Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ρευστοποίηση πολιτικού σκηνικού;


Γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης


Η κυβέρνηση εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται με την πίεση των παρακολουθήσεων και από εδώ και στο εξής θα πρέπει να δώσει απαντήσεις που θα είναι πειστικές. Η ίδια η κυβέρνηση όμως επιμένει «όλα στο φως» και τίποτα να μην μείνει στο σκοτάδι.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δήλωσή του είπε ότι «οφείλω ένα συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη» και ότι εάν το ήξερα δεν θα το επέτρεπα. Ο πρωθυπουργός από εδώ και πέρα θα πρέπει να βγει μπροστά, να δώσει εξηγήσεις.

Η συζήτηση στη Βουλή θα είναι το πρώτο δείγμα για το πως θα κινηθούν στο εξής η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση θα έχει να τρέξει και το πρόγραμμά της και να μην επηρεαστεί από τις παρακολουθήσεις, να ετοιμάσει την ΔΕΘ όπου θα δώσει σήμα επανεκκίνησης μέσω οικονομικών μέτρων που θα ανακοινώσει. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση που θα κρίνει πολλά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την αρχή αυτής της ιστορίας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το θέμα και να το οικειοποιηθεί για τα δικά της πολιτικά οφέλη. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να κάνει την τελευταία απόπειρα για να μπορέσει να βρει ένα πάτημα για να έλθει ξανά στην εξουσία.

Το ΠΑΣΟΚ, που αρχηγός του Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο άμεσα θιγόμενος σε αυτήν την ιστορία, στην αρχή κράτησε μία θεσμική και υπεύθυνη στάση, έφτασε να ζητήσει και παραίτηση του Πρωθυπουργού, αλλά όχι εκλογές.

Το ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι εάν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί όλη αυτή την ιστορία με τις παρακολουθήσεις ή θα τον «καπελώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει έστω και μία υπόνοια σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ; Γιατί μετά από την αποκάλυψη που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η ενδεχόμενη συνεργασία Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Η εβδομάδα που έρχεται μεταξύ 22-29 Αυγούστου, που θα διεξαχθεί συζήτηση στην ολομέλεια, οι καλοκαιρινές μετρήσεις του Αυγούστου, η ΔΕΘ που έρχεται θα φανερώσουν τα νέα δείγματα.

Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι ο Πρωθυπουργός είναι σε δύσκολη θέση με το προφίλ του να είναι χτυπημένο, γιατί η κρίση αυτή ξεκίνησε από την καρδιά του επιτελικού κράτους.

Εάν έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων, μένει να το δούμε.

Πηγή: xronos.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια