Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΥΕΘΑ: «Όχι» σε extra επίδομα οδοιπορικών στους στρατιωτικούς






Η απάντηση που έδωσε ο ΥΕΘΑ για τα οδοιπορικά των στρατιωτικών – Όχι σε έκτακτο επίδομα, ενώ δις φεύγουν για εξοπλισμούς


Αρνητική ήταν η απάντηση του ΥΕΘΑ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην παροχή έκτακτου επιδόματος οδοιπορικών, που υπήρχε μέσα στο αίτημα αναθεώρησης των οδοιπορικών των στρατιωτικών, την οποία ζητούσαν ΠΟΕΣ και ΕΣΠΕΕΡΟΔ και εισήγαγε με σχετική ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται πως η «χακί» συνδικαλιστική ένωση ζητούσε:
Προτάσεις να χορηγηθεί ένα έκτακτο – συμπληρωματικό χρηματικό ποσό στα έξοδα μεταθέσεώς πέραν των προβλεπομένων
να αναθεωρηθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, για να προσαρμοστεί στην τρέχουσα πραγματικότητα

Και στα δύο αυτά ζητήματα, η απάντηση ήταν αρνητική, με τον Υπουργό να «πετά τη μπάλα στην εξέδρα» και να παραπέμπει στην έκδοση προεδρικού διατάγματος, ιδίως σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, παρότι αναγνώρισε πως «τα καταβαλλόμενα σήμερα ποσά εξόδων μετάθεσης χρήζουν αναμόρφωσης και περαιτέρω εναρμόνισης με τα σύγχρονα και πραγματικά δεδομένα, αφού έχουν να αναπροσαρμοσθούν πλέον της εικοσαετίας»,


ο ΥΕΘΑ δήλωσε πως «επί του παρόντος, μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ο τρόπος και το ύψος των οικείων δαπανών νομοτελειακά ρυθμίζονται με τα όσα ίσχυαν μέχρι την 31-12-2015, δηλαδή πριν τη θέσπιση του ν. 4336/2015», με τα οικονομικά δεδομένα να είναι σαφώς άλλα τότε σε σχέση με το πολύ «ακριβό» τώρα.


Κατόπιν αυτού, «έριξε πόρτα» και για ένα extra έκτακτο επίδομα, λέγοντας πως


«τυχόν αίτημα για καταβολή έκτακτου συμπληρωματικού ποσού δεν δύναται να υλοποιηθεί με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, επειδή είναι εκτός του εύρους της εξουσιοδοτικής διάταξης και κατά συνέπεια εκτός δημοσιονομικού προγραμματισμού. Απαιτείται ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την οποία υφίστανται επιφυλάξεις αφού είναι ήδη σε εξέλιξη η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος».

Ο ΥΕΘΑ, λοιπόν, παρέπεμψε δις στο προεδρικό διάταγμα για την αναθεώρηση του καθεστώτος υπολογισμού των οδοιπορικών, δηλώνοντας πως«η μελέτη όλων των υποβαλλόμενων αιτημάτων και την επεξεργασία πολλών παραγόντων, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που διέπουν τη φύση των μετακινήσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, παράμετροι που επέφεραν -όπως είναι φυσικό- καθυστερήσεις στην έκδοση του νέου Προεδρικού Διατάγματος», το οποίο θα συνυπογράφουν τα αρμόδια υπουργεία των Οικονομικών και της Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται πως τα έξοδα μετάθεσης των στρατιωτικών διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: έξοδα μετακίνησης
έξοδα εγκατάστασης

Τα πρώτα προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό του σταθερού ποσού (56,84 για τους έγγαμους και 37,87 για τους άγαμους) επί του αθροίσματος των συντελεστών του βαθμού του στρατιωτικού, των μελών οικογενείας και της χιλιομετρικής απόστασης της μετακίνησης.

Τα δεύτερα καθορίζονται για τους έγγαμους στα 2/3 των συντάξιμων αποδοχών και για τους άγαμους στο 1/3 των αποδοχών αυτών.

Πηγή: armyvoice.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια