Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ποιοι δικαιούνται και πόση θα είναι η επιδότηση






Ηλιακούς θερμοσίφωνες με κρατική επιδότηση θα μπορούν να αγοράσουν το επόμενο διάστημα χιλιάδες νοικοκυριά. Στα «σκαριά» βρίσκεται πρόγραμμα αντικατάστασης θερμοσιφώνων ρεύματος και αγοράς νέων ηλιακών με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται από 800 έως και 1.000 ευρώ. Έως το τέλος του έτους υπολογίζεται πως θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, ενώ θα «τρέξει» και πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας «έχει ενταχθεί στο Re Power EU, το νέο Ταμείο της Ε.Ε. για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μεγάλο ποσό για αγορά και εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων σε ιδιωτικές κατοικίες».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Eleftherostypos.gr, το πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων θερμοσίφωνων και την αγορά και τοποθέτηση ηλιακών θα θυμίζει τα ήδη δημοφιλή προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά – ανάλογα με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- θα λαμβάνουν μπόνους επιδότησης για αντικατάσταση και αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται στα 800-1.000 ευρώ, ενώ ετησίως μια 4μελής οικογένεια θα εξοικονομήσει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.


Αυτή τη στιγμή, περισσότερα από 3,5 εκατ. νοικοκυριά στη χώρα δεν έχουν στις κατοικίες τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, με αποτέλεσμα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται.

Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ο θερμοσίφωνας σε ένα μέσο νοικοκυριό καίει περίπου το 20% της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, όταν ένα ψυγείο καταναλώνει περίπου το 6-7%.

Ενδεικτικά, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα δεξαμενής 160 lt (μια τυπική τιμή είναι τα 40 lt ανά άτομο) και διπλής ενέργειας (έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα) κοστίζει 849 ευρώ. Το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2.299 ευρώ, αλλά με πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ μπορούν να καλυφθούν ανάγκες μέχρι και 8 ατόμων. Δηλαδή χωρητικότητας 300 lt και τριπλής ενέργειας λέβητα.


Σημειώνεται ότι η τριπλή ενέργεια χρησιμοποιεί είτε την ηλιακή είτε την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και εκείνη που προέρχεται από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού, μέσω μιας «σερπαντίνας» που εισέρχεται στο boiler και ζεσταίνει το νερό. Λόγω της πολυπλοκότητας των σωληνώσεων, οι συγκεκριμένοι έχουν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης-συντήρησης.

Πηγή: eleftherostypos.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια