Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι θα ψάξει τελικά η ΑΔΑΕ στους “κοριούς” της Αστυνομίας;





Λένε πως πολλά πράγματα δεν προαναγγέλλονται. Όπως για παράδειγμα οι έρευνες για σοβαρές υποθέσεις. Αυτό που έπραξε δηλαδή η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, που με δελτίο Τύπου ανακοίνωσε πως θα διενεργήσει ελέγχους στους «κοριούς» της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας. Λογικά μια τέτοια κίνηση «προειδοποιεί» τους πιθανούς δράστες παρανόμων παρακολουθήσεων να καλύψουν τα ίχνη τους.

Ίσως όμως να κάνουμε και λάθος. Ίσως οι ειδικοί επιστήμονες της ΑΔΑΕ να γνωρίζουν πως οι τηλεφωνικές και άλλες ψηφιακές παρακολουθήσεις ούτε κρύβονται, ούτε καλύπτονται, αφήνουν ίχνη, και εν πάση περιπτώσει να τους είναι αδιάφορη και εντελώς τυπική η ανακοίνωση των επικείμενων ερευνών στα υπερσύγχρονα μηχανήματα επισυνδέσεων που διαθέτουν η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική και η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.

Ας πάμε τώρα στο ζητούμενο: τι θα ερευνήσουν οι ειδικοί της ΑΔΑΕ; Θα μείνουν στο εάν για κάθε αριθμό σταθερού ή κινητού τηλεφώνου που έχει ή είχε τεθεί υπό παρακολούθηση αντιστοιχεί και ένα Βούλευμα, μια Εισαγγελική εντολή ή ένα υπηρεσιακό έγγραφο που επικαλείται «λόγους εθνικής ασφαλείας»; Ή θα …βουτήξουν στα βαθιά νερά για να ερευνήσουν βάση ποιων στοιχείων ζητήθηκε η κάθε παρακολούθηση αλλά και το κυριότερο, εάν αυτό το υλικό που συγκεντρώθηκε από την κάθε παρακολούθηση χρησιμοποιήθηκε στην συνέχεια για την υπόθεση από την οποία προκλήθηκε η ανάγκη άρσης του απορρήτου;

Και για να γίνουμε πιο σαφείς.

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις κυρίως του κοινού εγκλήματος, ληστείες, διαρρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και υποθέσεις τρομοκρατίας και κρατικής ασφάλειας, που το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αστυνομικής έρευνας που γίνεται για τις υποθέσεις αυτές. Μπαίνει στην δικογραφία και κατά περίπτωση αποδεικνύει τα αδικήματα που οι αστυνομικοί ήδη από την ερευνά τους έχουν διαπιστώσει πως διαπράχθηκαν.

Έχουμε όμως και μια άλλη κατηγορία παρακολουθήσεων, υπάρχουν και καταγγελίες και πληροφορίες και φήμες γι αυτές, που η άρση του απορρήτου και η παρακολούθηση γίνεται «βάση ανωνύμων καταγγελιών», μια τακτική που χρησιμοποιεί ευρύτατα η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για παράδειγμα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι σε μια περίπτωση ο αρμόδιος Εισαγγελέας όχι μόνο έβαλε τη σχετική δικογραφία στο αρχείο, αλλά σημείωσε ότι η υπόθεση ήταν χωρίς βάση και έγινε για λόγους εσωτερικών συγκρούσεων στην Αστυνομία!!

Άρα οι ειδικοί τεχνικοί αλλά κυρίως οι νομικοί της υπηρεσίας ελέγχων της ΑΔΑΕ, θα πρέπει να πάνε πίσω σε κάθε παρακολούθηση, που δεν έχει εμφανέστατή ποινική υπόθεση να την στηρίζει, και είμαστε βέβαιοι πως εκεί θα βρει πραγματικά «διαμάντια».

Και όπως ανέφεραν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στο astinomiko.gr, όταν ανακοινώθηκε από την ΑΔΑΕ η επικείμενη έρευνα, «αν γίνει πραγματική έρευνα στον «κοριό» της ΔΙΔΑΠ στο Περιστέρι θα βρούν παρακολουθήσεις που δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία νομική βάση, αλλά πολύ περισσότερο θα βρούν παρακολουθήσεις προσώπων που εάν αποκαλυφθούν θα τρίξουν πολλές καρέκλες».



Πηγή: astinomiko.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια