Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

EAKΠ: Tροπολογία-κοροϊδία σε πολυνομοσχέδιο παρέχει μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης εργασίας 141,92 ευρώ μόνο στα στελέχη των ειδικών μονάδων δασικών επιχειρήσεων


Διαβάστε την ανακοίνωση:

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Αναμφισβήτητα διανύουμε ακόμα μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο και το Πυροσβεστικό Σώμα γίνεται « το εργαλείο εκμετάλλευσης » προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη την επικράτεια. Η φυσική μας ηγεσία κάνει χρήση του Ν.4662 και προχωρά σε μια σειρά μέτρων όπως της γενικής επιφυλακής του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και της μετακίνησης του από την μια άκρη της χώρας στην άλλη. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης του παραπάνω μέτρου που ως αποτέλεσμα έχει την επιπλέον σωματική και ψυχολογική καταπόνηση των πυροσβεστών. Έχουμε φτάσει σε αυτήν την δυσμενή κατάσταση φυσικά με την συναίνεση των συνδικαλιστών που ηγούνται τα σωματεία μας.

Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού εξακολουθεί να γίνεται κατάχρηση του θεσμού της «επιφυλακής» σε βάρος των πυροσβεστών. Οι επιφυλακές αυτές κηρύσσονται για την κάλυψη πάγιων και όχι έκτακτων αναγκών, δεν αποζημιώνονται χρηματικά και δεν υπολογίζονται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Με αυτήν την απαράδεκτη πρακτική η κυβέρνηση καλύπτει τις ανεπάρκειες σε μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, δεσμεύοντας απόλυτα τον πυροσβέστη και αφαιρώντας του το δικαίωμα επιλογής διάθεσης του προσωπικού του χρόνου.

Η πολιτική ηγεσία γνωρίζοντας την δύσκολη κατάσταση και αφού έντεχνα διέρρευσαν φήμες από υπηρεσιακούς παράγοντες και φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα πληρωθεί η υπερεργασία, έρχεται στο μέσο αυτής και ενώ το προσωπικό του Π.Σ. έχει εκτελέσει άπειρες ώρες, να ρίξει στάχτη στα μάτια των πυροσβεστών και να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα άρθρα 39,40 που μας αφορούν.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 39 τροποποιεί το άρθρου 127 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), περί επιδομάτων κινδύνου του πυροσβεστικού σώματος. Προστίθεται παρ. ΚΑ ως εξής: Το πυροσβεστικό προσωπικό Γενικών Καθηκόντων που εκτελεί περιπολίες ή υπηρετεί σε Πεζοπόρα Τμήματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου δύναται, για την κάλυψη των αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών δασοπυρόσβεσης, και εφόσον η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς ορίζεται ως υψηλή (3), πολύ υψηλή (4) ή κατάσταση συναγερμού (5) στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης όπου ανήκει, να διατίθεται για εκτέλεση πρόσθετης υπηρεσίας, εφόσον το επιθυμεί, κατόπιν έγκρισης του οικείου Διοικητή, μέχρι τέσσερα (4) οκτάωρα τον μήνα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης. Η εν λόγω αποζημίωση ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την πέραν του πενθημέρου εργασία του προσωπικού αυτού, προσαυξημένη κατά είκοσι τοις εκατό (20%) και χορηγείται με τις ίδιες προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, το ως άνω προσωπικό δύναται να εκτελεί έως δώδεκα (12) επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Στο Άρθρο 40 εγκρίνει μηνιαίο επίδομα υπηρετούντων στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων - Τροποποίηση παρ. 9 άρθρου 38 του ν. 4892/2022 Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 38 του ν. 4892/2022 (Α΄ 28), περί του μισθολογικού καθεστώτος των Πυροσβεστών των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.), αντικαθίσταται και διασπάται σε δύο εδάφια, και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής: «9. Το μισθολογικό καθεστώς των Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων εμπίπτει στην κατηγορία Δ΄ του άρθρου 124 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74). Για τις δαπάνες μετακίνησης των Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό. Στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό και στους Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων που υπηρετούν στις Ε.ΜΟ.Δ.Ε., χορηγείται το μηνιαίο επίδομα της παρ. 1 του άρθρου 6 της υπό στοιχεία 8002/1/520-γ΄/15.3.2018 κοινής απόφασης των Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (Β΄ 1021).»

Στην ουσία με αυτήν την τροπολογία «ΚΟΡΟΙΔΊΑ» η κυβέρνηση απέφυγε να πληρώσει στους πυροσβέστες την υπερεργασία (υπερωρίες), αλλά και την εργασία για τις νύχτες, τις Κυριακές, τις αργίες και τα εκτός έδρας, όπως καταβάλλονται σε όλους τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους. Για την υπερωριακή εργασία αμοιβόμαστε με ρεπό. Απέφυγε την ένταξη του επαγγέλματος μας στα Βαρέα - Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά για άλλη μια φορά με το να μην την θεσμοθετήσει.

Αυτή είναι η αναγνώριση των όσων έχουμε προσφέρει; !!!

Πέρα από τα λόγια συμπάθειας και εκτίμησης που ακούμε όταν καίγεται και καταστρέφεται η χώρα θα περιμέναμε η καταβολή αυτού του επιδόματος να συμπεριλάβει όλους τους πυροσβέστες. Ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν αμειβόμαστε για τις υπερωρίες είναι μια ακόμα αιτία περαιτέρω καταπόνησης του προσωπικού τώρα με την τροποποίηση αυτή θέλουν να δεσμεύσουν και τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο μας. Κατηγοριοποιούν περεταίρω τους εργαζόμενους στο Π.Σ. σε αυτούς που περνούν επίδομα και σε αυτούς που δεν περνούν, ώστε σιγά σιγά να λειαίνονται οι συνειδήσεις για να εφαρμοστεί και στην υπηρεσία μας η ευρωπαϊκή οδηγία ΣΕΡΚΑΣ ενεργός και ανενεργός χρόνος στο χώρο της υπηρεσίας μας. Ενεργός πληρώνεσαι ανενεργός μένεις απλήρωτος!!! Που πρώτη η ΕΑΚΠ το 2003 την είχε αναδείξει. (βλέπε site)

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών έχουμε αποδείξει ότι μόνο με τους αγώνες μας όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κερδίσει κάποια σημαντικά εργασιακά αιτήματα και έχουμε συμβάλει να δοθούν λύσεις σε ορισμένα προβλήματα. Κυρίως, όμως, καταφέραμε να αποτρέψουμε αρκετές μεγάλες εργασιακές ανατροπές και την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της υπηρεσίας μας και της πυρασφάλειας. Όσα έχουμε πετύχει τα γνωρίζουν και τα έχουν βιώσει στην πράξη χιλιάδες συνάδελφοί μας.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτης παραπόνων όλο και περισσότερων συναδέλφων για την εξαίρεση τους από αυτό το επίδομα. Η παραπάνω εξέλιξη έχει προκαλέσει την δυσφορία των πυροσβεστών καθώς και την αίσθηση αδικίας και της εγκατάλειψης από την πολιτική και την φυσική ηγεσία, απέναντι σε αυτούς που έδωσαν και δίνουν σκληρές και επικίνδυνες μάχες για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και του φυσικού πλούτου της χώρας, πολλές φορές με τίμημα την ίδια τους την ζωή! Ωστόσο συνάδερφοι θα πρέπει να βγάζετε και ορισμένα συμπεράσματα για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές μας ηγεσίες για τον υποκριτικό τους ρόλο και την πεισματική τους άρνηση να μην οργανώσουν κινητοποιήσεις για τα δίκαια αιτήματα μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καλούμε τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις και την Ομοσπονδία να παρέμβουν και να καταγγείλουν την αδικία που συντελείται σε βάρος του υπόλοιπου προσωπικού. Να οργανώσουν τον αγώνα για να ενταχτούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες πυροσβεστών στο επίδομα κίνδυνου, καθώς και για την άμεση αναγνώριση από την πολιτεία του επαγγέλματός μας ως Βαρύ – Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και μισθολογικά μας δικαιώματα και για την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποζημίωση της υπερεργασίας μας όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους!!!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια