Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ομιλία του κυρίου Αρχηγού στα εγκαίνια του περιπτέρου της ΕΛ.ΑΣ.


Ομιλία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Το μήνυμα που απευθύνει η Ελληνική Αστυνομία από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι ξεκάθαρο : Ασφάλεια και Προστασία για κάθε έναν πολίτη οπουδήποτε και αν βρίσκεται, από τα μεγάλα αστικά κέντρα έως τα πιο απομακρυσμένα χωριά της χώρας μας. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ! 

Δυο λέξεις που συμπυκνώνουν την ουσία της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι να εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη τα ατομικά και κοινωνικά του δικαιώματα, χωρίς την αβεβαιότητα και το φόβο της βίας και του εγκλήματος. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ !

 Μια φράση που θα έμενε κενή περιεχομένου αν η Ελληνική Αστυνομία δεν εκπλήρωνε το σκοπό της και δε διασφάλιζε ένα περιβάλλον, στο οποίο να δεσπόζει ο σεβασμός στους νόμους και στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα για όλους τους συνανθρώπους μας, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Στο ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που ζούμε σήμερα, η Αστυνομία καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και νέα δεδομένα. Παραμένει, όμως, διαχρονικά αμείλικτη απέναντι στο έγκλημα σε όλες τις εκφάνσεις του και ταυτόχρονα πιστή στη διασφάλιση της νομιμότητας, στην προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και στην ανάδειξη του ανθρώπινου προσώπου της. Οι επιτυχίες που παρουσιάζει η Ελληνική Αστυνομία αναδεικνύουν τις σημαντικές προεκτάσεις του ρόλου της στην κοινωνία. 

Η εξιχνίαση ενός εγκλήματος δεν έχει μόνο την αυτονόητη διάσταση ότι οι δράστες συλλαμβάνονται και λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Εμπεδώνει ταυτόχρονα στον πολίτη το αίσθημα ότι ζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία, στην οποία το κράτος εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών, μεριμνά για την προστασία τους και βρίσκεται αδιάλειπτα δίπλα τους, προστρέχοντας σε κάθε ανάγκη τους. Η μείωση της εγκληματοφοβίας αποτελεί αυξημένη απαίτηση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών.

 Είναι λοιπόν η Αστυνομία που, με σύγχρονες τεχνικά και διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους, εξιχνιάζει εκατοντάδες υποθέσεις κάθε χρόνο, -και όχι μόνο αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας-και οδηγεί στη Δικαιοσύνη τους παράνομους. Το Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής ετών 2020 - 2024 που καταρτίστηκε και υλοποιείται επιτυχώς επικεντρώνεται στην Ταχύτητα Ανταπόκρισης, στη Νομιμότητα της Δράσης και στην Αποτελεσματικότητα, τρεις άξονες που καθορίζουν την αστυνομική επιχειρησιακή δράση. Και στην πρόληψη, όμως, του εγκλήματος η Αστυνομία έχει καθοριστικό ρόλομε την εμφανή αστυνόμευση και τις συνεχείς περιπολίες σε κάθε περιοχή. Το καινοτόμο σύστημα της έξυπνης αστυνόμευσης - smartpolicing- που τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα δίνει τη δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης πολιτών και οχημάτων σε επιτόπιο έλεγχο και έτσι αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας και μειώνει τον κίνδυνο διαφυγής παραβατών. 

Είναι η Αστυνομία που ενίσχυσε όλες τις πύλες εισόδου στη χώρα μας και πραγματοποίησε αποτελεσματικούς ελέγχους στα αεροδρόμια και σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς. Διασφάλισε έτσι την ταχεία και ομαλή μετακίνηση των ταξιδιωτών και κατέστησε τη χώρα μας έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εικόνας της πατρίδας μας ως μιας πολιτισμένης, συντεταγμένης και ειρηνικής κοινωνίας. Είναι η Αστυνομία που ως προστάτης και φύλακας των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας αλλά και όλης της Ευρώπης υπηρετεί το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι άνθρωποί μας που νυχθημερόν, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, δίνουν τον υπέρτατο αγώνα ενάντια σε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης αθώων ανθρώπων και άσκησης μεταναστευτικών πιέσεων στη χώρα μας. Αυτοί οι άνθρωποι στέκονται ως φραγμός απέναντι στις αθέμιτες πρακτικές διακινητών που επιδιώκουν παράνομα να μεταφέρουν στην Ευρώπη, δια μέσου της χώρας μας, παράτυπους μετανάστες. 

Είναι η Αστυνομία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και έρχεται σε επαφή με τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε μορφής, τα οποία, δυστυχώς, αυξάνονται ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποτυπώνουν την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκαν Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και Γραφεία Κακοποίησης Ανηλίκων, τα οποία έχουν στελεχωθεί από αστυνομικούς με ειδική εκπαίδευση για τη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων. Δεν είναι μόνο η σύνταξητης δικογραφίας και η άμεση ενημέρωση των δικαστικών Αρχών.

 Είναι η ψυχολογική στήριξη των θυμάτων από το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό μαςκαι η παροχή πληροφοριών για το δίκτυο δομών φιλοξενίας, προστασίας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Παράλληλα, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας σαφείς «Οδηγίες προς τα Θύματα» με απώτερο σκοπό την ενθάρρυνση και διευκόλυνσή τους ώστε να καταγγέλλουν τους δράστες και να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές. Η προσπάθεια, όμως, δε σταματά εδώ. 

Η Αστυνομία πρωτοστατεί στην ανάπτυξη κοινών δράσεων με δημόσιες Αρχές, Φορείς, ΟΤΑ και Περιφέρειες για την ολιστική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού κοινωνικού προβλήματος. Πρωτοστατεί στην ανάπτυξη συνεργασίας με Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς, Αστυνομίες άλλων χωρών καθώς και με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πρωτοστατεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και προς το σκοπό αυτό υλοποιούνταιδιαρκώς ενημερωτικές ημερίδες και δράσεις. Ταυτόχρονα, καταρτίστηκε ειδικό εκπαιδευτικό υλικό που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και εκπονήθηκε «Οδηγός Ενεργειών επί υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης» και «Πρωτόκολλο Διαχείρισης Περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι δείκτης του πολιτισμού μιας χώρας η στάση της απέναντι στα ζώα, τα αδύναμα όντα της φύσης. Για την ουσιαστική διαχείριση των αλλεπάλληλων κακοποιήσεων ζώων που προκαλούν λύπη και οργή, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στην ίδρυση Αυτοτελούς Τμήματος Προστασίας Ζώων. 

Στόχος του Τμήματος είναι η παρακολούθηση και ο συντονισμός στην εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο ο βασανισμός και η φόνευση ζώου είναι πλέον κακούργημα. Είναι η Αστυνομία που συνεχώς εξελίσσεται και θέτει ως ύψιστη προτεραιότητά της την ποιοτική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της προς τον πολίτη. Δίνει έμφαση στη διευκόλυνση και ταχεία εξυπηρέτηση κάθε πολίτη στις συναλλαγές του με την Αστυνομία, κυρίως των ατόμων με αναπηρία ή άλλα προβλήματα υγείας.

 Προς το σκοπό αυτό προωθούνται λύσεις εκτεταμένης ψηφιοποίησης των υπηρεσιών μας. Μέχρι σήμερα έχουν διεκπεραιωθεί 50.000 περίπου αιτήματα πολιτών μέσω της ψηφιακής πύλης και αφορούν «Δηλώσεις Απώλειας Ταυτότητας», «Καταγγελίες για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο», «Αιτήσεις χορήγησης αποσπάσματος από το Βιβλίο Συμβάντων», «Πιστοποιητικά Ταυτοπροσωπίας». Από τον Ιούλιο του 2022 διατίθεται προς τους πολίτες το Ψηφιακό δελτίο ταυτότητας και η Ψηφιακή Άδεια Οδήγησης και ο ψηφιακός κόσμος των υπηρεσιών μας συνεχώς αναπτύσσεται και διευρύνεται. Είναι η Αστυνομία που εκπαιδεύει το προσωπικό της και αξιοποιεί τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμηςμε στόχο να ανταποκρίνεται στις νέες μορφές εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων και το ηλεκτρονικό έγκλημα.

 Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, η διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων είναι ορισμένες μόνο από τις παγίδες που κρύβει ο νέος ηλεκτρονικός πολιτισμός του αιώνα μας και οι νέες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Αστυνομία. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ο αγώνας για την ενίσχυση και εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στην κοινωνία είναι συνεχής και αδιάκοπος. Απαιτεί υψηλό επαγγελματισμό και εγρήγορση, διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασία με άλλες χώρες. 

Η Ελληνική Αστυνομία έχει και τη βούληση και τη δυνατότητα να πετύχει αυτό το στόχο. Είναι η εποχή των έργων, οι πολίτες θέλουν πλέον απτά και μετρήσιμα στοιχεία. Πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο τιμής με τους πολίτες, το οποίο η Ελληνική Αστυνομία θα τιμήσει και θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της στοχεύοντας σε μια ασφαλή και ευημερούσα κοινωνία για όλους.

 Σας ευχαριστώ!








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια