Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γυναίκες οι 16 νεκροί στο ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο - Συγκλονιστικά βίντεο από την διάσωση στα Κύθηρα


Νεαρές γυναίκες από την Αφρική τα θύματα του ναυαγιού στη Λέσβο - Σε δυσπρόσιτο σημείο εντοπίστηκαν οι σοροί στα Κύθηρα



Νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής είναι και τα 16 θύματα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, του ναυαγίου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο.

Η λέμβος βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (6/10) στη θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα» ανατολικά του νησιού ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι επιχείρηση του Λιμενικού, που ξεκίνησε πρώτη χρονικά, στα Κύθηρα μετά τη βύθιση ιστιοφόρου με παράνομους μετανάστες με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν δύο σοροί σε δυσπρόσιτο, όμως, σημείο.



Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.













Συνολικά στη λέμβο στη Λέσβο επέβαιναν, κατά τη δήλωση των επιβαινόντων σε αυτή, περίπου 40 άτομα. Στις 8 το πρωί της Πέμπτης και ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους.








Η βάρκα με τους μετανάστες όπως εκτιμάται αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες καθώς στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο στη Λέσβο

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή “Προβοσκίδα” ανατολικά ν. Λέσβου.

Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma Π.Α.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου σαράντα (40) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε (05) άτομα και έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε (15) σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις (03) εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά.

Ναυάγιο με μετανάστες στα Κύθηρα

Την ίδια ώρα συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το Associated Press από τα Κύθηρα και συγκεκριμένα κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου στο σημείο, δηλαδή, που βούλιαξε ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν, κατά την ενημέρωση που έλαβε το Λιμενικό, περίπου 95 άτομα.











Η επιχείρηση διεξάγεται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη. Χαρακτηριστικά, λένε ότι γίνεται «ένας τιτάνιος αγώνας να σωθούν όσο περισσότεροι γίνεται».

Κατά πληροφορίες, έχουν διασωθεί 80 άνθρωποι, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπο δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι μετανάστες, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες, ήταν όλοι στη θάλασσα και στην απόκρημνη περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ και οι ριπές φθάνουν τα 9-10 μποφόρ.






Όπως έγινε γνωστό, οι 95 μετανάστες επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος. Το σκάφος ειδοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και μετά από 20 λεπτά προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε.



Κάτοικος της περιοχής που μίλησε στο ΑΡ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν: «Μπορούσαμε να ακούσουμε το ιστιοφόρο να συντρίβεται στα βράχια και είδαμε ανθρώπους να σκαρφαλώνουν βράχια για να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι κατεβήκαμε στο Λιμάνι για να βοηθήσουμε».

Ήδη στα Κύθηρα έχουν ανοίξει οι πύλες ενός σχολείου προκειμένου μέσα σε αυτό να φιλοξενηθούν οι διασωθέντες μετανάστες ενώ στην περιοχή του ναυαγίου αναμένονται δύτες προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Πηγή: www.protothema.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια