Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δουλέμποροι με μαγαζιά-«βιτρίνες» στην Αθήνα – Σύναψαν 570 «χρυσές» συμφωνίες

Δουλέμποροι με μαγαζιά-«βιτρίνες» στην Αθήνα – Σύναψαν 570 «χρυσές» συμφωνίες

Ως «παράρτημα» διακίνησης μαύρου χρήματος λειτουργούσε κατάστημα ψιλικών (μίνι-μάρκετ) στο κέντρο της Αθήνας.

Η αποκάλυψη ήρθε μετά από μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για το «ξήλωμα» δίκτυο διακινητών που προωθούσε παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στη χώρα μας, μέσω του Έβρου. Το κύκλωμα λειτουργούσε ως «βιτρίνα» και ένα ταξιδιωτικό γραφείο για την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων με τη χρήση πλαστών διαβατηρίων που το ίδιο κατάρτιζε.

Παράλληλα, όμως, λειτουργούσε ως «βιτρίνα» κατάστημα ψιλικών που είχε μετατραπεί σε γραφείο παράνομων εξωτραπεζικών συναλλαγών με τη μέθοδο HAWALA».

Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής συνέλαβαν δύο Αφγανούς στην Κυψέλη και στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο ένας συλληφθείς φέρεται αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και ο άλλος βασικό μέλος που είχε συνάψει σημαντικό αριθμό συμφωνιών. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται και τα ονόματα ακόμα πέντε ατόμων, που ταυτοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς ως μέλη του κυκλώματος.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι το δίκτυο διακινητών που «ξηλώθηκε» είχε «επαφές» και διασυνδέσεις με δουλεμπόρους που δρουν στην Τουρκία. Με τη βοήθειά τους αναλάμβαναν τη διοργάνωση δρομολογίων μέσω του Έβρου.

Όταν έφερναν τους μετανάστες στην Ελλάδα, αναλάμβαναν να τους εφοδιάσουν με πλαστά διαβατήρια, να τους δώσουν καινούργια ρούχα, φαγητό και αεροπορικά εισιτήρια. Κατόπιν, τους συνόδευαν είτε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είτε σε περιφερειακά αεροδρόμια με πιο «ασθενή» μέτρα ασφαλείας. Εκεί επιδίωκαν να τους επιβιβάσουν στις καθορισμένες αεροπορικές πτήσεις προς χώρες της Ε.Ε., ενώ σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά έθεταν σε εφαρμογή «plan b».

Δηλαδή, άλλαζαν το αεροδρόμιο αναχώρησης και τους έδιναν άλλα πλαστά διαβατήρια.

Από συνδυαστική μελέτη των στοιχείων της υπόθεσης προέκυψε ότι το κύκλωμα έχει συνάψει τουλάχιστον 570 συμφωνίες παράνομης προώθησης μεταναστών.

Μέσα από τη λειτουργία του συστήματος «HAWALA» διαφαίνεται ότι μόνο από το Μάιο έως το Νοέμβριο του 2021 το κύκλωμα παρέλαβε από υποψήφιους για προώθηση μετανάστες χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, που ηγείται η χώρα μας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.



Πηγή: www.newsbomb.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια