Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκλογές: Τα σενάρια χαλαρής ψήφου, η συγκυβέρνηση και ο φόβος της 3ης κάλπης

Εκλογές: Τα σενάρια χαλαρής ψήφου, η συγκυβέρνηση και ο φόβος της 3ης κάλπης

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό και σίγουρα δεν δημιουργεί συνθήκες ανατροπής όπως εκτιμούσαν το κόμματα της αντιπολίτευσης – Ποια είναι η στρατηγική των κομμάτων για τις πρώτες και τις δεύτερες κάλπες;

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τα οποία καταγράφουν όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές το αποτύπωμα της στιγμής δείχνουν μια «ανησυχητική» σταθερότητα στις αποστάσεις μεταξύ των τριών βασικών αντιπάλων.

Και οι δημοσιευμένες και οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ούτε μεγάλες μετακινήσεις ψηφοφόρων, ούτε ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Παρά το γεγονός ότι στη ΝΔ δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα ευρήματα των ερευνών της κοινής γνώμης θα ήταν αφέλεια να πιστέψουμε ότι έχουν εφησυχάσει. Κανένα από τους επιτελείς των τριών πολιτικών αρχηγών δεν πλέει σε πελάγη ευτυχίας, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Όπως εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές η ημερομηνία ορόσημο που θα κρίνει πολλά είναι η 1η Κυριακή. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η πρώτη κάλπη είναι εξόχως κρίσιμη αφού πρέπει πάση θυσία να δώσει στη ΝΔ ένα ποσοστό της τάξης του 35% για να μπορέσει η 2η κάλπη να πάει παραπάνω και να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της ισχυρής αυτοδυναμίας που θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τρέχει το μεταρρυθμιστικό πλάνο που έχει διαμορφώσει για να γυρίσει σελίδα η εθνική οικονομία.

Αντιλαμβάνεστε ότι μια ισχνή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία των 151 εδρών θα είναι δύσκολο πολύ να κυβερνηθεί χωρίς τριγμούς η χώρα σε αυτό το δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Γίνεται αντιληπτό ότι η ΝΔ ποντάρει σε μια μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες κάτι το οποίο δεν φαίνεται να ισχύει για την αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν δεν το λένε ξεκάθαρα, προφανώς επιθυμούν η 1η Κυριακή να κινείται στα όρια μιας χαλαρής ψήφου, αφού όπως έχουν διευκρινίσει τόσο η Κουμουνδούρου, όσο και η Χαριλάου Τρικούπη δεν επιθυμούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες κάλπες.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει πολλές φορές ότι θα προσδιορίσει τη στάση του μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, ενώ δεν αποκλείει κυβερνήσεις συνεργασίας διαβεβαιώνοντας ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη μετά και τις επαναληπτικές εκλογές. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι δεν επιθυμεί σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης «ηττημένων» αναφερόμενος στις πρώτες εκλογές.

Δεν θέλει δηλαδή να ηγηθεί μιας συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα. Άρα κι αυτός θα περιμένει τις δεύτερες κάλπες με την ελπίδα να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα δεν προκύπτει από κάπου ότι θα έχουμε κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή, αλλά ούτε ότι θα πάμε σε τρίτη Κυριακή.





Πηγή: www.newsbomb.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια