Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Υποκλοπές: «To λογισμικό κατασκοπείας έχει 34 πελάτες»


«Το Βήμα» αποκαλύπτει νέο mail με αναφορές σε αναβαθμισμένα συστήματα υποκλοπής δεδομένων από κινητά – Η πορεία των ερευνών στην υπόθεση Ανδρουλάκη


Η εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα που πουλά το «Predator» και το νέο αναβαθμισμένο λογισμικό υποκλοπών «Nova/Helios» έχει 34 πελάτες!

Ακόμα η ισραηλινή εταιρεία NSO που έχει κατασκευάσει το παρεμφερές λογισμικό κατασκοπείας «Pegasus» με το οποίο έχουν γίνει παρακολουθήσεις πολιτικών ηγετών και δημοσιογράφων στην Ευρώπη – και όχι μόνο – ήδη εμπορεύεται νέο παρόμοιο σύστημα κατασκοπείας με την ονομασία «Oz» (πιθανόν από την ταινία του 1939 «Ο Μάγος του Οζ»).

Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία για την εκτεταμένη ζήτηση και χρήση από κρατικούς φορείς, και όχι μόνο, των λογισμικών παγίδευσης κινητών τηλεφώνων προκύπτουν από ένα νέο εσωτερικό mail – το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – μεταξύ ατόμων που διαθέτουν αυτή την τεχνολογία και των υποψήφιων πελατών τους.Το αποκαλυπτικό mail με τις αναφορές στους πελάτες της Intellexa

Ο τρόπος διάθεσης και οι στοχεύσειςΣτο προηγούμενο φύλλο η εφημερίδα μας είχε παρουσιάσει σειρά τέτοιων ηλεκτρονικών μηνυμάτων από πωλητές του «Predator», με το οποίο έχουν επιχειρηθεί να παγιδευθούν τα κινητά του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, οι οποίοι είχαν γίνει στόχος παρακολούθησης και από το σύστημα «νομίμων συνακροάσεων» της ΕΥΠ. Στα εν λόγω mails υπήρχαν αναφορές για τον τρόπο διάθεσης από την εταιρεία και χρήσης του «Predator» με συγκεκριμένες στοχεύσεις ώστε «να αποφευχθεί πολιτικό σκάνδαλο (σ.σ.: δεν γνωστοποιείται σε ποια χώρα)» και άλλες σχετικές κινήσεις.


Για την καταβολή των χρημάτωνΣτο νέο mail οι διαχειριστές αναφέρονται στους τρόπους καταβολής των χρημάτων και μιλούν για το εύρος του πελατολογίου και τα νέα εξελιγμένα συστήματα κατασκοπείας.

Οπως ενδεικτικά σημειώνεται, ανάμεσα στα άλλα, στο εν λόγω ηλεκτρονικό μήνυμα από τον πωλητή του συστήματος, «έχω προτείνει μια συναλλαγή πολλαπλών υπογραφών όπου κάθε ένα από τα μέρη κρατά ένα «κλειδί» και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον δύο από τα τρία «κλειδιά» για τη λειτουργία. Ομως παρ’ όλα αυτά αποδέχτηκα τη συναλλαγή όπου ο αγοραστής έστειλε τα χρήματα στον εγγυητή. Εχω δει τόση τεχνολογία και εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τις σκιές. Μπορώ να πω ότι γνωρίζω και τους 34 πελάτες στους οποίους έχει πουλήσει η Intellexa Nova/Helios. Θα μπορούσα επίσης να αρχίσω να μιλάω για το «Oz,» το νέο όνομα του «Πήγασου» που δημιουργήθηκε από την NSO (Q Cyber Technologies). Αλλά δεν είμαι εδώ για να αποκαλύψω άκρως απόρρητες πληροφορίες στις εφημερίδες ή να αποκαλύψω το κουτί της Πανδώρας. Επισυνάπτω μερικές διαφάνειες στα ισπανικά σχετικά με την απλοποιημένη αρχιτεκτονική του Helios/Nova για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν».

Και όλα αυτά ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Βουλή και από τις δικαστικές αρχές η έρευνα για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και φαίνεται να υπάρχει ήδη ενδελεχής ενημέρωση και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου και από δικαστικούς λειτουργούς.


Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι «από την εσωτερική έρευνά μας που ακολούθησε και από τις επαφές με στελέχη μυστικών υπηρεσιών, και όχι μόνο, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια άλλη παρακολούθηση πολιτικού προσώπου, πέρα από αυτήν του πρώην ευρωβουλευτή και νυν προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ». Χωρίς ωστόσο να παρουσιάζεται αντίστοιχη βεβαιότητα για το εύρος της χρήσης του «Predator» ή άλλων παράνομων λογισμικών παρακολούθησης που διαχειρίζεται εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και στελέχη της φέρεται να είχαν εμμέσως ή άμεσα επαφές με πολιτικούς παράγοντες ή με ανθρώπους της ΕΥΠ. Ωστόσο φαίνεται να δίνονται διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρξε αγορά αλλά ούτε και μίσθωση αυτού του συστήματος από τις μυστικές υπηρεσίες.


Σύγκρουση για το αρχείο ελέγχου των υποκλοπώνΕσωτερική «σύγκρουση» φαίνεται να υπάρχει, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», μεταξύ ΕΥΠ και κρατικών υπηρεσιών, σχετικά με τη δημιουργία ηλεκτρονικού-ψηφιακού αρχείου στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών με τα αιτήματα «άρσης του απορρήτου» για την παρακολούθηση τουλάχιστον 17.000 ατόμων με επίκληση ποινικές υποθέσεις, αλλά κυρίως ζητήματα «εθνικής ασφαλείας». Προκειμένου μέσω αυτού του αρχείου, που μέχρι τώρα είναι σε έγγραφη μορφή, να μπορεί άμεσα να διαπιστωθεί (όταν υπάρχουν οι σχετικές προϋποθέσεις) αν κάποιο πρόσωπο είχε βρεθεί στο στόχαστρο των συστημάτων υποκλοπής των κινητών. Oπως δηλαδή συνέβη στην περίπτωση Ανδρουλάκη.


Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές υπήρχε κωλυσιεργία από πλευράς ΕΥΠ στη μεταβίβαση των εν λόγω στοιχείων στην ΑΔΑΕ. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», προ μερικών ημερών έχει συνταχθεί ενημερωτικό έγγραφο από την ΕΥΠ ότι ήδη έχει δημιουργήσει η ίδια, στις εγκαταστάσεις της, τέτοιο ηλεκτρονικό σύστημα με όλες τις κρυπτογραφημένες εισαγγελικές διατάξεις για όλες τις νόμιμες συνακροάσεις. Καθώς και ότι προ μερικών μηνών κλιμάκιο της ΕΥΠ είχε επισκεφθεί τα γραφεία της ΑΔΑΕ για να εγκαταστήσει οπτικές ίνες με δικά της έξοδα για να «μεταδίδει» αυτά τα δεδομένα στην εν λόγω ελεγκτική Αρχή.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, τον Ιούνιο του 2022 σε συνάντηση εκπροσώπων της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ στη λεωφόρο Κατεχάκη, οι τελευταίοι ζήτησαν επιπλέον στοιχεία (πιθανόν που αφορούν τα ονόματα των παρακολουθούμενων και τις σχετικές αιτιολογίες) για το σύστημα αποστολής εισαγγελικών διατάξεων. Ενα αίτημα που είναι σε εκκρεμότητα αφού η ΕΥΠ φέρεται να ζήτησε συγκεκριμενοποίηση των αιτημάτων της ΑΔΑΕ. Και έτσι η ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού ψηφιακού αρχείου παραμένει ανολοκλήρωτο.

Σημειώνεται ότι η ΑΔΑΕ συγκεντρώνει στοιχεία τηλεφωνικών συνακροάσεων από τα συστήματα της ΕΛ.ΑΣ. (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών).
Την ίδια ώρα πολιτικοί παράγοντες που φέρεται να έχουν ενημέρωση για την υπόθεση Ανδρουλάκη, επέμεναν την Παρασκευή το απόγευμα μετά τη συζήτηση στη Βουλή ότι «η παρακολούθηση του σημερινού προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη υπήρξε με ενεργοποίηση παλαιότερου αιτήματος μυστικών υπηρεσιών από Ουκρανία και Αρμενία καθώς ως κύριο μέλος Επιτροπής (ήταν μέχρι το 2019) του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ και Κίνας είχε προχωρήσει σε ορισμένες συναντήσεις και συνομιλίες με κινέζους αξιωματούχους που προωθούσαν τη σύσφιγξη των σχέσεων με Ρωσία σε βάρος των ΗΠΑ. Μάλιστα υπήρχε και σχετική ενημέρωση της αμερικανικής πλευράς». Συμπληρώνοντας ότι το σχετικό έγγραφο είχε έξι υπογραφές στελεχών της ΕΥΠ, ενώ υπήρχε και διασταύρωση (όπως υποστηρίζουν) από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των χωρών αυτών, που όμως δεν επιβεβαιώνουν επισήμως κάτι τέτοιο.

Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια