Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προς τα 14 ευρώ το κιλό βαδίζει ολοταχώς η φέτα!


H φέτα, το τυρί που βρίσκεται καθημερινά στο τραπέζι του ελληνικού λαϊκού νοικοκυριού, τραβάει προς την εξωφρενική τιμή των 14 ευρώ το κιλό! Σύντομα, οι γαλακτοβιομηχανίες, οι τυροκομικές επιχειρήσεις και οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ θα εκτοξεύσουν την τιμή της σ’ αυτό το επίπεδο. Εννοείται πως θα εντείνουν τη χρήση δύο παράνομων μεθόδων στην παραγωγή της φέτας (υπερδιήθηση και Creamo Prot), που αυξάνουν την υγρασία και την παραγωγή τυριού με μικρότερη ποσότητα νωπού γάλακτος. Και βέβαια, θα συνεχίσουν να παράγουν «μαϊμού» φέτα ΠΟΠ χρησιμοποιώντας εισαγόμενο συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα.

Ηδη, η τιμή ενός κιλού φέτας έχει ξεπεράσει τα 11,5 ευρώ. Επόμενο ήταν να μειωθούν οι πωλήσεις, καθώς η εργατική τάξη και τα άλλα εργαζόμενα στρώματα αναγκάστηκαν να μειώσουν την ποσότητα φέτας που καταναλώνουν και να καταφεύγουν στο λευκό τυρί που παράγεται με αγελαδινό γάλα (νωπό και συμπυκνωμένο).

Λόγω της φοβερής αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, του ρεύματος, του πετρελαίου και των άλλων εφοδίων που αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι, φτωχοί και πλούσιοι, ήταν επόμενο αρκετοί απ’ αυτούς (τον ακριβή αριθμό δεν τον γνωρίζουμε) να σφάζουν τα κοπάδια τους και να τα πουλάνε ως κρέας. Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να μειωθεί η παραγωγή ντόπιου νωπού πρόβειου γάλακτος. Ενώ, όμως, η παραγωγή νωπού γάλακτος μειώθηκε σημαντικά, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ισχυρίζεται ότι δήθεν στο οκτάμηνο Γενάρη-Αυγούστου του 2022 μειώθηκε μόνο κατά 287 τόνους σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2021!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι γαλακτοβιομηχανίες θα αναγκαστούν σχετικά σύντομα να αγοράζουν το νωπό γάλα με 1,65 ευρώ το κιλό. Μη φανταστείτε, όμως, ότι με αυτή την τιμή θα «καζαντίσουν» οι κτηνοτρόφοι. Ηδη, γαλακτοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν τις δύο παράνομες μεθόδους (υπερδιήθηση και Creamo Prot) για την παραγωγή «μαϊμού» φέτας, χρησιμοποιώντας τρία περίπου κιλά νωπού γάλακτος, αντί τεσσάρων, για την παραγωγή ενός κιλού φέτας, άρχισαν να αγοράζουν νωπό πρόβειο γάλα με 1,65 ευρώ το κιλό, εκμεταλλευόμενες το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τους δίνει η χρήση των παράνομων μεθόδων.

Διαχρονικά, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωρίζουν τη χρήση αυτών των παράνομων μεθόδων από τους συγκεκριμένους γαλακτοβιομήχανους, αλλά δεν προχώρησαν στο ξήλωμα των μηχανών με τις οποίες αυτοί παράγουν «μαϊμού» φέτα ΠΟΠ. Αναφερόμαστε μόνο σε αυτούς τους γαλακτοβιομήχανους, γιατί μόνον αυτοί μπορούν να παστεριώνουν τουλάχιστον 100 τόνους νωπού γάλακτος την ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕΦέτα μαϊμού με υπερδιήθηση
Κυβέρνηση και ελεγκτικοί μηχανισμοί: Ηθικοί αυτουργοί στο έγκλημα της κατά συρροής και κατ’ εξακολούθηση νοθείας στη φέτα ΠΟΠ
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ νομιμοποιεί τη χρήση της παράνομης υπερδιήθησης από γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις
Γερμανική εταιρία έχει πουλήσει εξοπλισμό CreamoProt σε ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, αλλά το υπουργείο «σφυρίζει κλέφτικα»

Με αυτή την τιμή του γάλακτος, οι καπιταλιστές γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι θα πουλάνε τη φέτα (γνήσια και μαϊμού) στις αλυσίδες των σουπερμάρκετ 8,5 ευρώ το κιλό. Συν 13% ΦΠΑ, φτάνουμε στα 9,6 ευρώ το κιλό. Οι αλυσίδες βάζουν καπέλο τουλάχιστον 22% για τα λεγόμενα έξοδα προβολής και διάθεσης της φέτας, ενώ 20% είναι το κέρδος τους. Ετσι η φέτα, ακόμη και η «μαϊμού» (είτε λόγω της χρήσης των δύο παράνομων μεθόδων στην παραγωγή είτε λόγω νοθείας με αγελαδινό γάλα) θα πουλιέται τουλάχιστον 14 ευρώ το κιλό.

Θυμίζουμε, ότι δύο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες πιάστηκαν να πουλάνε στη Γερμανία και στη Σουηδία λευκό τυρί (με 100% αγελαδινό γάλα) σαν φέτα ΠΟΠ! Μάλιστα, χρησιμοποιούν και συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα που το εισάγουν από χώρες της ΕΕ προς 1,15 με 1,3 ευρώ το κιλό και το αραιώνουν με νερό ώστε το ένα κιλό συμπυκνωμένο γάλα να γίνει 4 κιλά!

Πηγή: eksegersi.gr






Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Βρε σύντροφε δεν μας λες και τα ονόματα των εταιρειών να μην ξαναψωνίσουμε; Αυτό που καταγγέλλουν παράνομες πρακτικές αλλά δεν κατονομάζουν το ποιος τις εφαρμόζει είναι τουλάχιστον εξοργιστικό. Αναμένουμε ονόματα.