Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

H ανακάλυψη του Κυπριακού κοιτάσματος θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Ο ρόλος της Αιγύπτου






Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας και συνέδεσε την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αφού ισχυρίστηκε ότι η είδηση που μετέδωσε η ίδια η κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL δεν είναι ακριβής και ότι «η τουρκική υφαλοκρηπίδα περνάει μέσα από το συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο» και αφού είπε ότι βρίσκεται νότια των νοτίων ορίων της υφαλοκρηπίδας τους συνέχισε με νόημα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προσπάθησαν μέσα σε ένα χρόνο αρκετές φορές με διάφορες μεθόδους και στέλνοντας πλοία, ακόμη και με πλοία τρίτων χωρών να εισέλθουν στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Η Τουρκία όμως τους απέτρεψε είτε στρατιωτικά με τα πλοία τους είτε με διπλωματικούς τρόπους.

Και με αφορμή τις εξελίξεις επανέλαβε τη γνωστή ρητορική ότι τα σύνορα φτάνουν μέχρι τα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών και ότι λειτουργούνε με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους είτε γεωτρήσεις, είτε έρευνες μέσα στη δική τους υφαλοκρηπίδα.


Στην Τουρκία όμως υπάρχει ενόχληση και για τον ρόλο της Αιγύπτου καθώς όπως αποκάλυψε η υπουργός ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου το επικρατέστερο σενάριο είναι το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Κρόνος αλλά και από τα άλλα δύο κοιτάσματα το «Αφροδίτη» και το «Γλαύκος» να μεταφερθούν στην Αίγυπτο στους τερματικούς σταθμούς της χώρας.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακαρ επιχείρησε να υποβαθμίσει τις κοινές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Αθήνα με το Κάιρο.

«Το να βρεθούμε μαζί σε μία άσκηση δεν σημαίνει ότι είμαστε σύμμαχοι με όλους. Έχουμε κάνει κι εμείς δεκάδες ασκήσεις τον τελευταίο χρόνο. Και εθνικές και πολυεθνικές. Επομένως, μπορούν να γίνουν ασκήσεις, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε αυτό. Εάν οι συνομιλίες προχωρήσουν και οι σχέσεις φτάσουν σε κάποιο σημείο, μπορούμε να κάνουμε κι εμείς ασκήσεις με την Αίγυπτο στο μέλλον» είπε με νόημα.

Όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιτέθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν διότι ακριβώς επέτρεψε τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο να ισχυροποιήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Αίγυπτο.

«Η Αίγυπτος είναι η χώρα κλειδί της Μέσης Ανατολής. Η επιδείνωση των σχέσεων μας με την Αίγυπτο είναι εναντίον μας. Ιδρύθηκε το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Υπάρχουν 7 χώρες εκεί. Η «ΤΔΒΚ» και η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι μέσα σε αυτές. Είναι όμως «E/K Διοίκηση Νότιας Κύπρου». Είναι η Ελλάδα. Είναι η Παλαιστίνη. Είναι το Ισραήλ. Είναι η Αίγυπτος. Είναι η Συρία. Αλλά δεν είμαστε εμείς. Γιατί δεν είμαστε; Γιατί; Είμαστε από αυτούς με τις μεγαλύτερες ακτές στη Μεσόγειο. Ξέρετε τι έχουμε χάσει; Πόσο μεγάλα πράγματα έχουμε χάσει; Αλλά θα τα αναπληρώσουμε όλα, με την άδεια του Αλλάχ. Θα κερδίσουμε πίσω όλα αυτά τα χαμένα πεδία. Όλα. Με συμφωνίες. Με διπλωματική γλώσσα. Εξηγώντας το μεγαλείο και το κύρος της Τουρκίας, ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες, έχει παραδόσεις, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ίση απόσταση από όλες τις χώρες και όλους τους γείτονές μας και ότι δεν έχουμε πρόθεση να τσακωθούμε με κανέναν».

Αυτό που δεν λέει ανοιχτά η Τουρκία είναι ότι η μεγάλη της ανησυχία είναι μην πάρει σάρκα και οστά ο αγωγός φυσικού αερίου East Med με τον συνδυασμό όλων των κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Διότι μια συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αίγυπτου-Ισραήλ και θα έχει τις ευλογίες των ΗΠΑ και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει η Άγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν.


Πηγή: www.newsbomb.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια