Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σοκάρουν τα στοιχεία: Θύμα βιασμού ένας ανήλικος κάθε 4 ημέρες στην Ελλάδα - Αύξηση 58%

Κατά 58% αυξήθηκε ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων βιασμού στη χώρα το πρώτο 8μηνο του έτους. "Ατομα εμπιστοσύνης" οι δράστες.




Ένας ανήλικος κάθε 4 ημέρες, έπεφτε θύμα βιασμού στην Ελλάδα, τους πρώτους 8 μήνες του χρόνου.



Ο αριθμός των παιδιών που έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη, αυξήθηκε κατά 58% μέσα σε ένα μόλις έτος. Το ίδιο χρονικό διάστημα, διπλασιάστηκαν οι απόπειρες βιασμού.


Φρίκη δίχως τέλος, αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα εγκλήματα γενετήσιας εκμετάλλευσης ανηλίκων.


Από τον Ιανουάριο, μέχρι και τον Αύγουστο, οι αρμόδιες υπηρεσίες, διαχειρίστηκαν συνολικά 257 περιπτώσεις, βιασμών, απόπειρες, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, μαστροπείας και πορνογραφίας ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 294.



Όπως ξεκαθαρίζουν οι αστυνομικοί που υποδέχονται τις καταγγελίες, οι σοκαριστικοί αριθμοί, δεν αποτυπώνουν το ακριβές μέγεθος του προβλήματος, με πολλά παιδιά, να βιώνουν για χρόνια σιωπηλά τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης.
Επτά ανήλικα θύματα βιασμού το μήνα

Κάθε μήνα του 2022, η ΕΛ.ΑΣ. διαχειριζόταν 4 υποθέσεις βιασμού ανηλίκων. Συνολικά από τον Ιανουάριο, μέχρι και τον Αύγουστο, τα θύματα έφτασαν τα 57, παρουσιάζοντας αύξηση 58,3% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2021.

Ραγδαία ήταν η αύξηση και στις απόπειρες βιασμού ανηλίκων, με τα θύματα να διπλασιάζονται μέσα σε μόλις ένα χρόνο και να φτάνουν τα 12. Οι περιπτώσεις που φτάνουν στην Αστυνομία, είναι δυστυχώς η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, καθώς ένα μεγάλο κύμα εγκληματικής δράσης παραμένει "σκοτεινό", κρυμμένο για πολλά χρόνια κάτω από το… χαλί του φόβου και των τραυμάτων που δεν επουλώθηκαν.

Οι ψυχολόγοι της Αστυνομίας, που υποδέχονται τα ανήλικα θύματα βιασμού, διαπιστώνουν στις περισσότερες υποθέσεις, ότι ο "Γολγοθάς" των παιδιών, έχει διάρκεια… ετών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 12χρονου κοριτσιού στον Άγιο Παντελεήμονα, που ζούσε τον εφιάλτη του βιασμού στα χέρια του πατέρα της για 5 χρόνια, από την ηλικία των 7 ετών.

Βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να μιλήσει, όταν η μητέρα της κατήγγειλε τον 41 ετών άνδρα από το Μπαγκλαντές για ενδοοοικογενεική βία. Όπως είπε το κορίτσι στους αστυνομικούς, ο πατέρας της τη βίαζε, την έβγαζε γυμνές φωτογραφίες και την απειλούσε να μην μιλήσει. Μάλιστα, ακόμα και όταν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ο άνδρας, δεν δίστασε να τους αγνοήσει προσπαθώντας να προσεγγίσει ξανά τη 12χρονη.

Δράστες "άτομα εμπιστοσύνης"

"Στο πρόσωπο μου θα βλέπεις τον πατέρα σου και τον δάσκαλό σου… ". Αυτά τα λόγια επαναλάμβανε ένας 37χρονος ιερέας στα Κάτω Πατήσια, σε ένα 14χρονο κορίτσι από το κατηχητικό, το οποίο κακοποιούσε σεξουαλικά για πάνω από ένα χρόνο.









Η υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η 17χρονη τότε μαθήτρια, βρήκε την ψυχική δύναμη να μιλήσει, αφού είδε μια ταινία με θέμα την σεξουαλική κακοποίηση. Ο 37χρονος ιερέας την βίασε συνολικά 6 φορές, σε χώρους της εκκλησίας, στο κατηχητικό αλλά και στο αυτοκίνητο του.

Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, η 17χρονη δεν ήταν το μόνο θύμα του. Παρουσιαζόταν στα ανήλικα κορίτσια ως πνευματικός, εξομολογητής και καθοδηγητής και τους ζητούσε να συζητούν μαζί του όλα και τα προσωπικά τους προβλήματα για να βρίσκουν λύση. Με αυτό τον τρόπο προσέγγιζε τα θύματα του και περνούσε χρόνο μαζί τους, χωρίς να προκαλεί υποψίες στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Πρόκειται για μια από τις συνολικά 21 υποθέσεις μέσα στο 2022, όπου γονείς εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους σε οικεία άτομα, εκπαιδευτικούς, κληρικούς ή γιατρούς και αυτά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Τα περιστατικά κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο, ενώ τα θύματα αυξήθηκαν κατά… 133%.

Βιασμοί και αποπλανήσεις μέσω… instagram

Απρίλιος 2022: Μια 17χρονη μαθήτρια από το Καματερό, κλείνει ραντεβού με έναν 27χρονο άνδρα, που γνώρισε μέσω… Instagram.

Η συνάντηση όμως, παίρνει γρήγορα, άσχημη τροπή. O άνδρας από την Αλβανία, θα οδηγήσει με τη βία το άτυχο κορίτσι σε γκαρσονιέρα στην Αγία Βαρβάρα, θα την βιάσει και θα την εγκαταλείψει λίγα μέτρα δίπλα από το σπίτι, απειλώντας την να μην μιλήσει σε κανένα.

Λίγους μήνες πριν, τον Ιανουάριο, μέσα από την ίδια διαδικτυακή εφαρμογή, ένας 40χρονος άνδρας αποπλάνησε μια 14χρονη μαθήτρια με τάσεις φυγής και την οδήγησε σε ξενοδοχείο ημιδιαμονής στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομία πρόλαβε να επέμβει, όταν η μητέρα της ανήλικης, είδε στα social media φωτογραφία του κοριτσιού με τον άνδρα. Κι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση η παρέμβαση των αρχών ήταν σωτήρια, αυτό όπως σημειώνουν στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, δεν είναι ο κανόνας. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο, τα ανήλικα θύματα αποπλάνησης έφτασαν τα 56, με τον αριθμό να παρουσιάζει αύξηση 64%.

Κακοποίηση με… ψεύτικες υποσχέσεις

Δραματικά μεγάλος είναι ο αριθμός των υποθέσεων προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, που αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 32%.

Μάλιστα τα ανήλικα θύματα, έφτασαν τα 124 το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Το ίδιο διάστημα, οι αρχές, έχουν καταγράψει 10 υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων. Ανάμεσα στα θύματα, 3 ανήλικες αδερφές από την Καλαμάτα, που βίωσαν έναν εφιάλτη, στα χέρια ενός… παρουσιαστή τελεμάρκετινγκ. Ο 62χρονος σήμερα άνδρας που συνελήφθη στα μέσα Σεπτεμβρίου, προσέγγισε σε διαφορετικό χρόνο τα τρία κορίτσια, που ήταν παιδιά φιλικού προσώπου. Τις δελέασε λέγοντας τους ότι θα τις έβγαζε στην τηλεόραση και στη συνέχεια ικανοποίησε τις αρρωστημένες του ορέξεις, αναγκάζοντας παράλληλα τα κορίτσια να του στέλνουν γυμνές φωτογραφίες και βίντεο.

Μάλιστα τα τρία αδέρφια, δεν γνώριζαν η μία για την άλλη το Γολγοθά που περνούσε.


Παιδικές εξομολογήσεις on "camera"

Τα "ανατριχιαστικά" μυστικά των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης, αποκαλύπτονται εδώ και λίγο καιρό σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας στον 8ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α., με την επίπονη διαδικασία των καταθέσεων να βιντεοσκοπείται.

Μέσα στον χώρο βρίσκεται ο ψυχολόγος, ενώ μέσω ακουστικού επεμβαίνει όταν κρίνεται σκόπιμο ανακριτικός υπάλληλος που επιβλέπει εκτός του δωματίου τη διαδικασία. Όλα τα ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την κατάθεση αξιολογούνται σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο, ενώ ενημερώνονται και για όλα τα στάδια της διαδικασίας. Τελικός στόχος η εξομολόγηση σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Πηγή: www.thetoc.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια