Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανατριχιαστικά τα στοιχεία για τις πυρκαγιές – Έρχεται νέο turbo πυροσβεστικό όχημα



Ανατριχιαστικά είναι τα νούμερα που ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις φετινές πυρκαγιές στη χώρα μας. Η καταστροφή θα μπορούσε να είναι… βιβλική.


Περισσότερες από 3.800 δασικές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα.


Την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν 361 δασικές πυρκαγιές και 46 το τελευταίο 24ωρο. Οι περισσότερες από αυτές, αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.





Με τα παραπάνω ανατριχιαστικά στοιχεία, και με τους ανέμους που εδώ και 15 ημέρες να πνέουν με κατά μέσο όρο πάνω από 5 μποφόρ, όλοι καταλαβαίνουμε τη θα μπορούσε να είχε συμβεί…

Οι κλιματικές συνθήκες δημιουργούν πολλά φαινόμενα που βοηθούν στην εξάπλωσή των πυρκαγιών. Για να αμυνθούμε λοιπόν χρειαζόμαστε νέα και σύγχρονα… όπλα.


Ένα από αυτό είναι το νέο πυροσβεστικό όχημα που Turbo-Loscher II, που χρησιμοποιεί κινητήρες αεριωθούμενων (jet) για να σβήσει έξυπνα τις πυρκαγιές.

Ψεκάζει περίπου 8.000 λίτρα ανά λεπτό. Ζυγίζει 30 τόνους, έχει μήκος πάνω από 10 μέτρα και έχει κινητήρα που αποδίδει 500 ίππους. Το εκπληκτικό στοιχείο είναι ότι έχει δύο κινητήρες τζετ εγκατεστημένους στο πίσω μέρος του. Αυτοί διαχέουν το νερό τόσο αποτελεσματικά και τόσο γρήγορα που ουσιαστικά μετατρέπεται σε ομίχλη.



Οι πυρκαγιές ιδιαίτερα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, αυτό το τεράστιο πυροσβεστικό όχημα μπορεί να τις κρατήσει υπό έλεγχο και οι άλλες μονάδες εδάφους μπορούν να τις σβήσουν ταχύτερα και χωρίς κίνδυνο.



Πως δουλεύει


Το Turbo-Loscher II δεν είναι ακριβώς ένα πυροσβεστικό όχημα επειδή δεν διαθέτει σκάλα και δεν διαθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό για επιχειρήσεις, εισόδου και διάσωσης. Ο κύριος ρόλος του είναι να φτάσει πρώτο σε μία δύσκολη κατάσταση και να αποτρέψει να εξελιχθεί σε τραγωδία.



Χάρη στους δύο ισχυρούς κινητήρες jet, το όχημα μπορεί να καλύψει μια περιοχή περίπου 350 τετραγωνικών μέτρων, ενώ η απόσταση ψεκασμού μπορεί να ξεπεράσει τα 100 μέτρα.



Το Turbo-Loscher II μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ισχυρό ανεμιστήρα αφού αδειάσει το δοχείο νερού του. Έτσι θα απομακρύνει τα τοξικά αέρια για να επιτρέψει στους πυροσβέστες να επέμβουν χωρίς κίνδυνο.

Όσο για το πρώτο Turbo-Loscher, ακόμα κι αν έχει παλιώσει, εξακολουθεί να παραμένει η εφεδρική επιλογή στον στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων. Χρησιμοποιούσε επίσης δύο κινητήρες τζετ για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, αλλά είχε δυνατότητα, ρίψης 6.000 λίτρων νερού ανά λεπτό.

Πηγή: www.newsauto.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια