Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέο πρόγραμμα για την πρώτη κατοικία: Πώς θα αγοράσετε σπίτι με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο



O Kυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από τη ΔΕΘ πρόγραμμα στέγασης - ύψους 1,8 δισ. ευρώ - για νέους και ζευγάρια με συνολικά 100.000 ωφελούμενους - Τι περιλαμβάνει



Μια σημαντική εξαγγελία έγινε το βράδυ του Σαββάτου από την ΔΕΘ για τους νέους που θέλουν είτε να αποκτήσουν είτε να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων, ορισμένες εκ των οποίων θα ξεκινήσουν ήδη από τον Οκτώβριο, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές είναι προφανές ότι θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Πιο συγκεκριμένα, εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες.



Τα δάνεια αυτά θα έχουν πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε.
Οι υπόλοιπες δράσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Δημιουργείται ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
Κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.
Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή»: το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.
Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται πως η στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης για την στήριξη των νέων ζευγαριών θα γίνει από τη ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ αξιοποιώντας αποθεματικό που υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ. 

 

Πηγή:www.dikaiologitika.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια