Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απαντήσεις και ΑΝΑΚΛΗΣΗ των παράνομων αποστρατειών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση!








Το ΓΕΕΘΑ έχει μπλέξει την κυβέρνηση σε μία περιπέτεια την οποία προφανώς υποτίμησε. Ο λόγος για τις παράνομες αποστρατείες στελεχών των ΕΔ , για τις οποίες θα ασχοληθεί θέλοντας και μη η δικαιοσύνη. Μέχρι τότε η κυβέρνηση δια του ΥΕΘΑ είναι υποχρεωμένη να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις για το πως και γιατί αξιωματικοί αποστρατεύθηκαν ακόμη και με μπιλιετάκια, όπως έχει αποκαλύψει το Militaire.gr.


Αυτό υπενθυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του στην οποία επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει…τον ψόφιο κοριό και δεν έχει ακόμη απαντήσει σε δύο ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Είναι τα «μαθήματα κοινοβουλευτισμού και δημοκρατίας» που κάνουν εκ τηλεοράσεως στελέχη της κυβέρνησης. Στην πράξη το…χάνουν λίγο.


Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει και θέμα άμεσης ανάκλησης των αποστρατειών.



Η ανακοίνωση και οι ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για φρεσκάρισμα μνήμης στο ΓΕΕΘΑ που θα πρέπει να εφοδιάσει τον ΥΕΘΑ με πειστικές απαντήσεις:

Τις από 6/7/2022 και 19/7/2022 αναπάντητες Ερωτήσεις τους προς τον Υπουργό ΥΠ.ΕΘ.Α. επανακατέθεσαν Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β’ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, αφού δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα απάντηση, σχετικά με την υπόθαλψη παράνομων αποστρατειών έμπειρων Αξιωματικών εκτός Οργανικών Θέσεων, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και την ένοχη σιωπή από τον Υπουργό ΥΠ.ΕΘ.Α για το σκανδαλώδες θέμα, την ώρα που οι θιγόμενοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της θεσμικής αυτής εκτροπής.


Οι Βουλευτές προειδοποιούν τον Υπουργό, πως αν συνεχίσει ν’ απαξιώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία και να υποθάλπει -δια της σιωπής του- τις παράνομες αποστρατείες, θα αναγκαστεί να δώσει απαντήσεις με τη διαδικασία της Επίκαιρης Ερώτησης, που προτίθενται να καταθέσουν.

Συγκεκριμένα:

Με την από 6/7/2022 Ερώτησή τους οι Βουλευτές ζητούν αξιόπιστες απαντήσεις για τις παράνομες και καταχρηστικές αποστρατεύσεις Αξιωματικών, που αιτήθηκαν την οικειοθελή παραμονή τους στην ενεργό υπηρεσία, εκτός Οργανικών θέσεων, για πέντε (5) επιπλέον έτη ή μέχρι και την συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους, σύμφωνα με τον ν. 4494/2017.

Ειδικότερα, στις φετινές τακτικές κρίσεις έτους 2022 όλοι οι Αξιωματικοί ΕΟΘ κρίθηκαν Διατηρητέοι. Και ενώ ο νόμος ορίζει, ότι τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων θα έπρεπε να υποβάλουν προς κύρωση τους σχετικούς Πίνακες Κρίσεων, εντός 10ημέρου, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στην πράξη καταρτίστηκαν, στα μέσα του μηνός Ιουνίου, νέοι ταυτάριθμοι πίνακες κρίσεων, σύμφωνα με τους οποίους, αποστρατεύεται το 50% των ΕΟΘ στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.


Πρόκειται για καταφανώς παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες, αποτελούν, δε, παράβαση καθήκοντος, καθόσον διαπιστώνεται δόλος ο οποίος και κατέλυσε κάθε έννοια νομιμότητας ως προς τις διαδικασίες.

Δεδομένων των ανωτέρω, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούν απαντήσεις από τον κ. Παναγιωτόπουλο, για την καθυστερημένη κύρωση των πινάκων κρίσεων 3 ολόκληρους μήνες μετά τη σύγκληση των Συμβουλίων Κρίσεων, αντί για τις 10 ημέρες που ο νόμος ορίζει, καθώς και για ενδεχόμενες παρεμβάσεις-διώξεις που έλαβαν χώρα, τις οποίες ο ίδιος υπέθαλψε δια της αδράνειάς του.

Καταλήγοντας, ερωτάται ο Υπουργός, αν προτίθεται ν’ ανακαλέσει τις παράνομες διοικητικές πράξεις, καθώς και να παραπέμψει την υπόθεση στη ποινική δικαιοσύνη.

Ακολούθως:

Με την από 19/7/2022 Ερώτησή τους οι Βουλευτές βάσει των αναφερόμενων ρεπορτάζ, επισημαίνουν ότι διακινούνται ιδιόχειρα σημειώματα διαταγών/υποδείξεων αποστράτευσης, με τα ονόματα δυο αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, παρεμβαίνοντας στο έργο των Συμβουλίων Κρίσεων, των μόνων αρμοδίων, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 3883/2010, όπως ισχύει. Συνακόλουθα, αποδεικνύεται, πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως στις Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν χώρα, εδώ και καιρό, πολιτικές διώξεις έμπειρων και άριστων Αξιωματικών, με «μπιλιετάκια» προς τα Συμβούλια Κρίσεων υπό την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας.

Ο, δε, Υπουργός όφειλε ήδη να έχει παρέμβει και η παράλειψή του αυτή συνιστά συγκάλυψη σ’ αυτή την προκλητική παρανομία και καταχρηστικότητα, ενώ στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς διαπιστώνεται με αποδεικτικά έγγραφα πλέον ο δόλος, που καταλύει κάθε έννοια νομιμότητας ως προς τις διαδικασίες.

Τέλος, οι βουλευτές απευθύνουν ερωτήματα στον Υπουργό για την ενδεχόμενη υπογραφή καταφανώς παράνομων διοικητικών πράξεων των έκτακτων αποστρατειών και για την πρόθεσή του να διατάξει πειθαρχική έρευνα για την προέλευση αυτών των ιδιόχειρων σημειωμάτων,καθώς και να παραπέμψει τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη.



Ακολουθούν οι Ερωτήσεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας



ΘΕΜΑ: «Υπόθαλψη παράνομων αποστρατειών Αξιωματικών εκτός Οργανικών Θέσεων, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας»

Με το νόμο 4494/2017 δόθηκε η δυνατότητα της οικειοθελούς παραμονής στην ενεργό υπηρεσία και Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ), Αξιωματικών μέχρι του βαθμού Συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των ΕΔ, που υπάγονται στις διατάξεις του σταδιοδρομικού νόμου 2439/1996 και για τους οποίους ανακύπτουν λόγοι υποχρεωτικής εξόδου από τις τάξεις των ΕΔ, καθόσον αποστρατεύονται λόγω συμπλήρωσης 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει η συνοδευτική αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου (μετέπειτα νόμο 4494/2017): «……..με τη ρύθμιση αυτή βελτιστοποιείται η λειτουργία των ΕΔ, καθώς εξασφαλίζεται η δυνατότητα υπηρεσιακής αξιοποίησης διαπιστωμένα ικανών και έμπειρων στελεχών των ΕΔ, τα οποία οδηγούνται σε υποχρεωτική έξοδο από τις ΕΔ σε βαθμούς που συνάδουν με την εκπλήρωση κρίσιμων καθηκόντων, μολονότι επιθυμούν να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ΕΔ.»

Τα στελέχη αυτά, αφού αρχικά δηλώσουν την επιθυμία για την παραμονή τους, στη συνέχεια το Ανώτατο κατά Κλάδο Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τις υπηρεσιακές ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του ατομικού τους φακέλου.

Ακολουθεί η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που τους εντάσσει στους Αξιωματικούς Εκτός Οργανικών Θέσεων, δίνοντας τους τη δυνατότητα να παραμείνουν στο στράτευμα, για πέντε (5) επιπλέον έτη ή μέχρι και την συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους. Μετά την ένταξή τους στην κατηγορία αυτή μπορούν να αποστρατευτούν πριν το 58ο έτος ή την παρέλευση των 5 ετών μόνο σε δύο περιπτώσεις, στην περίπτωση που οι ίδιοι υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας ή στην περίπτωση που κριθούν δυσμενώς στις τακτικές ετήσιες κρίσεις από τα κατά Κλάδο αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων, ως μη διατηρητέοι.

Στις φετινές τακτικές κρίσεις έτους 2022, όπως και κάθε προηγούμενο έτος, όλοι οι Αξιωματικοί ΕΟΘ κρίθηκαν Διατηρητέοι.

Και ενώ ο νόμος ορίζει ότι τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσεων θα έπρεπε να υποβάλουν εντός 10ημέρου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τους σχετικούς Πίνακες Κρίσεων, προκειμένου αυτοί να κυρωθούν, στην πράξη καταρτίστηκαν στα μέσα του μηνός Ιουνίου νέοι ταυτάριθμοι πίνακες κρίσεων, που σύμφωνα με αυτούς αποστρατεύεται το 50% των ΕΟΘ στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με το άρθρο 17§2 του νόμου 2439/1996, οι πίνακες κρίσεων υποβάλλονται από τα Γενικά Επιτελεία απευθείας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, το αργότερο μέχρι την 2 Απριλίου του έτους των τακτικών κρίσεων και στην περίπτωση έκτακτων κρίσεων, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερολογιακών ημερών.

Καταφανώς οι ενέργειες αυτές είναι παράνομες και καταχρηστικές, αποτελούν, δε, παράβαση καθήκοντος, καθόσον διαπιστώνεται δόλος ο οποίος και κατέλυσε κάθε έννοια νομιμότητας ως προς τις διαδικασίες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε, κ. Υπουργέ:

1. Πως εξηγείτε το γεγονός της καθυστέρησης της υποβολής των πινάκων κρίσεων πέραν των 90 ημερών;

2. Ποιες παρεμβάσεις και από ποιους έλαβαν χώρα όλο αυτό το χρονικό διάστημα;

3. Αντιλαμβάνεστε, ότι στην περίπτωση που οι καθυστερήσεις αυτές δεν προήλθαν κατόπιν δική σας εντολής, είστε ο ηθικός αυτουργός υπόθαλψης αυτών των παρεμβάσεων – διώξεων;

4. Τι έχετε να απαντήσετε ως προς το γεγονός ότι υπογράψατε (και με τον τρόπο αυτό κυρώσατε) τους πίνακες κρίσεων 3 ολόκληρους μήνες μετά από τη σύγκληση των Συμβουλίων Κρίσεων, αντί για τις 10 ημέρες που ο νόμος ορίζει;

5. Γιατί επιτρέψατε αυτή την θεσμική εκτροπή;

6. Συμφωνείτε ότι, στην περίπτωση που διαπιστωθεί η αλήθεια των παραπάνω, θα πρέπει εσείς να παραπέμψετε την υπόθεση στην ποινική δικαιοσύνη;

7. Προτίθεσθε να προβείτε στην ανάκληση των παράνομων αυτών διοικητικών πράξεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;





Οι ερωτώντες βουλευτές

Ραγκούσης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρεμένος Γιώργος

Bέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Ζαχαριάδης Κω/νος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσης

Κάτσης Μάριος

Κόκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νίκος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού Παναγιώτα

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

ΕΡΩΤΗΣΗ







Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας





ΘΕΜΑ: Ένοχη σιωπή από τον Υπουργό ΥΠ.ΕΘ.Α για τις καθ’ υπόδειξη παράνομες αποστρατείες-διώξεις έμπειρων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Οι θιγόμενοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της θεσμικής αυτής εκτροπής.





Με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα των ενημερωτικών ιστοτόπων www.iEidiseis.gr και www.militaire.gr, με τίτλους:

«Το ΓΕΕΘΑ πιάστηκε στη φάκα. Σημείωμα ν’ αποστρατευτούν αξιωματικοί.» [https://www.ieidiseis.gr/politiki/155055/to-geetha-piastike-stin-faka-simeioma-na-apostrateftoyn-aksiomatikoi] – «Αποστρατείες- Διώξεις Αξιωματικών με μπιλιετάκια. Οι αποδείξεις…» [https://www.militaire.gr/apostrateies-dioxeis-axiomatikon-me-mpilietakia-oi-apodeixeis/ ] και σε συνέχεια της αριθμ. 6268/6.7.2022 Ερώτησής μας, επανερχόμαστε στο μείζον ζήτημα, που έχει ανακύψει και αποδεικνύεται πλέον με ατράνταχτα στοιχεία, αναφορικά με τις παράνομες αποστρατείες Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων



Όπως, λοιπόν, προκύπτει από τα ανωτέρω ρεπορτάζ, διακινούνται ιδιόχειρα σημειώματα διαταγών/υποδείξεων αποστράτευσης, με τα ονόματα δυο αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, παρεμβαίνοντας στο έργο των Συμβουλίων Κρίσεων, των μόνων αρμοδίων, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 3883/2010, όπως ισχύει.

Αποδεικνύεται, πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως στις ΕΝ λαμβάνουν χώρα, εδώ και καιρό, πολιτικές διώξεις έμπειρων και άριστων Αξιωματικών, με «μπιλιετάκια» προς τα Συμβούλια Κρίσεων υπό την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας.

Ο, δε, Υπουργός όφειλε ήδη να έχει παρέμβει και η παράλειψή του αυτή συνιστά συγκάλυψη σ’ αυτή την προκλητική παρανομία και καταχρηστικότητα, ενώ στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς διαπιστώνεται με αποδεικτικά έγγραφα πλέον ο δόλος, που καταλύει κάθε έννοια νομιμότητας ως προς τις διαδικασίες.



Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε, κ. Υπουργέ:



1. Κρίνετε, πως λήφθηκαν υπόψη αξιοκρατικά κριτήρια και τηρήθηκε η νομιμότητα της διαδικασίας για την αποστράτευση των δυο αυτών έμπειρων και άριστων Αξιωματικών του ΠΝ;

2. Επειδή προκύπτει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, πως υποδεικνύονται στα Συμβούλια Κρίσεων έκτακτες αποστρατείες, αντιλαμβάνεστε ότι εξακολουθείτε να διαπράττετε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ως ηθικός αυτουργός υπόθαλψης αυτών των παρεμβάσεων-διώξεων;

3. Γιατί επιτρέπετε τη συνέχιση και παγίωση αυτής της θεσμικής εκτροπής; Προτίθεσθε να υπογράψετε ή έχετε ήδη υπογράψει τις καταφανώς παράνομες διοικητικές πράξεις των έκτακτων αποστρατειών;

4. Προτίθεστε να διατάξετε πειθαρχική έρευνα για την προέλευση αυτών των ιδιόχειρων σημειωμάτων και να παραπέμψετε τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη;



Ραγκούσης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος

Αναγνωστοπούλυο Αθανασία

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βίτσας Δημήτρης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανώλης

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κών/νος

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κων/νος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέτυ

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία




Πηγή: www.militaire.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια