Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πολεμική Αεροπορία: Με Rafale και «οχιές» περιμένει τους Τούρκους στο Αιγαίο… είτε μέρα είτε νύχτα!



Ενθουσιασμός στις Ένοπλες Δυνάμεις από την ένταξη στη φαρέτρα των δύο πρώτων F-16 Viper – Απόλυτη κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος, την ώρα που οι Τούρκοι απειλούν, αλλά αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και… βίδα από τη Δύση.

Νευρικότητα φαίνεται πως προκαλεί στο καθεστώς Ερντογάν η εξοπλιστική αντεπίθεση της Ελλάδας, με την απόκτηση υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, ικανών να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παρά τη διπλωματική κινητικότητα της χώρας μας και τις απαντήσεις επί του πεδίου, η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί λόγω και έργω, απειλώντας τη σταθερότητα στην περιοχή. Ατάκες όπως «… Έλληνες, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη» ή «… θα σας ρίξουμε ξανά στη θάλασσα» ή «…θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», αντιμετωπίζονται με απόλυτη ψυχραιμία από την Αθήνα, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται ωστόσο σε απόλυτη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ενέργεια των Τούρκων.


«Οι απαντήσεις μας στους Τούρκους είναι σαφείς και καθημερινές. Μία από αυτές τη βλέπετε μπροστά σας», είπε με νόημα στο Newsbomb.gr στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, δείχνοντας τα δύο πρώτα F-16 Viper που παραδόθηκαν στην Πολεμική μας Αεροπορία το μεσημέρι της Δευτέρας (12/09), στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα Βοιωτίας.

Ο υπουργός Άμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην ομιλία του έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας: «Προάγουμε την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι οποιουδήποτε επίδοξου αντιπάλου, μας σκεπάζουν τα φτερά της Αεροπορίας».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οποιοσδήποτε επιβουλέας πρέπει να το σκεφτεί αν θα προκαλέσει την τύχη του. Οι ουρανοί ήταν, είναι και θα είναι δικοί μας. Να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που πρέπει», είπε ο πρασινοσκούφης Στρατηγός προς τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας.






«O ήχος των Viper είναι ο ήχος που λαχταρά να ακούει κάθε Έλληνας από πάνω του στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας. Είναι ο ήχος της Ελευθερίας», τόνισε κατά την ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, με τον ίδιο να δίνει ευχές και φυσικά οδηγίες στα δύο πρώτα «γεράκια» της HAF με το σήμα της οχιάς στο μπράτσο.

Μετά την τελετή, οι δύο κυβερνήτες των Viper τροχοδρόμησαν στον αεροδιάδρομο και απογειώθηκαν για την Κρήτη και την 343 Πολεμική Μοίρα «Αστέρι» της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα. Σταδιακά πλέον, η 343 Μοίρα θα έχει στη φαρέτρα της μόνο F-16 Viper, με την ΕΑΒ να έχει στα υπόστεγα πάνω από 15 μαχητικά F-16 και να τα διαμορφώνει στην καλύτερη έκδοση παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin εντός των επόμενων εβδομάδων θα πετάξει από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα και το πρωτότυπο «005» μαχητικό F-16. Θα προσγειωθεί στην Τανάγρα μεταφέροντας το ολοκληρωμένο αναβαθμισμένο λογισμικό το οποίο θα «φορτωθεί» και στα 83 Viper.

Μετά την 343 Μοίρα «Αστέρι» θα ακολουθήσει η έτερη Πολεμική Μοίρα της Σούδας, η 340 «Αλεπού», η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα Viper, ενώ τα επόμενα αναβαθμισμένα μαχητικά θα προσγειωθούν στην 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα, με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται με τις δύο Μοίρες του Αράξου την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος».

Υπενθυμίζουμε πως δεν πρόκειται για απλό εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16 Block 52+… μιλάμε για ό,τι πιο εξελιγμένο παγκοσμίως σε F-16, με κατακόρυφη αναβάθμιση της μαχητικής τους ικανότητας, το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS, ηλεκτρονικά συστήματα ταυτόχρονου εντοπισμού στόχων σε στεριά, αέρα και θάλασσα και φυσικά νέα όπλα που κάνουν τη διαφορά.

Το άλλο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει, είναι αυτό του εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 block 50 από τις Πολεμικές Μοίρες 341 «ΒΕΛΟΣ» και 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ», τα οποία θα εξελιχθούν σε F-16 block 50+ adv. Όλα σχεδόν τα απάρτια τα οποία προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης θα προέρχονται από τα 83 F-16 Block52+ και θα χρειαστεί να αγοραστούν μόνο κάποια επιπλέον απάρτια. Η διαδικασία αναβάθμισης των F-16 block 50 αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με την Πολεμική μας Αεροπορία να αναλαμβάνει η ίδια την υλοποίηση του απαιτητικού προγράμματος, σε συνεργασία φυσικά με την κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Οι εργασίες μάλιστα θα πραγματοποιηθούν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο.

Όσο λοιπόν κι αν οι Τούρκοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν την εξοπλιστική αντεπίθεση της χώρας μας, η αλήθεια είναι πως με 24 Rafale, 20+20 F-35, 83 F-16 Viper, 38 αναβαθμισμένα F-16 Block 50+adv, 25 Mirage 2000-5 και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει συνεχώς μια ατσάλινη ασπίδα πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.


Πηγή:









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια