Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυξήσεις 650 εκατ. στους συνταξιούχους το 2023 – Γιατί θα επιστρέψουν τα 200 εκατ. σε φόρους






Ποσό της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν φέτος οι συνταξιούχοι λόγω της ενεργοποίησης του νόμου για την καταβολή αυξήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια (ενδεχομένως το βασικό με τα σημερινά δεδομένα) που τρέχουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, προβλέπει ότι το ποσοστό της αύξησης θα «κλειδώσει» στο 6,5%.

Αυτό στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ο μέσος πληθωρισμός θα κινηθεί περίπου στην περιοχή του 8% για το 2022 και ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει τις μέχρι τώρα προβλέψεις φτάνοντας στο 5%. Οι «προσομειώσεις» που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι τελικώς αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, θα πάρουν οι δύο στους τρεις συνταξιούχοι. Οι υπόλοιποι απλώς θα μειώσουν τις αρνητικές προσωπικές διαφορές, κάποιοι θα τις μηδενίσουν και ως εκ τούτου θα μπουν στη σειρά για αυξήσεις από το επόμενο έτος.



Με ποσοστό 6,5% το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 50-55 εκατ. ευρώ ανά μήνα και έτσι προκύπτει το συνολικό ποσό της αύξησης των 650 εκατ. ευρώ για το 2023. Ωστόσο, αυτή η αύξηση είναι η μεικτή. Θα μπει στη μέση η εφορία και θα εισπράξει τουλάχιστον ένα 30%, καθώς τιμαριθμική αναπροσαρμογή της κλίμακας για τα εισοδήματα του 2023 δεν αναμένεται να υπάρξει. Έτσι, συνταξιούχος με μεικτές αποδοχές 1.300 ευρώ, θα λάβει μεικτή αύξηση 84,5 ευρώ αν «κλειδώσει» το ποσοστό του 6,5%. Όμως, ο φόρος εισοδήματος από τα 119,58 ευρώ ανά μήνα θα διαμορφωθεί στα 139,84 ευρώ ανά μήνα. Η ετήσια μηνιαία αύξηση επομένως θα περιοριστεί στα 70,8 ευρώ ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το όφελος των 6,6 ευρώ για το παράδειγμα του συγκεκριμένου συνταξιούχου από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.


Μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» της αύξησης λόγω φόρου εισοδήματος, θα έχουν οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 20.000 ευρώ καθώς όλο το ποσό της αύξησης θα φορολογηθεί με συντελεστή 28%.



Να σημειωθεί πάντως ότι οι αυξήσεις αφορούν στις κύριες και όχι στις επικουρικές συντάξεις.
Πηγή: www.moneyreview.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια