Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο δρόμος προς τις εκλογές


Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης


Μετά την παρουσία όλων των κομματικών αρχηγών στην ΔΕΘ εισήλθαμε και επισήμως σε προεκλογική περίοδο, άλλωστε το καλοκαίρι του 2023 λήγει η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην ΔΕΘ, η οποία φέτος ήταν προεκλογική, ενώ τις περασμένες χρονιές ήταν μία ΔΕΘ ανάμεσα σε κορωνοϊό και εξοπλιστικά. Φέτος ο κυβερνητικός άξονας είχε οικονομικά και κοινωνικά μέτρα για την μεσαία τάξη, όπως κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωνα των συντάξεων, στεγαστική πολιτική για τους νέους.



Στα πολιτικά ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα των εκλογών, το έκανε ξεκάθαρο λέγοντας «ή επιλέγουμε μία δεύτερη φορά την πρόοδο ή δίνουμε επιλογή στην συμφορά», ενώ σημείωσε ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα επιλέξουμε κυβέρνηση, αλλά κυβερνήτη για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Για τον εκλογικό νόμο πήρε το ρίσκο της θεσμικότητας λέγοντας ότι δεν θα τον αλλάξει, έθεσε όμως έναν όρο, αυτόν της «πολιτικής τερατογέννησης». Έναν μπαμπούλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία στον δρόμο προς τις εκλογές.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θέλει να σταματήσει το κυβερνητικό έργο επειδή είναι χρονιά προεκλογική, έχει δώσει σήμα στους υπουργούς να μην αφήνουν τους φακέλους ανέγγιχτους.

Η γαλάζια κομματική μηχανή πρέπει να ενεργοποιηθεί για να δώσει και η ίδια το μήνυμα της κυβέρνησης.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ίδια εικόνα, αλλά ο χειμώνας είναι δύσκολος και εκεί θα φανούν πολλά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη ξέροντας ότι δεν πρέπει να παρουσιάσει ένα ανεδαφικό πρόγραμμα. Με την αναφορά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ότι αδικήσαμε την μεσαία τάξη φαίνεται ότι επιχειρεί ένα νέο άνοιγμα προς τους συνταξιούχους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θέλει «κυβέρνηση των ηττημένων», με αυτή την δήλωση άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα επιδιώξει κυβέρνηση, εάν είναι δεύτερο κόμμα.

Στόχος του Τσίπρα είναι να είναι πρώτος για να σχηματίσει μία προοδευτική κυβέρνηση, μοιάζει όμως δύσκολο με τα τωρινά δεδομένα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε και ο ίδιος το στίγμα του, που είναι ότι δεν θα κάνει πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε και τον Τσίπρα. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η δυναμική της πρώτης κάλπης για να ισχυροποιήσει τη θέση του.

Ένα άλλο ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσει την αυτονομία του προς εκλογές χωρίς μισόλογα.



Τα δύσκολα για το κόμμα του Ανδρουλάκη θα αρχίσουν μετά τις δεύτερες εκλογές και εάν η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κερδίσει την αυτοδυναμία.

Θα είναι μία μακρά προεκλογική περίοδος, θα επικρατήσει η πόλωση και αυτό ίσως ωφελήσει τους δύο μονομάχους, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ να συμπιέζεται.

Οι εκλογές και στην Ελλάδα θα είναι σημαντικές, γιατί το γεωστρατηγικό περιβάλλον αλλάζει λόγω πολέμου και όχι μόνο.


Πηγή: xronos.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια