Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παρέμβαση της μειοψηφίας Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τις υποκλοπές: Να επανέλθει η ενημέρωση των πολιτών από την ΑΔΑΕ


Πρωταγωνιστικό ρόλο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) ενόψει της διαφαινόμενης πρόθεσης της Πολιτείας να προσαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά την διασφάλιση του τηλεφωνικού απορρήτου διεκδικεί η μειοψηφία της Ένωσης υπό τον Χρ. Σεβαστίδη.

Σε παρέμβασή της, τονίζει την ανάγκη η ΕνΔΕ να να συμβάλει με θετικές προτάσεις, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την παθητική και αδιάφορη στάση του προεδρείου , το οποίο όπως αναφέρει δεν ασχολείται με κανένα σοβαρό ζήτημα απομειώνοντας τον παρεμβατικό ρόλο και το κύρος που είχε αποκτήσει η Ένωση.

«Ο δημόσιος διάλογος ανέδειξε σημαντικές παθογένειες στο ισχύον σύστημα για την άρση των οποίων απαιτούνται διορθωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις» επισημαίνει.


Είχε προηγηθεί και άλλη παρέμβαση της μειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕνΔΕ τον περασμένο Αύγουστο, με την οποία εξαπέλυε βολές κατά του προεδρείου και όπως έγραψε το dikastiko.gr σημείωνε ότι «δε θα έπρεπε να αδιαφορούμε στο ενδεχόμενο να παρακολουθούνται δικαστικοί λειτουργοί».

Υπάρχει “ενδεχόμενο δικαστικοί λειτουργοί να έχουν τεθεί ή να τεθούν στο μέλλον υπό παρακολούθηση, υπό τους ίδιους ασαφείς λόγους «εθνικής ασφάλειας», ανέφερε η υπό τον εφέτη Χριστόφορο Σεβαστίδη, μειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας της ΕΥΠ.Μειοψηφία ΕνΔΕ: Ολόκληρη η νέα ανακοίνωση


Αναγκαίες νομοθετικές προσαρμογές για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών

Χριστόφορου Σεβαστίδη, ΔΝ Εφέτη

Χαράλαμπου Σεβαστίδη, Εφετη


Παντελή Μποροδημου, Πρωτοδικη

Μιχάλη Τσεφα, Προέδρου Πρωτοδικων


Ιωάννη Ασπρογερακα, Προέδρου Πρωτοδικων

Εφης Κώστα, Ειρηνοδικη


Μελών του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Καθώς διαφαίνεται η πρόθεση της Πολιτείας να προσαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά την διασφάλιση του τηλεφωνικού απορρήτου, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων οφείλει να συμβάλει με θετικές προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή. Η παθητική και αδιάφορη στάση του προεδρείου να μην ασχολείται με κανένα σοβαρό ζήτημα απομειώνοντας τον παρεμβατικό ρόλο και το κύρος που προσδώσαμε στην Ένωση τα προηγούμενα χρόνια, αναθέτει στην μειοψηφία του ΔΣ την παραπάνω υποχρέωση. Ο δημόσιος διάλογος ανέδειξε σημαντικές παθογένειες στο ισχύον σύστημα για την άρση των οποίων απαιτούνται διορθωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

1ον) Καμία πραγματική αλλαγή δεν μπορεί να γίνει εάν δεν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της Δικαστικής Αρχής που εποπτεύει την ΕΥΠ. Ο έλεγχος του αρμόδιου Εισαγγελέα πρέπει να γίνει ουσιαστικός. Να του απονεμηθεί η δυνατότητα να ελέγχει τους λόγους εθνικής ασφάλειας που επιβάλλουν τη νόμιμη επισύνδεση συγκεκριμένου πολίτη. Η ΕΥΠ οφείλει να αιτιολογεί εμπεριστατωμένα τους λόγους που επικαλείται και οι λόγοι αυτοί να κρίνονται από τον δικαστικό λειτουργό. Να ληφθεί υπόψη ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλει η ΕΥΠ ώστε να τοποθετηθεί ο ανάλογος αριθμός δικαστικών λειτουργών που εποπτεύουν το έργο της.

2ον) Η ουσιαστική προστασία ενός συνταγματικού δικαιώματος προϋποθέτει την διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών. Η διοίκηση έχει καθήκον να ενημερώσει για τους λόγους της αλματώδους αύξησης των τηλεφωνικών επισυνδέσεων τα τελευταία χρόνια. Να πληροφορηθεί ο πολίτης το ποσοστό των επισυνδέσεων που θεμελιώνονται σε λόγους εθνικής ασφάλειας και το αντίστοιχο που συνδέεται με τις διερεύνηση εγκληματικών πράξεων και πόσες από αυτές έχουν καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων και στην αμετάκλητη ποινική καταδίκη.
3ον) Αναγκαία πλέον καθίσταται η επαναφορά στο καθεστώς της πλήρους ενημέρωσης του πολίτη που υπήρξε στόχος της παρακολούθησης. Ο περιορισμός του δικαιώματος ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ μόνο στους βουλευτές και στους δημοσιογράφους εξαιρεί αδικαιολόγητα και αντισυνταγματικά και άλλες ειδικές κατηγορίες κρατικών λειτουργών όπως οι δικαστές και εισαγγελείς.

Πηγή: dikastiko.grΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια