Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέο πληθωριστικό σοκ στην Ελλάδα: «Έκρηξη» σε ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό


Συνολικά στην Ευρωζώνη ο δείκτης κάλπασε προς νέο ιστορικό ρεκόρ με τις ανατιμήσεις να παραμένουν εκρηκτικές στο μέτωπο της ενέργειας, αλλά και σε βασικά είδη διατροφής




Σε επίπεδα σοκ παραμένει ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη χώρα μας, αν και τον Αύγουστο παρουσίασε οριακή κάμψη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ειδικότερα, συνολικά στην Ευρωζώνη ο δείκτης κάλπασε προς νέο ιστορικό ρεκόρ με τις ανατιμήσεις να παραμένουν εκρηκτικές στο μέτωπο της ενέργειας, αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.


Σύμφωνα με τη Eurostat στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% από 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο. Στη ζώνη του ευρώ o πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Αύγουστο στο 9,1% από 8,9% τον Ιούλιο.


Οι τιμές ενέργειας έκαναν άλμα 38,3% (έναντι ανόδου 39,6% τον Ιούλιο), ενώ σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 10,6% από 9,8 τον Ιούλιο. Το κόστος των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκε 5% (έναντι 4,5% τον Ιούλιο) και των υπηρεσιών ήταν αυξημένο κατά 3,8% (έναντι 3,7% τον προηγούμενο μήνα).

Αντιμέτωπες με τον υψηλότερο πληθωρισμό έρχονται σταθερά οι χώρες της Βαλτικής λόγω και της εγγύτητάς τους με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στην Εσθονία ο εναρμονισμένος δείκτης στο 25,2% από 23,2% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Στη Λιθουανία σκαρφάλωσε στο 21,1% από 20,9%, ενώ στη Λετονία υποχώρησε ελαφρά στο 20,8% από 21,3%.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,8% από 8,5% τον Ιούλιο, ενώ σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στη Γαλλία, με τον εναρμονισμένο δείκτη να υποχωρεί στο 6,5% από 6,8%.

Πηγή: www.vradini.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια