Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου: Οι "ύποπτες" δηλώσεις Γεραπετρίτη και Ντόρας Μπακογιάννη - Ξέρουν κάτι;



Το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου συζητείται ευρέως μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.



Θεωρητικά, ο πρωθυπουργός το έχει αποκλείσει. Και έχει δεσμευτεί ότι οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν (επίσης θεωρητικά) στο τέλος της 4ετίας, θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Αρχικά με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφόσον (όπως όλα δείχνουν) δεν θα υπάρχει πλειοψηφία, σε δεύτερη φάση με την ελαφρώς ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Θα εξελιχθούν όμως έτσι τα πράγματα;

Ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία δίνει περίπου ένα μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα και υπολογίζεται- έχει σχέση και με το πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής- ότι για όποιο κόμμα έρθει πρώτο, χρειάζεται ένα ποσοστό περίπου 37-38% για να σχηματίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία.


Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν φθορά της κυβέρνησης, θα είναι σε θέση η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές; Αυτό είναι το ερώτημα που συζητείται ευρέως στα πολιτικά πηγαδάκια. Και σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία, υπάρχει κυβερνητικός εταίρος για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας; Το μοναδικό υποψήφιο κόμμα για κυβερνητικός εταίρος είναι το ΠΑΣΟΚ.



Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ουσιαστικά αποκλείσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ως εταίρος της Νέας Δημοκρατίας- το παρελθόν της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, που οδήγησε στη μεγαλύτερη εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ (4%) σε εκλογές, είναι ένα εφιάλτης για τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη- συν το γεγονός ότι η αποκάλυψη της υποκλοπής του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, έχει παγώσει την όποια σχέση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο ακυβερνησίας. Και ορισμένοι συζητούν ακόμα και το σενάριο των 3ων εκλογών, ώστε να επιτευχθεί η αυτοδυναμία.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι η λύση λένε γαλάζιοι βουλευτές

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πολλοί είναι αυτοί που ζητούν νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να δίνει μεγαλύτερο μπόνους στο πρώτο κόμμα και να μπορέσει έτσι η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Πλέον το θέμα συζητείται και δημοσίως, με τους Οικονόμου, Γεραπετρίτη και Ντόρα Μπακογιάννη να μην μιλούν ευθέως μεν για αλλαγή του νόμου, αλλά να εκφράζουν με πολύ έντονο τρόπο, ότι πρέπει να αποφευχθεί η ακυβερνησία. Είναι η συζήτηση αυτή, προάγγελος μιας ξαφνικής πρωτοβουλίας από πλευράς του πρωθυπουργού, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;








Η "αινιγματική δήλωση" του κυβερνητικού εκπροσώπου

Σήμερα την σκυτάλη των δηλώσεων πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η εκλογική νομοθεσία πρέπει να οδηγεί σε "ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις".

"Πάγια θέση της παράταξης μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει προφανώς τους συσχετισμούς και να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις, οι οποίες να μπορούν να παίρνουν γρήγορα αποτελεσματικές ουσιαστικές αποφάσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος. "Αντίστροφα, ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι τέτοιος έτσι ώστε να αποτρέπει και την ακυβερνησία ή το σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πολύ αυξημένες ανάγκες που επιβάλλει το διεθνές περιβάλλον". Ηθελε να μας προϊδεάσει για αλλαγή του νόμου;

Τι δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τον εκλογικό νόμο

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας, αναρωτούμενος τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία και δεν υπάρχει κυβερνητικός εταίρος. Αξίζει να σημειωθεί και η φράση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι "αυτή τη στιγμή πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο". Σε επόμενη στιγμή όμως;

"Αυτή τη στιγμή πορευόμαστε με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός", είπε ο κ. Γεραπετρίτης. "Πρώτον, εκλογές στο τέλος της θητείας, η χώρα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές, δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια. Και δεύτερον, πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο". Όπως επεσήμανε ακόμη, "δεν σκέπτομαι την αλλαγή του εκλογικού νόμου, εκείνο το οποίο όμως σκέπτομαι είναι αυτό το κύμα σε σχέση με την κυβερνητική σταθερότητα. Δεν προβληματίζομαι για τον εκλογικό νόμο, έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι όταν έλθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει ποιος είναι εκείνος που πραγματικά εισφέρει στη χώρα και ποιος όχι. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια".

Έφερε δε, στο σημείο αυτό, το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία "ταλανίζεται από κυβερνητική αστάθεια, που έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διολίσθηση της οικονομίας. Τα spreads έχουν εκτοξευθεί, οικονομική αστάθεια, ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται, θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα", είναι τα στοιχεία που παρέθεσε.

Και συνέχισε: "Εξ αιτίας της τοξικότητας στο πολιτικό κλίμα, καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες. Οταν ένα κόμμα, πολύ σημαντικό στη διαμόρφωση των πλειοψηφιών, όπως είναι το ΚΙΝΑΛ, έχει τη σαφή τοποθέτηση ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα, τότε ποια είναι η εναλλακτική;". Και συμπλήρωσε:

"Θέλω να παραμείνω θεσμικός, αυτός είναι ο εκλογικός νόμος, όμως δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας, ότι αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται ένα κλίμα, το οποίο υποβαθμίζει την πιθανότητα των συνεργασιών. Όχι με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους δήλωσε πως είναι ανοιχτός στις συνεργασίες, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, και ένα εσωτερικό πολιτικό κόστος".

Αλλά, συνέχισε, "όταν κόμματα αποκλείουν ενδεχόμενο συνεργασίας, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη". Ειδικότερα, "εκείνο που είναι κρίσιμο για τη χώρα, είναι να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα. Ο ελληνικός λαός θα τάξει όλους μας σε μία θέση. Θα είναι θέση ευθύνης, να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία σταθερή πολιτική κυβέρνηση, η οποία θα βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη των προβλημάτων", κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.








Η Ντόρα Μπακογιάννη: Αν το αποφασίσει ο Κυριάκος θα το μάθουμε κι εμείς

Δεν έχει ξεφύγει τις προσοχής, ότι και η Ντόρα Μπακογιάννη μιλάει για αλλαγή του εκλογικού νόμου- όπως είπε συζητείται από όλους στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας και δίνει και αυτή ως παράδειγμα την Ιταλία, που δέχεται τεράστια επίθεση από τις αγορές, λόγω της ακυβερνησίας.

Και η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο ότι "αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου". Αυτή τη στιγμή. Σε επόμενη στιγμή; Θα το δείξει ο χρόνος…

Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι αλλαγή του εκλογικού νόμου πρωτίστως θα εξυπηρετούσε τη σταθερότητα στη χώρα, αλλά παραδέχθηκε ότι από εκεί και πέρα θα εξυπηρετούσε και το όποιο πρώτο κόμμα.

"Ο εκλογικός νόμος με το 50 μπόνους δίνει πιθανότητες σταθερότητας πολύ μεγάλες. Αυτό συζητείται σε όλα τα πηγαδάκια”, δήλωσε και κατέληξε:

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα πιέζεται. Εάν πάρει κάποια απόφαση, όταν την πάρει, θα το μάθουμε κι εμείς.”



Πηγή:www.thetoc.gr





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια