Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λογαριασμοί ρεύματος: Πού θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια Οκτωβρίου - Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο






Σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ότι θα είναι τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος.




Σύμφωνα με τα όσα εξηγούν πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο», το κόστος της κιλοβατώρας αναμένεται να πέσει κατά 10 λεπτά περίπου και να διαμορφωθεί από 0,599 έως 0,680 ευρώ. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων θα κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά πιο κάτω τον τρέχοντα μήνα, παρέχοντας έτσι στις εταιρίες τη δυνατότητα να δώσουν καλύτερες προσφορές στους πελάτες τους.

Επιδοτήσεις…

Μετά τη γνωστοποίηση των τιμολογίων για τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει -πιθανότατα αύριο, Τετάρτη- το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι επιχορηγήσεις θα συνεχιστούν για όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις, ωστόσο το νέο σχήμα των επιδοτήσεων θα είναι κλιμακωτό, με υψηλότερη ενίσχυση στις χαμηλές καταναλώσεις και έξτρα έκπτωση για όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ειδικότερα, η πρώτη κλίμακα θα αφορά στις πρώτες 300 κιλοβατώρες και θα έχει τη μεγαλύτερη επιδότηση. Η δεύτερη θα περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και η τρίτη τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης. Οσοι καταναλωτές ανήκουν στο τρίτο κλιμάκιο, αυτό της υψηλότερης κατανάλωσης ρεύματος, και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες σε σχέση με πέρυσι θα έχουν έξτρα επιδότηση.

Ανά μήνα


Ταυτόχρονα, κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις συγκεκριμένες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης, όπως γινόταν μέχρι τώρα με τις επιδοτήσεις.


Σε κάθε περίπτωση, θα εξακολουθήσουν να επιδοτούνται όλες οι κατηγορίες καταναλωτών (π.χ. και η δεύτερη κατοικία), όχι όμως ενιαία το σύνολο της κατανάλωσης όπως ισχύει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, οι επιπλέον εκπτώσεις θα χορηγούνται αναδρομικά μετά την καταμέτρηση της κατανάλωσης, η οποία πρέπει να γίνεται ανά τετράμηνο.

Αναφορικά με τον τρόπο επιχορήγησης των νοικοκυριών που για πρώτη φορά καταναλώνουν ρεύμα και δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τους επιδοτεί με βάση τις πρώτες κιλοβατώρες που θα καταγράψουν οι μετρητές. Δηλαδή, όσοι για παράδειγμα αποκτήσουν για πρώτη φορά κατοικία ή μετακομίσουν σε καινούργια θα επιδοτηθούν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που θα κάνουν την πρώτη φορά.



Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ονομαστικά τιμολόγια του ρεύματος θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται από τους προμηθευτές στα τέλη κάθε μήνα, όπως και οι κρατικές επιδοτήσεις (που θα είναι πλέον κλιμακωτές), από τις οποίες εξαρτάται η τελική χρέωση των καταναλωτών.

Η κυβέρνηση με το νέο μοντέλο επιδότησης επιδιώκει αφενός να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας για τη δύσκολη χειμερινή περίοδο και αφετέρου να αποταμιεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την οικονομική στήριξη όλων των καταναλωτών.

Φυσικό αέριο

Σχετικά με το φυσικό αέριο, που καταναλώνουν συνολικά 700.000 νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Τα σενάρια θέλουν την επιδότηση να είναι ένα μίγμα κρατικής ενίσχυσης και έκπτωσης από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).



Πηγή: eleftherostypos.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια