για τους επαγγελματίες.

Όσον αφορά στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, για τον Νοέμβριο θα πρέπει να περιμένουμε πολύ μεγάλη πτώση στα τιμολόγια λιανικής των παρόχων, καθώς η χρηματιστηριακή τιμή έχει ακολουθήσει έντονα πτωτική πορεία. Οι τιμές θα ανακοινωθούν αφού κλείσει ο Οκτώβριος καθώς οι τιμολογήσεις του Νοεμβρίου γίνονται με βάση τα δεδομένα του προηγούμενου μήνα.

Διαβάστε Επίσης




Ερχονται "πολύ κρύες μέρες" στη Βρετανία: Τρίωρα, κυλιόμενα μπλακ άουτ σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου

Αυτό που δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο οι καταναλωτές είναι ότι θα παραταθεί –τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα- η επιδότηση της τιμής του αερίου από την ΔΕΠΑ με τα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθώς κάτι τέτοιο θα επανέφερε την τελική τιμή στα προ κρίσης επίπεδα.

Το ποιο πιθανό είναι ότι θα ψαλιδιστεί αισθητά και η επιδότηση.
Πηγή:






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια