Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η διπλή παρέμβαση σε φόρους και επιδόματα για να μην ξεπαγιάσουν τα νοικοκυριά τον χειμώνα




Σε μια χώρα που έχει βγει από τα Μνημόνια και τη δημοσιονομική εποπτεία δεν νοείται να υπάρχει νοικοκυριό που να μη μπορεί να θερμανθεί επαρκώς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη μέσα στο 2022 στηρίξει του Έλληνες πολίτες με περισσότερα από 7 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και ο λογαριασμός αυτός αναμένεται στο σύνολο του έτους να αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά της, καθώς θα πρέπει να διασφαλίσει πως το χειμώνα δεν θα υπάρξει νοικοκυριό που ξεπαγιάσει λόγω αδυναμίας προμήθειας καυσίμων. Και αυτό θα το πετύχει αν παραμερίσει τις δημοσιονομικές της ανησυχίες και προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις.


Το Newsbomb.gr κρίνει πως οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να εστιάζουν σε δύο μέτωπα:

Στην προσωρινή μείωση των φόρων που βαρύνουν το πετρέλαιο θέρμανσής και στην υλοποίηση μιας γενναιόδωρης επιδοματικής πολιτικής που θα αφορά σε όλα τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για θέρμανσή. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν θα οδηγήσουν σε ελλείμματα. Αλλά καλύτερα τα προσωρινά ελλείμματα για τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά οι απώλειες ζωών σε συνθήκες που πιθανότατα από την Κατοχή είχε να βιώσει η χώρα.
Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Η πρώτη παρέμβαση που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να μειώσει αισθητά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Για όσους δεν το θυμούνται ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ανερχόταν μέχρι και το 2011 σε 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από τον Οκτώβριο του 2011 αυξήθηκε σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ το 2012 αυξήθηκε στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Τον Οκτώβριο του 2014 μειώθηκε στα 230 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στη συνέχεια με το τρίτο Μνημόνιο τον Οκτώβριο του 2016 αυξήθηκε στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο και από τότε μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (347,20 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Ως απότοκο αυτής της αύξησης την τελευταία δεκαετία εκατομμύρια συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να ζουν χωρίς κεντρική θέρμανση ή και χωρίς καμία θέρμανση και έβαλαν στη ζωή τους τις ηλεκτρικές θερμάστρες, σόμπες υγραερίου, τζάκια, ξυλόσομπες ακόμη και μαγκάλια επιστρατεύτηκαν για να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης. Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2021 και πλέον το 2022 μοιάζει εφιαλτικό. Για αυτό τον λόγο τώρα είναι η ώρα των πράξεων.

Οι φόροι που επιβαρύνουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αντιστοιχούν σήμερα σχεδόν στο 50% της τιμής του. Οι φόροι αυτοί είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), το Ειδικό Τέλος ΔΕΤΕ, το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΡΑΕ, η εισφορά «Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών» και ο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ υπολογίζεται όχι μόνο επί της τιμής του διυλιστηρίου και των μικτών περιθωρίων κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων, αλλά και επί των παραπάνω φόρων, δηλαδή αγοράζοντας πετρέλαιο θέρμανσης πληρώνουμε φόρο επί των φόρων.

Αν η κυβέρνηση μείωνε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, στα 140 ευρώ το χιλιόλιτρο θα πετύχαινε -σε σημερινές τιμές- μια μείωση της τιμής του καυσίμου από τα 1,60 ευρώ το λίτρο στο 1 ευρώ το λίτρο. Με τον τρόπο αυτό θα έδινε μια τεράστια βοήθεια σε εκατομμύρια νοικοκυριά, ενώ θα διασφάλιζε και την αυξημένη κατανάλωση του καυσίμου, καθώς οι πολίτες θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος και να προμηθευτούν καύσιμα.

Αντιθέτως, εάν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κλειδώσει στο 1,70 ευρώ ανά λίτρο, η πτώση της κατανάλωσης θα είναι τεράστια και μεγάλη θα είναι και η απώλεια εσόδων για το Κράτος. Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι πως αν η μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης προχωρήσει θα διευκολύνει πρόσθετα και την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.

Το πως το αναλύουμε παρακάτω:

Το επίδομα θέρμανσης Το επίδομα θέρμανσης το 2021 το έλαβαν συνολικά 827.575 δικαιούχοι. Σε αυτούς καταβλήθηκαν συνολικά 166 εκατ. ευρώ περίπου. Πέρυσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα , ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Μεταξύ αυτών υπήρξαν και πολλοί νέοι δικαιούχοι.

Οι νέοι δικαιούχοι που προέκυψαν είτε από την διεύρυνση των κριτηρίων, εισοδηματικών και περιουσιακών, είτε λόγω της χορήγησης του επιδόματος σε νέες κατηγορίες πολιτών που χρησιμοποιούν άλλες μορφές θέρμανσης, όπως φυσικό αέριο, τηλεθέρμανση ή καυσόξυλα (σε περιοχές με πάνω από 2.500 κατοίκους και κάτω από 3.500 κατοίκους που πέρυσι δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των δικαιούχων).

Εκείνοι που επιδοτήθηκαν για την θέρμανση τους με πετρέλαιο θέρμανσης ανήλθαν συνολικά σε 641.839 ΑΦΜ και έλαβαν συνολικά επιδότηση 129,1 εκατ. ευρώ ή 201 ευρώ ανά ΑΦΜ. Εκείνοι που επιδοτήθηκαν για την θέρμανση τους με λοιπά καύσιμα ανήλθαν συνολικά σε 185.736 ΑΦΜ και έλαβαν συνολικά επιδότηση 35,8 εκατ. ευρώ ή 193 ευρώ ανά ΑΦΜ. Εφέτος η Κυβέρνηση εξετάζει να διαθέσει 250 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης σε σχέση με 166 εκατ. ευρώ την περσινή σεζόν. Αυτό διότι εξετάζει τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων στην περιοχή των 45.000 ευρώ.

Αυτομάτως η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων θα υπερδιπλασιάσει τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Εάν έχει προηγηθεί η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τότε με το επίδομα θέρμανσης οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθευθούν μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων.

Για παράδειγμα, το επίδομα θέρμανσης για έναν άγαμο που διαμένει στην Αθήνα θα ανέλθει στα 129 ευρώ. Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσής στο 1,70 ευρώ ανά λίτρο, αυτός θα προμηθευθεί 75,8 λίτρα καυσίμου. Αλλά εάν μειωθεί η φορολογία όπως αναφέραμε παραπάνω θα προμηθευθεί 129 λίτρα! Ακόμη, μια οικογένεια με 2 παιδιά στην Ξάνθη θα λάβει επίδομα θέρμανσής 344,4 ευρώ.

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσής στο 1,70 ευρώ ανά λίτρο, αυτή η οικογένεια θα προμηθευθεί 202 λίτρα καυσίμου. Αλλά εάν μειωθεί η φορολογία όπως αναφέραμε παραπάνω θα προμηθευθεί 344 λίτρα !




Πηγή: www.newsbomb.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια