Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Τσουβάλας: Είπαν πολλά για εμένα – Πορεύτηκα πάντα έντιμα και καθαρά


Ο Κωνσταντίνος Τζουβάλας, πρώην Αρχηγός της ΕΛΑΣ και Γ.Γ Δημόσιας Τάξης εκίνησε στα 19 του απόφοιτος του Προτύπου μια μεγάλη διαδρομή στην Ελληνική Αστυνομία. Δεν υποψιαζόταν πού θα τον έβγαζε.


Δεν δίνουμε και πολλές πιθανότητες να χτυπήσουμε φλέβα: Οι μέρες ήταν δύσκολες και πιεστικές για τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα και επομένως μπορεί η κρούση για δημοσιότητα να μην του αρέσει σαν ιδέα. Αλλά κάνει το θαύμα της η παλιά γνωριμία, καθώς με τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ, που μόλις παρέδωσε τη θέση του γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συμπέσαμε σε κοινές ατραπούς, στη νεότητά μας. Και στο τηλέφωνο αντιδρά με αμεσότητα. Θα λέγαμε ότι μας υποδέχεται ένας ανακουφισμένος άνθρωπος.


Δεν επιδίωξε την απαλλαγή από το πόστο, αλλά μια που του προέκυψε, δείχνει ότι την ευχαριστιέται την ανάσα: Μετά από μια καριέρα δεκαετιών στη δημόσια τάξη, αποδίδεται πλέον ελεύθερος από καθήκοντα και ευθύνες στον ιδιωτικό βίο.

Και όταν λέμε ιδιωτικό βίο, το εννοούμε απολύτως. «Θα ιδιωτεύσω» μας απαντά αποφασιστικά. «Δεν θα διεκδικήσω καμία δημόσια θέση» προσθέτει. Αριθμεί 40 χρόνια προσφοράς στην Ελληνική Αστυνομία. Από την οποία δεν έφυγε ούτε ως γραμματέας στο υπουργείο. «Ημουν κοντά στην ΕΛΑΣ και όχι στον πυρήνα της πολιτικής ζωής» εξηγεί.

Θα μας πει αρκετές φορές ότι αποχωρεί με μια αίσθηση πληρότητας ως προς όσα έζησε ως διοικητικό στέλεχος καριέρας. Αλλά στέκεται περισσότερο στη σχέση του με τους αστυνομικούς υπαλλήλους: «Φεύγω πνιγμένος από την αγάπη των αστυνομικών» μας λέει.


Ως αρχηγός της ΕΛΑΣ με έναν άλλον αχαιό, τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο
Ακούγεται ευτυχής και συγκινημένος. Μετά από 40 χρόνια θητείας στο σώμα και στον χώρο, θεωρεί την Αστυνομία δεύτερη οικογένειά του. «Δεν θα το υπονομεύσω αυτό» προσθέτει, εννοώντας ότι μια νέα δημόσια θέση θα διατάρασσε αυτό το κεφάλαιο το οποίο έχει μεγάλη ηθική σημασία για εκείνον.Αν τον στενοχωρεί κάτι δεν είναι τόσο η έξοδος- τα έχει αυτά η θητεία σε τέτοιες θέσεις- όσο οι διαδόσεις και τα δημοσιεύματα γύρω από το πρόσωπό του. «Ακούστηκαν πολλά ψέματα» λέει, θυμωμένος και προσβεβλημένος, δείχνοντας προς την πλευρά κύκλων της αντιπολίτευσης. Ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε βρέθηκε υπό κατηγορία για την τραγωδία στο Μάτι, και περιγράφει όλη την προανακριτική και ανακριτική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε, δυνάμει της οποίας δεν βρέθηκε τίποτα που να τον βαρύνει.

Ψέμα Νο2: Οτι είχε εμπλοκή σε διαδικασίες παρακολουθήσεων. Το ξεκόβει ρητά: Τα καθήκοντά του είχαν καθαρό τεχνικό και διοικητικό περιεχόμενο. Η θητεία του εξελίχθηκε κυρίως με ανθρωποκεντρικές παρεμβάσεις που αφορούσαν τον χώρο της Αστυνομίας και που αποσκοπούσαν στη βελτίωση της θέσης του αστυνομικού, πάντα με σεβασμό στη φυσική ηγεσία του σώματος και ποτέ σαν οιονεί αρχηγός του, όπως λέει.


Του μεταφέρουμε το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η απομάκρυνσή του σχετίζεται με τον προσωπικό του σύνδεσμο με τον πρώην γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, σαν ολοκλήρωση της αντικατάστασης των ανθρωποσυστημάτων που συνηθίζεται στη διοίκηση. «Επί 37 μήνες δεν έχω μιλήσει με τον Δημητριάδη ούτε μια φορά» διαβεβαιώνει.Βραβεύει ήρωα αστυνομικό σε εκδήλωση των Προσώπων της Χρονιάς, της «Πελοποννήσου»

Αλλά αυτά τα αφήνει πίσω του, σιγά-σιγά. Και επιστρέφει στην αρχή του νήματος. Ετών 19, απόφοιτος λυκείου, φεύγει από τη γειτονιά της Παραλίας Πατρών για να ενταχθεί στην Αστυνομία. «Το έκανα για βιοποριστικούς λόγους» ομολογεί. «Αλλά είχα την καλοτυχία να κάνω μια τεράστια διαδρομή. Η οποία είχε και καλές και δύσκολες στιγμές. Πορεύτηκα όμως πάντοτε έντιμα και καθαρά».

Δεν παραλείπει μια υπογράμμιση: «Οφείλω τα πάντα στην παιδεία που απέκτησα στα θρανία, και ιδιαίτερα στη θητεία μου στο γυμνάσιο και στο λύκειο σε ένα πολύ καλό σχολείο», λέει, εννοώντας το παλιό Πρότυπο, στο οποίο θήτευσε στην τρίτη φουρνιά από την ίδρυσή του.

Στις 6 Οκτωβρίου, κλείνει το 60ό του έτος. Και θα γιορτάσει με τους δικούς του ανθρώπους. Σαν ελεύθερος ιδιώτης. Και με αίσθημα πληρότητας, είπαμε.


Κωνσταντίνος Μάγνης

Πηγή: pelop.grΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια